Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Ποια συμπτώματα τη διακρίνουν από το ηλιακό έγκαυμα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Ποια συμπτώματα τη διακρίνουν από το ηλιακό έγκαυμα.

Ο πόνος, το κοκκίνισμα και το ξεφλούδισμα είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία. Η ενυδάτωση και η προστασία του δέρματος από περαιτέρω ερεθισμούς είναι μερικά από τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις έως ότου υποχωρήσει το ηλιακό έγκαυμα.

Σε περίπτωση όμως που τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται και από άλλα, πιο σοβαρά, όπως οι φουσκάλες στο δέρμα και ο πυρετός, τότε μάλλον δεν μιλάμε πια για ένα «αθώο» έγκαυμα, αλλά για δηλητηρίαση από τον ήλιο.

Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Ποια συμπτώματα τη διακρίνουν από το ηλιακό έγκαυμα

Τι είναι η δηλητηρίαση από τον ήλιο

Με τον όρο δηλητηρίαση από τον ήλιο περιγράφεται το πολύ σοβαρό έγκαυμα που προκαλείται από τη μακρόχρονη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου ή την πολύ έντονη αντίδραση του οργανισμού στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να μην εκδηλωθούν αμέσως, αλλά να επιδεινώνονται σταδιακά μέσα σε διάστημα έως και 72 ωρών. Το ηλιακό έγκαυμα πάντα συνοδεύει τη δηλητηρίαση και εκδηλώνεται πριν από αυτή.

Συμπτώματα & παράγοντες κινδύνου

Συμπτώματα ήπιου ηλιακού εγκαύματος: Κοκκίνισμα, φλεγμονή και ευαισθησία του δέρματος 30 λεπτά έως 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Συμπτώματα σοβαρού ηλιακού εγκαύματος: Εκτός από τα παραπάνω, φουσκάλες (φλύκταινες) 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από τον ήλιο: Εκτός από τα παραπάνω, συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, όπως πυρετός, ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, αίσθημα αδιαθεσίας, αφυδάτωση.

Πιο επιρρεπή στη δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια, τα οποία είναι άλλωστε και πιο πιθανό να πάθουν ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης διατρέχουν όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό (συγγενή πρώτου βαθμού) για καρκίνο του δέρματος και όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά) που αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στον ήλιο.

Προστασία & αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας εκδηλώνετε συμπτώματα δηλητηρίασης από τον ήλιο, συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

Κρύο μπάνιο ή κρύες κομπρέσες
Επάλειψη του δέρματος με αλόη
Επαρκής κατανάλωση νερού
Λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμάκου

Συμπτώματα που επιβάλλουν την άμεση επίσκεψη στο γιατρό μετά την έκθεση στον ήλιο είναι η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης (κρίση υπότασης), οι ταχυπαλμίες/αρρυθμίες, η ζαλάδα και η τάση λιποθυμίας.

Για να προστατευτείτε από τον ήλιο, πρέπει να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 το πρωί και 2 το μεσημέρι, που η ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Επίσης, είναι αναγκαία η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας πριν την έκθεση στον ήλιο και η επανάληψη της εφαρμογής του αντηλιακού περίπου κάθε δύο ώρες. Φροντίστε το αντηλιακό σας να φέρει την ένδειξη «προστασία ευρέως φάσματος», που σημαίνει ότι μπλοκάρει και τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου (UVA & UVB). Ολοκληρώστε την αντηλιακή σας προστασία φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου και επιλέγοντας ένα σκιερό μέρος στην παραλία.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  prevention.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea