Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δεύτερος καύσωνας για φέτος: Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα – Θερμοπληξία, όρια όζοντος και τι πρέπει να κάνετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεύτερος καύσωνας για φέτος: Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα – Θερμοπληξία, όρια όζοντος και τι πρέπει να κάνετε

Είμαστε στο κατώφλι του δευτέρου κύματος καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι και ήδη οι ειδικοί χτυπάνε καμπανάκι προσοχής για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σκοπός είναι να γνωρίζουμε όλοι τα εξαντλητικά και επικίνδυνα συμπτώματα από την πολύ υψηλή θερμοκρασία, η οποία είναι πιθανόν να συνοδευτεί και από υπέρβαση των ορίων του όζοντος στην ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων.

Ο καύσωνας μπορεί να μείνει μια απλή ενόχληση για μερικές μέρες, αν και εφόσον γνωρίζουμε τα μέτρα πρόληψης και αντίδρασης απέναντι στα ενδεχόμενα συμπτώματα που μπορεί να νιώσουμε εμείς, ή κάποιος δικός μας άνθρωπος.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.

Καύσωνας: Τα αρχικά συμπτώματα 

δυνατός πονοκέφαλος

ατονία

αίσθημα καταβολής

τάση για λιποθυμία

πτώση της αρτηριακής πίεσης

ναυτία

έμετοι και

ταχυπαλμία

Καύσωνας: Πώς εκδηλώνεται η θερμοπληξία

αυξημένη θερμοκρασία του σώματος

σπασμούς

εμέτους

διάρροια

διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος

απουσία εφίδρωσης

πιθανό έμφραγμα του μυοκαρδίου

Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, το άτομο έχει εξαντλημένο οργανισμό και αν δεν του δοθιεί η δέουσα προσοχή και θεραπεία, τότε επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος!

 

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει θερμική εξάντληση, ακολουθήστε τις συμβουλές που περιγράφονται παρακάτω:

  • Βάλτε τον να ξεκουραστεί σε ένα δροσερό μέρος, ιδανικά σε ένα δωμάτιο με κλιματισμό ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, κάπου στη σκιά.
  • Δώστε του να πιει υγρά, όπως νερό ή ένα αθλητικό ποτό. Συνεχίστε να του δίνετε λίγο-λίγο υγρά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα (συνήθως μέσα σε 2-3 ώρες).
  • Μην του δώσετε ποτά με αλκοόλ ή καφεΐνη, διότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αφυδάτωσης.
  • Χρησιμοποιήστε δροσερό νερό (όχι κρύο) στο δέρμα τους. Εάν είναι εφικτό βάλτε τους να κάνουν ένα δροσερό ντους ή μπάνιο, αλλιώς μουλιάστε μια μπλούζα σε δροσερό νερό και δώστε τη να την φορέσουν.
  • Χαλαρώστε τα ρούχα τους και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να αναπνέουν ελεύθερα.

Καύσωνας: Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων είναι τα εξής:

— Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).

— Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

— Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

  • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών
  • Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών
  • Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους)

— Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.

— Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

— Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Καύσωνας: Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα

— Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

— Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

— Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Καύσωνας: Τι πρέπει να ξέρετε για την περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα

Τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης οι Δήμοι οργανώνουν και διαθέτουν δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό και γενικότερα συνεργάζονται με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Μην διστάσετε λοιπόν, να μπείτε σε ένα δημοτικό κτήριο και να ζητήσετε βοήθεια. Εκείνοι θα σας καθοδηγήσουν στον πλησιέστερο κλιματιζόμενο χώρο που έχει προβλεφθεί για την εξυπηρέτηση του κοινού.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

30 φράσεις του Paulo Coelho γεμάτες νόημα και σοφία

Efi Nika

Χρόνιος πόνος: Ο καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει τη φλεγμονή και επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Efi Nika

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika