Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Δεν είσαι ποτέ έτοιμος για το τέλος, πρέπει όμως να είσαι έτοιμος για μια νέα αρχή!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ζωή είναι ένας κύκλος, τόσο κλισέ μα τόσο ρεαλιστικό ως γεγονός. Ασχέτως με τα πιστεύω του καθενός σε μια γενική παραδοχή αναγνωρίζουμε όλοι ότι η ζωή κάνει κύκλους και άλλοτε ανοίγουν υποθέσεις και άλλοτε κλείνουν ιστορίες. Φιλίες, σχέσεις, καριέρα, οικογένεια κ.α. Φεύγουν άνθρωποι από γύρω μας και έρχονται άλλοι, μένουν οι αναμνήσεις και κάθε μέρα δημιουργούμε νέες. Απολαμβάνουμε το αγαθό της ύπαρξης μας και κανείς ποτέ δε ξέρει τι τον περιμένει αύριο.

Ακόμα και η εισαγωγή μου είναι κλισέ όμως συνειδητοποιώ πως λίγοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ρεαλισμού και προτιμούν να υποκριθούν ότι κατανοούν, να συμφωνήσουν μαζί μου σε μια κουβέντα και ύστερα συνεχίζουν να λειτουργούν το ίδιο ακριβώς. Μέχρι πότε; Μέχρι ένα μεγάλο και συναισθηματικά δυνατό γεγονός, ένα σοκ να τους επαναφέρει στην πραγματικότητα. Και η πτώση από το ροζ συννεφάκι είναι απότομη, άσχημη, άγρια και επώδυνη.

Αναπηρία: το αντικείμενο που οι περισσότεροι αγαπούν να μη θυμούνται και όταν το αναφέρεις να πέφτουν ψυχολογικά, να κόβουν τη συζήτηση, να αλλάζουν θέμα. Να μη θέλουν να τη σκέφτονται, να χαμογελάνε δήθεν αισιόδοξα και μέσα τους να αδημονούν πότε θα σταματήσεις να μιλάς για αυτήν.

Επίκτητη αναπηρία: αυτή και αν δε θέλουν να τη σκέφτονται καν, μην τους χαλάς τη χαρά της ημέρας με τέτοια απαισιόδοξα θέματα, γιατί να μην ανοίξουν την τηλεόραση να αποβλακωθούν ξεχνώντας; Γιατί άλλωστε να συμβεί σε αυτούς; Αφού συνέβη ήδη στον ξάδερφο τους, σε μια μακρινή φίλη, σε ένα συνάδελφο σημαίνει πως οι ίδιοι την γλίτωσαν. Και τώρα μπορούν να συνεχίσουν να στρουθοκαμηλίζουν, κοιτώντας από την αντίθετη πλευρά της πραγματικότητας.

Και κάπου εδώ έρχομαι και πάλι, όχι να σας χαλάσω την ημέρα, αλλά να σας τη φτιάξω. Θες η ζωή σου να είναι καλύτερη, πιο ασφαλή, πιο χαρούμενη, πιο δημιουργική και αισιόδοξη; Τότε τι κάνεις για αυτό; Διάβασες για όσα δυστυχήματα συμβαίνουν, άκουσες για τις νέες αρρώστιες, είδες τι συμβαίνει στον κόσμο και παρ’ όλ’ αυτά εσύ δεν κουνήθηκες ρούπι από τη θέση σου.

Για παράδειγμα, γιατί δεν καρφώνεται επιτέλους η ιδέα στο μυαλό σου ότι πρέπει να φοράς κράνος και ζώνη ασφαλείας; Σταμάτησε να είναι ντεμοντέ, μπορείς να το κάνεις πλέον! Αυτά τα κόκκινα φανάρια που πέρασες χθες δεν ήταν διακοσμητικά και μπορεί κάποιος εξ αιτίας σου να κινδύνεψε. Δεν αλλάζουν χρώμα για να δίνουν ζωντάνια στους δρόμους!

Μαύρο χιούμορ, μόνο αυτό θα μας σώσει στο τέλος. Θύματα γενεών χάθηκαν στο έλεος της μόδας αν πρέπει ή δεν πρέπει να φοράμε ζώνη ασφαλείας και αναλόγως που καθόμαστε στο αυτοκίνητο(πόσοι φοράνε ζώνη στο πίσω κάθισμα;) . Άλλωστε και στο πρόσφατο δυστύχημα στην Κύμη στοίχισε τις ζωές 3 προσώπων αυτή η ζώνη, αν τελικά αποδειχθεί ότι δε φορούσαν. Δε λέω πως με σιγουριά θα είχαν σωθεί, όμως δε θα το μάθουμε και ποτέ.

Κάτι ακόμα που συνετέλεσε στο να βρουν τραγικό θάνατο τα 3 θύματα ήταν ότι το τζιπ ήταν κάμπριο. Ίσως και να είχαν σωθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας. Ελλάδα η χώρα με τους κακούς δρόμους και με τα αυτοκίνητα που τελικά δεν εξυπηρετούν. Είτε γιατί είναι παλιά και κακοσυντηρημένα, είτε γιατί αγοράστηκαν επειδή είναι στη μόδα(όπου μόδα σε απλά ελληνικά θα λέγαμε να πουλήσουν μούρη).

Σκληρά τα όσα γράφω όμως είναι η αλήθεια. Είμαστε η χώρα με αιώνιο καλοκαίρι, αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να οδηγήσουμε κάθε όχημα με ασφάλεια. Ας σκεφτούμε αυτό όταν κάνουμε μια αγορά και όχι πώς να εντυπωσιάσουμε την κοινωνία. Στο τέλος κανέναν δεν ενδιαφέρει αν είναι φτηνό ή ακριβό, αλλά αν ήταν ασφαλές.

Αυτά τα δυστυχήματα οδηγούν αρκετές φορές σε επίκτητη αναπηρία. Λόγω σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού, σοβαρής νευρολογικής βλάβης ή εγκεφαλικής κάκωσης. Και δεν είσαι ποτέ έτοιμος για αυτό το νέο κύκλο της ζωής σου που ανοίγεται. Πρέπει όμως, γιατί δεν μπορείς να τον αλλάξεις και ούτε μπορείς να τον επαναφέρεις.

Βρέθηκες ξαφνικά σε αμαξίδιο, με βακτηρίες, νιώθεις αποκλεισμένος από τη ζωή, ότι όλα τελείωσαν, ότι το μέλλον σου καταστράφηκε. Σταμάτησες να κάνεις όνειρα, διέκοψες επαφές με την ελπίδα, γύρισες το βλέμμα αλλού. Δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις και όχι γιατί στο λέω εγώ ή κάποιος άλλος. Δεν το έχεις γιατί ήσουν τυχερός μες στην ατυχία σου. Κατάφερες να επιζήσεις! Αυτό από μόνο του είναι ο λόγος να βγεις από το λήθαργο και να δεχτείς τη νέα σου ζωή.

Ένας κύκλος έκλεισε και ένας άλλος ανοίγει. Εύκολο να το λες και δύσκολο να το πράττεις, όμως είσαι ακόμα εδώ. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι σε παρόμοια θέση με τη δική σου και ζουν καλύτερα από πριν. Γιατί; Γιατί συνειδητοποίησαν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν και τώρα άρπαξαν τη ζωή από παντού και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Σίγουρα θα δυσκολεύεσαι στην αρχή να βγεις από το σπίτι, να συναντήσεις κόσμο που ήξερες από πριν και ότι θα πρέπει να σε δουν σε άλλη κατάσταση. Πιθανόν ότι έκανες να πρέπει τώρα να το κάνεις αλλιώς. Ότι σκεφτόσουν πριν, να αλλάξεις σκεπτικό. Αν σε ένοιαζε τόσο πολύ ο κόσμος ήρθε η ώρα να πάψει να σε απασχολεί!

Ξεκινά ένας κύκλος που θα πρέπει να εκτιμήσεις όσα έχεις, να επανεκτιμήσεις τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου. Να δεις αν ήσουν χαρούμενος πριν και αν έκανες όσα ονειρευόσουν. Αν ναι πρέπει να βρεις τρόπο να το συνεχίσεις. Αν όχι η ζωή σου έδωσε μια ευκαιρία να κάνεις επανεκκίνηση, να μηδενίσεις και να αρχίσεις ξανά.

Όσοι σε αγαπούσαν πραγματικά θα συνεχίσουν να σε αγαπούν και να σε δέχονται και τώρα. Όσοι σε είχαν σε εκτίμηση, αυτό δε θα αλλάξει. Θα γίνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στη ζωή σου και θα νιώσεις πιο ελεύθερος από τον παλιό σου κύκλο. Είναι λόγια και εμπειρίες που έχουν μοιραστεί μαζί μου άτομα που λόγω ασθένειας ή ατυχήματος βρέθηκαν με επίκτητη αναπηρία. Η ανατροπή στη φυσιολογική τους ζωή έγινε η αιτία να ζήσουν ακόμα πιο συναρπαστικά.

Και αν όλα αυτά σου ακούγονται πολύ αισιόδοξα και φωτεινά, ποια άλλη επιλογή θα ήθελες; Να κλειστείς στο σπίτι, να μην βλέπεις κανέναν, να παραιτηθείς από τα πάντα; Να οδηγηθείς στην κατάθλιψη, να μην μπορείς να διαχειριστείς τους άλλους και τον εαυτό σου; Σε τι θα σε βοηθήσει, τι θα σου προσφέρει η απαισιοδοξία; Το γεγονός δεν αλλάζει, ο κύκλος έκλεισε πρέπει να δεις κατάματα τη νέα αρχή. Δεν την περίμενες, ίσως και να μην την ήθελες, όμως είναι ότι καλύτερο από το τέλος που γλίτωσες!

Η αναπηρία είναι μια κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ο καθένας μας ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δε θέλω να το έχετε συνέχεια στο μυαλό σας για να σας τρομάζει και να σας αποθαρρύνει. Θέλω να το κρατήσετε για να είστε πιο προσεκτικοί, για τον εαυτό σας και για τους άλλους που μπορεί να επηρεάσετε τη ζωή τους από μια δική σας απροσεξία.

Ανέλαβε τις ευθύνες σου, πριν και μετά την αναπηρία. Δεν είναι ασθένεια, δεν πρέπει να την φοβάσαι, δεν είναι τιμωρία, είναι μια άλλη διάσταση της ζωής και πλέον της δίκης σου ζωής!

Βογιατζής Ηλίας

*Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μου τις δικές σας εμπειρίες, επικοινωνήστε στο iliasvogiatzis@gmail.com

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

Πήγε εκδρομή και κατέληξε σε επείγον χειρουργείο: Πώς χάρη σε μια σέλφι 33χρονη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika