Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διεθνής ημέρα εξαφανισμένων παιδιών η 25η Μαΐου!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Διεθνής ημέρα εξαφανισμένων παιδιών η 25η Μαΐου! Πώς να τα προφυλάξουμε, τι πρέπει να προσέχουμε, πως αντιδρούμε και πως βάζουμε τα όρια μας για το καλό των παιδιών!(Βίντεο)

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονέων είναι να χάσουν ξαφνικά το παιδί τους. Είτε αν αυτό συμβεί σε μια παιδική χαρά ή παιδότοπο, είτε από τη διαδρομή σχολείο – σπίτι, είτε και σε στιγμή που κανείς δε το περιμένει π.χ. σε ένα πολυσύχναστο χώρο όπως ένα εμπορικό κέντρο. Όσο και αν προσπαθούμε να έχουμε το μυαλό μας και τα μάτια μας πάντα καθηλωμένα εκεί, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μας αποσπάσει την προσοχή κάτι και σε δευτερόλεπτα να δούμε ότι το παιδί έχει εξαφανιστεί!

Αναζητώντας στοιχεία για το ρεπορτάζ δυστυχώς δεν μπόρεσα να ανακαλύψω επαρκή υλικό για την Ελλάδα, παρόλο που η χώρα μας είναι μέλος των 22 χωρών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο εξαφανισμένων παιδιών ( GMCN Global Missing Children ’s Network ). Ας δούμε αρχικά τι είναι η Διεθνής ημέρα εξαφανισμένων παιδιών.

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children ‘s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.

Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2014 καταγγέλθηκαν 111 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, από τις οποίες ο οργανισμός διαχειρίστηκε τις 91 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 82 εξιχνιάστηκαν και τα παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2014), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 112.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 100.000 στη Γερμανία, 96.000 στην Ινδία, 45.000 στη Βραζιλία, στον Καναδά και στη Ρωσία, 20.000 στην Αυστραλία και την Ισπανία.

Παγκοσμίως και αναλόγως τη χώρα, το ποσοστό των Αμεα είναι 10-15%. Αναλογικά αν είναι το ίδιο νούμερο και για τα παιδιά, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο ποσοστό παιδιών με αναπηρία εξαφανίζονται κάθε χρόνο και πόσο πιο δύσκολη είναι η ανεύρεση και επιστροφή τους στο σπίτι λόγω της αναπηρίας ή της ασθένειας που έχουν. Ειδικά αν χρειάζονται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, η έλλειψη της για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει έως και ανεπανόρθωτες ζημιές στο παιδί.

Μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί μας;

Ναι μπορούμε, αρκεί να έχουμε μια πολύ καλή επαφή μαζί του, να συζητήσουμε ανοιχτά και κατανοητά τους κίνδυνους που υπάρχουν και πως μπορεί να τους αποφύγει. Εάν δεν είναι πολύ μικρό το παιδί, ως γονείς γνωρίζετε καλά ότι ειδικά μετά την ηλικία των 6-8 κατανοούν περισσότερα από όσα νομίζουμε. Είναι προτιμότερο λοιπόν να ενημερώσετε το παιδί, ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε μια αυτόβουλη εξαφάνιση. Ακόμα και όταν το παιδί είναι στο στάδιο της εφηβείας δε σημαίνει πως δε χρειάζεται τα όρια του και οδηγίες από την οικογένεια.

Θα πρέπει να αποφύγουμε την αποξένωση με τα παιδιά και σίγουρα η συζήτηση μαζί τους να μη γίνεται με αυταρχικό τρόπο. Να βάλουμε τα όρια μας ειδικά όταν βρισκόμαστε σε άγνωστο μέρος για το παιδί και να δώσουμε τις ανάλογες οδηγίες. Τι και πως λέμε σε ένα παιδί ώστε να μας συμβουλευτεί χωρίς όμως να του προκαλέσουμε φόβο που μπορεί να αποφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης και πως παρακινούμε το παιδί ώστε να εκφραστεί για οτιδήποτε σκέφτεται χωρίς να έχει το φόβο να μας μιλήσει ή ότι θα τιμωρηθεί. Να δείξουμε το ενδιαφέρον μας και να του μιλήσουμε με επιχειρήματα που ανάλογα την ηλικία του θα μπορέσει να κατανοήσει και να αποδεχτεί. Η ποιότητα των σχέσεων με τα παιδιά μας, μπορεί σε ένα δυσάρεστο συμβάν όπως η εξαφάνιση, να αποδειχτεί λυτρωτική στο τέλος.

Αν το παιδί έχει τάσεις φυγής που έχουν επαναληφθεί τότε πολύ σοβαρά πρέπει να σκεφτούμε την επίσκεψη σε έναν ειδικό, ως οικογένεια και όχι μόνο το παιδί. Δεν είναι ο ασθενής ούτε ο μόνος που ευθύνεται για αυτή την συμπεριφορά και το πρόβλημα σίγουρα έχει απλώσει τις ρίζες του κάπου μέσα στο σπίτι μας. Χωρίς να παρουσιάσουμε λοιπόν τον ψυχολόγο ως κάτι αρνητικό και άσχημο, μπορούμε να τον κάνουμε σύμμαχο μας στο να βρεθεί η πηγή του προβλήματος και να βοηθηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Σε μια κοινωνία που οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι και όπως θα έλεγε και η κάθε Ελληνίδα μάνα: ¨δε ξέρω από πού να προφυλάξω το παιδί μου πρώτα¨, καλό είναι να μην κινδυνολογούμε συνέχεια, ώστε να μη τρομάζουμε και τα παιδιά.

Από τα λίγα επίσημα στοιχεία που βρήκα στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά οφείλω να συγχαρώ τη δουλειά που κάνει Το χαμόγελο του παιδιού και οι συνεργαζόμενοι φορείς μαζί του. Το βίντεο που θα δείτε δίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, ακόμα και κατά την περίοδο των διακοπών που έχει φτάσει. Ο Χρήστος Φουσιάνης και η Βανέσα Χατζηθανάση ψυχολόγοι στη γραμμή SOS 1056 μπορούν να σας βοηθήσουν με οδηγίες σημαντικές, δοσμένες με απλό και επεξηγηματικό τρόπο.

Θα κλείσω με μια προσωπική άποψη περί οικογένειας: κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να είναι σωστός γονέας και είναι απολύτως λογικό να αναζητούμε βοήθεια και οδηγίες από ειδικούς. Θεωρώ όμως κακό γονέα αυτόν/αυτήν που αρνείται πεισματικά να ασχοληθεί με το παιδί σε βάθος, ουσιαστικά και για το καλό της σωματικής και ψυχικής του υγείας. Μη ξεχνάμε ότι την ευθύνη που τα παιδιά αυτά βρίσκονται εδώ την έχουμε εξ ολοκλήρου εμείς.

Και ένας αριθμός που αξίζει να θυμόμαστε όλοι: 116000 είναι η τηλεφωνική γραμμή για όλη την Ευρώπη για να αναφέρεται την εξαφάνιση ενός παιδιού.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Το χαμόγελο του παιδιού, www.icmec.org, www.giortazei.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika