Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δεν μπορούμε να ζήσουμε πάνω από 115 χρόνια, λένε οι ειδικοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το φυσικό ανώτατο όριο της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να υπερβεί τα 115 χρόνια, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι υπολογίζουν ότι μία φορά στα 10.000 χρόνια θα βρεθεί άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 125.

Παρότι το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως είναι πλέον υψηλότερο παρά ποτέ -τουλάχιστον στις προηγμένες χώρες του κόσμου- το μέγιστο όριό του παραμένει επίμονα σταθερό εδώ και δύο δεκαετίες και δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα.

Έτσι, μονάχα ένας άνθρωπος έχει επιβεβαιωμένα πλησιάσει τα 125 χρόνια: η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν η οποία πέθανε το 1997 έχοντας ζήσει 122 χρόνια και 164 ημέρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ουδείς άλλος έφτασε αυτό το όριο, ούτε καν το 120, διότι εκ φύσεως είναι απλησίαστο.

Τα συμπεράσματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature», βασίζονται στην ανάλυση στοιχείων από τη Βάση Δεδομένων Ανθρώπινης Θνησιμότητας (HMD), στην οποία καταγράφηκαν οι θνησιμότητες σε 38 χώρες του κόσμου την περίοδο 1968-2006.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ζούμε ολοένα περισσότερο αλλά μέχρι ενός ορίου, ενώ μεγάλο μέρος της αύξησης που παρατηρείται τον τελευταίο μισό αιώνα στο μέσο προσδόκιμο επιβίωσης οφείλεται στην τεράστια μείωση των θανάτων κατά τη γέννηση και στη νηπιακή ηλικία.

Αν δεν υπήρχε ανώτατο όριο επιβίωσης, θα αυξάνονταν ολοένα περισσότερο οι αιωνόβιοι και υπεραιωνόβιοι άνθρωποι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, γράφουν ο δρ Γιαν Βιτζ από το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι το φυσικό, ανώτατο όριο της μακροβιότητας είναι γύρω στα 115 χρόνια», δήλωσε ο δρ Βιτζ. «Και αυτό, διότι ενώ υπήρξαν τεράστιες βελτιώσεις στην επιβίωση σε όλες τις ομάδες ηλικιών, ο ρυθμός της βελτίωσης είναι μειωμένος στην τρίτη ηλικία και ειδικά μετά τα 100 είναι πάρα πολύ αργός έως στάσιμος.

»Πιθανώς γι’ αυτό δεν έχει αλλάξει την τελευταία 20ετία η ηλικία θανάτου του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο – υπολογίσαμε ότι ένας άνθρωπος στα 10.000 χρόνια μπορεί να φτάσει στην ηλικία που είχε η Ζαν Καλμάν όταν πέθανε».

Η Ζαν Καλμάν είχε γεννηθεί πριν κατασκευαστεί ο Πύργος του Άιφελ ενώ στα 13 της χρόνια, το 1877, είχε σύντομη γνωριμία με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ τον οποίο αργότερα θα περιέγραφε ως «βρώμικο, κακοντυμένο και δυσάρεστο».

Η υπέργηρη γυναίκα έκανε ποδήλατο μέχρι τα 100 της χρόνια και κάπνιζε δύο τσιγάρα την ημέρα έως και πέντε χρόνια πριν το θάνατό της.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων στην οποία βασίσθηκε η νέα μελέτη, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους υπεραιωνόβιους κατοίκους, δηλαδή ανθρώπους που πλησιάζουν ή έχουν περάσει τα 110 χρόνια ζωής.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@