Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διατροφική αξία της σούπας – Ποια τα οφέλη της για την υγεία μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η σούπα είναι ένα πιάτο που το φτιάχνουμε με υλικά της αρεσκείας μας, όπως κοτόπουλο, κρέας, θαλασσινά, ψάρια, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια. Μπορούμε να την καταναλώσουμε ζεστή ή κρύα και οποιαδήποτε ώρα της μέρας, σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως γεύμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Η σούπα έχει μεγάλη διατροφική αξία, η οποία βέβαια εξαρτάται από τα συστατικά της.

Η διατροφική αξία της σούπας – Ποια τα οφέλη της για την υγεία μας

Αρχικά, η κατανάλωση σούπας βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι περισσότερες σούπες στο σύνολό τους δεν έχουν πολλές θερμίδες, ενώ η κατανάλωση της σούπας σαν πρώτο πιάτο προωθεί το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουμε στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες φαγητού. Επίσης, και οι φυτικές ίνες των διαφόρων λαχανικών που περιέχονται στις σούπες μάς χορταίνουν ταχύτερα. Τέλος, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν σούπες τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ένας ακόμη λόγος που καθιστά τις σούπες σημαντικές στη διατροφή μας είναι ότι μέσω κάποιων συνταγών που περιέχουν λαχανικά βοηθούν να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε λαχανικά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής διατροφής και οι ημερήσιες ανάγκες μας ανέρχονται σε τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής δεν ευνοεί ιδιαίτερα την κάλυψη αυτών των αναγκών, οπότε η κατανάλωση μιας σούπας με λαχανικά και χορταρικά μπορεί να βοηθήσει στο σημείο αυτό και μάλιστα φαίνεται ότι τα λαχανικά διατηρούν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Επιπρόσθετα, οι σούπες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Η διατροφική αξία της σούπας – Ποια τα οφέλη της για την υγεία μας

Ένα άλλο σημείο στο οποίο επίσης βοηθά η κατανάλωση της σούπας είναι η ενυδάτωση του οργανισμού.

Η περιεκτικότητα της σούπας σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 45-75%. Με την κατανάλωση σούπας 250ml, ο οργανισμός τροφοδοτείται με τουλάχιστον 200ml νερό.

Εν κατακλείδι, μια σούπα, εκτός από τη νοστιμιά που μπορεί να μας προσφέρει, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και για τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, μπορούμε να εντάξουμε μια σούπα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είτε ως κύριο είτε ως ενδιάμεσο γεύμα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης