Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Δηλητηριάσεις στα παιδιά: Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το 80% του αριθμού των δηλητηριάσεων που παρατηρούνται στα παιδιά, συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω των 5 χρόνων (συνήθως 1-3 ετών).

Στις πιο μικρές ηλικίες 1-3 ετών οι πιο συχνές δηλητηριάσεις συμβαίνουν με ουσίες οικιακής χρήσης (70%) ενώ στην προσχολική ηλικία τα πιο συχνά είναι τα φάρμακα (65%).

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου οι ενδείξεις ότι ένα παιδί έχει δηλητηριαστεί είναι οι εξής:
• Εάν έχετε δει το παιδί σας να κρατά κάποια βλαβερή ουσία.
• Εάν υπάρχει ένδειξη ότι λείπουν χάπια ή ποσότητα σιροπιού από τη συσκευασία.
• Εάν το ίδιο το παιδί, σας πει ότι πήρε κάποια ουσία πρέπει να το διερευνήσετε.
• Εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως ανησυχία, διαταραχές συνείδησης, παραισθήσεις, σπασμοί, αιμορραγίες, εμετοί, διάρροιες ή δερματικές αλλοιώσεις.

Γενική αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων

-Μεγάλης σημασίας είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας σας. Αυτό θα βοηθήσει την καλύτερη αξιολόγηση του συμβάντος και τη κατάσταση του παιδιού τα οποία ακολούθως θα μεταφέρετε στο γιατρό ή σας ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων για να γίνει η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης.

-Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί σας έχει πάρει κάποια βλαβερή ουσία ελέγχετε το στόμα του παιδιού και αφαιρέστε όση ποσότητα της ουσίας μπορείτε.
Μη προκαλέσετε εμετό αν το παιδί σας, δεν έχει τις αισθήσεις του, ή αν έχει πάρει κάποια καυστική ουσία (πετρέλαιο. απορρυπαντικά, καθαριστικά, βενζίνη, λευκαντικά) διότι μπορεί να γίνει εισρόφηση στους πνεύμονες και πνιγμονή.

child poisoning hazards

-Μόνο σε περίπτωση που το παιδί πήρε ποσότητα χαπιών θα προκαλέσετε εμετό με σιρόπι ιπεκακουάνας και αφού απαραίτητα επικοινωνήσετε προηγουμένως με τον γιατρό σας.

-Σε κάθε λήψη πιθανής τοξικής ουσίας καλό είναι να δίνετε στο παιδί να πιει γάλα ή ακόμα και νερό για να αραιώσει το δηλητήριο, εκτός κι αν υπάρχει υπόνοια για λήψη ναφθαλίνης ή καμφοράς ή αν έχει χάσει τις αισθήσεις του.

-Εάν η ουσία έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα του παιδιού απομακρύνετε τα ρούχα του και πλύνετε το δέρμα με άφθονο νερό.

-Αν ο χώρος έχει μονοξείδιο του άνθρακα ή άλλα τοξικά αέρια, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα βρεγμένο ύφασμα, πάρτε μία βαθιά ανάσα και μπείτε στο χώρο ανοίξτε τα παράθυρα ή τις πόρτες και βγάλτε το παιδί έξω στον καθαρό αέρα.

-Αν η ουσία έχει έρθει σε επαφή με τα μάτια του παιδιού, πλύνετε τα μάτια του με άφθονο νερό για 10 λεπτά περίπου και μεταφέρετε το παιδί για εξέταση στον οφθαλμίατρο.

boy pills

Προσοχή

• Απαγορεύεται η χορήγηση εμετικού εάν το παιδί έχει πάρει καυστικές ουσίες ή αν έχει χάσει τις αισθήσεις του.
• Απαραίτητα πριν τη χορήγηση του πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό του.

-Πλύση στομάχου στο νοσοκομείο από έμπειρο προσωπικό.
– Χορήγηση ενεργοποιηθέντα άνθρακα, ιδίως στις τροφικές δηλητηριάσεις αλλά και μετά από λήψη διαφόρων φαρμάκων (Ασπιρίνη, ψυχιατρικά φάρμακα, διεγερτικά του ΚΝΣ, εντομοκτόνα παρασιτοκτόνα κ.α.) Όσο πιο έγκαιρα γίνουν οι παραπάνω ενέργειες τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν μέσα στις πρώτες 4 ώρες από την ώρα λήψης της ουσίας.
– Χορήγηση οξυγόνου σε περίπτωση εισπνοής μονοξειδίου ή όταν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα μετά από λήψη πετρελαίου ή άλλης καυστικής ουσίας.

Τηλέφωνο κέντρου δηλητηριάσεων Αθηνών: 210-7793777 (24ωρη λειτουργία)

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  , Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Επειδή είμαστε γονείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε εξουσία πάνω στα παιδιά μας

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou