Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα: Όσα θέλετε να μάθετε για την «ανάστροφη ακμή»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι νόσημα με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά που, κάποιες φορές, αναφέρεται και ως «ανάστροφη ακμή».

1. Τι είναι η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα και πώς μεταδίδεται;

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα δεν μεταδίδεται. Είναι νόσημα με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά που, κάποιες φορές, αναφέρεται και ως «ανάστροφη ακμή». Προσβάλλει το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως και συνήθως εμφανίζεται μετά την εφηβεία, με τις γυναίκες να πλήττονται κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες, ενώ φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

2. Πώς γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα της νόσου;

Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται στο αρχικό στάδιο της νόσου την εμφάνιση σπυριών ή αποστημάτων σε περιοχές του δέρματος με ιδρωτοποιούς αδένες. Όμως, συχνά, θεωρούν ότι ευθύνονται τα αποσμητικά ή τα ξυραφάκια και αργούν να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο δερματολόγο. Υπάρχει ενδεχόμενο η πραγματική αιτία αυτών να είναι η, άγνωστη στους περισσότερους νόσος, Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από επώδυνα υπόδερμιδικα οζίδια, αποστήματα, συρίγγια, που ενδέχεται να εκκρίνουν πύον με δυσάρεστη οσμή ή και να σχηματίσουν ουλές. Συνήθως, προσβάλλονται περιοχές του δέρματος όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα.

Στο προχωρημένο στάδιο της νόσου, οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων είναι τεράστιες. Ο πόνος, η πυόρροια, η δυσοσμία, οι ουλές και οι συνέπειές τους στην κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική ζωή των ασθενών επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα: Όσα θέλετε να μάθετε για την «ανάστροφη ακμή»

3. Για ποιο λόγο αργεί η διάγνωση της ασθένειας;

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να παραπέμπουν σε άλλα νοσήματα, γι’ αυτό και η διάγνωση καθυστερεί αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν, αν ο ασθενής αντιληφθεί τα παραπάνω συμπτώματα, να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο προκειμένου να διαγνώσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νόσο.

4. Είπατε ότι η νόσος έχει αυτοάνοσα χαρακτηριστικά. Αποτελεσματική θεραπεία υπάρχει;

Σήμερα υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα αντιμετώπισης. Πρόκειται για εγκεκριμένη θεραπεία που οδηγεί σε γρήγορη ύφεση των συμπτωμάτων και σημαντική μείωση του πόνου, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνταγογραφείται από ειδικό γιατρό, δερματολόγο. Πρόσβαση στη θεραπεία μπορούν να έχουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι ασθενείς, ακόμα και οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει μηδενική συμμετοχή για τους ασθενείς.

Δάγκαρη Ιωάννα, Δερματολόγος

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@