Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΒΗΤΗ ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: 6 ύπουλοι παράγοντες κινδύνου εκτός από την αύξηση του βάρους!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ακόμη και αν δεν σας απασχολούν ιδιαίτερα τα θέματα υγείας, γνωρίζετε ποια είναι τα βασικά μέτρα προφύλαξης έναντι του διαβήτη τύπου 2.

Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση υγιούς βάρους είναι τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λιγότερο γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη που δεν αφορούν το βάρος.

Δείτε στην παρακάτω gallery ποιοι είναι αυτοί.

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Μελέτη σε πάνω από 200.000 ενήλικες έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά γλουτένη, έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με όσους δεν τρώνε δημητριακά με γλουτένη. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι όσοι αποφεύγουν τη γλουτένη, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Μοναξιά: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών που δεν είχαν κοινωνική ζωή, ήταν 112% πιθανότερο να αναπτύξουν διαβήτη, συγκριτικά με όσες είχαν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Οι ερευνητές δεν κατανοούν ακριβώς τη σύνδεση, είναι όμως γνωστό ότι η απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους συνδέεται με την κατάθλιψη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.

Δεν πίνετε καφέ: Οι άνθρωποι που μείωσαν την κατανάλωση καφέ κατά ένα φλιτζάνι ή περισσότερο σε διάστημα τεσσάρων ετών, αύξησαν κατά 17% τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αντίθετα, όσοι αύξησαν την κατανάλωση καφέ κατά ένα φλιτζάνι, μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 11%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καφές συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αρκεί να καταναλώνεται σκέτος.

Στοματικό διάλυμα: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα ανακάλυψε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα, είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 εντός 3 ετών συγκριτικά με όσους δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ διάλυμα. Το στοματικό διάλυμα, εκτός από τα κακά βακτήρια του στόματος, εξουδετερώνει και τα καλά, τα οποία φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου.

Τρώτε πολύ αλάτι: Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και υπέρτασης, παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη διαβήτη. Το αλάτι έχει όμως και άμεση επίπτωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Σουηδική έρευνα έδειξε ότι για κάθε επιπλέον 1.000 mg νατρίου, αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη κατά 43%. Ιδανικά, η καθημερινή πρόσληψη νατρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.500 mg.

Στατίνες: Σύμφωνα με μελέτη του 2017, η λήψη στατινών για τον έλεγχο της χοληστερόλης συνδέεται με αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 κατά 36%. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη, οπότε οι άνθρωποι που λαμβάνουν στατίνες έχουν ήδη προδιάθεση ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  prevention.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea