Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Δημιούργησαν μίνι μαγνητικό τομογράφο για νεογέννητα μωρά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με έναν μίνι μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι κατάλληλος για μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε πρόωρα και νεογέννητα μωρά, εφοδιάστηκαν δύο νοσοκομεία σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Το εξελιγμένο μηχάνημα άρχισε ήδη να λειτουργεί στο Νοσοκομείο Royal Hallamshire του Σέφιλντ και στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι, και οι γιατροί λένε ότι βελτιώνει σημαντικά την απεικόνιση των δομών του εγκεφάλου των βρεφών και την ανίχνευση τυχόν προβλημάτων.

Προς το παρόν, 40 βρέφη έχουν εξεταστεί στο Σέφιλντ για ερευνητικούς σκοπούς, διότι κανένας από τους δύο μαγνητικούς δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές ώστε να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική, αναφέρει το BBC.

Όπως εξηγεί ο δρ Πωλ Γκρίφιθς, καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και εκ των δημιουργών του μίνι μαγνητικού τομογράφου, όταν ένα νεογέννητο χρειάζεται έλεγχο του εγκεφάλου του συνήθως υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα, διότι τα οστά του κρανίου δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένα και ανάμεσά τους υπάρχουν δύο μαλακά σημεία που λέγονται πηγές και επιτρέπουν την διέλευση του ήχου και την απεικόνιση των δομών του.

«Το υπερηχογράφημα είναι φθηνό, φορητό και βολικό, αλλά η θέση των πηγών σημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία του εγκεφάλου που δεν απεικονίζονται επαρκώς», εξήγησε ο δρ Γκρίφιθς.

«Η μαγνητική τομογραφία απεικονίζει ολόκληρο τον εγκέφαλο και τις δομές που τον περιβάλλουν, δημιουργώντας υψηλής ακρίβειας εικόνες που διευκολύνουν σημαντικά τη διάγνωση, ιδίως των προβλημάτων που οφείλονται στην ελλιπή οξυγόνωση ή αιμάτωση».

Μαγνητική τομογραφία σπανίως γίνεται στα πρόωρα βρέφη, λόγω των κινδύνων που κρύβει η μεταφορά τους από τη μονάδα όπου νοσηλεύονται στα υπόγεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπου συνήθως βρίσκονται οι κλασικοί μαγητικοί τομογράφοι. Ωστόσο ο μίνι μαγνητικός δεν είναι μεγαλύτερος από ένα πλυντήριο ρούχων και μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στις μονάδες εντατικής φροντίδας πρόωρων βρεφών και νεογνών.

Ο δρ Γκρίφιθς και οι συνεργάτες του προγραμματίζουν τώρα μελέτη στην οποία θα εξακριβώσουν πόσο βελτιώνει ο μίνι μαγνητικός τη διάγνωση και πόσο αλλάζει την κλινική διαχείριση των βρεφών.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika