Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χειμώνας: 9 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9636289737430293090

Όταν σκεφτόμαστε τη βιταμίνη C, συνειρμικά το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στο πορτοκάλι. Αλλά εκεί έξω υπάρχει μία πληθώρα από φρούτα και λαχανικά, εκτός από το διάσημο εσπεριδοειδές που μας προσφέρουν την πολύτιμη βιταμίνη. Ποια είναι αυτά;

Τώρα που ο καιρός αλλάζει και από το γλυκό φθινόπωρο κατευθυνόμαστε στον χειμώνα, καλό είναι να προσέχουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο μπορεί να προφυλαχθεί μέσω της καλής διατροφής. Ποια φρούτα και λαχανικά μπορούμε να τρώμε, λοιπόν, τώρα που ο καιρός απειλεί την υγεία μας λίγο περισσότερο;

Το Reader’s digest συγκέντρωσε τα φθινοπωρινά και χειμερινά φρούτα και λαχανικά που καλό είναι να έχουμε στο ψυγείο μας, κυρίως επειδή είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C, ακόμα και από το “poster boy” της, το πορτοκάλι (το οποίο, να σημειώσουμε, ότι προσφέρει 75 mg βιταμίνης C, ανά φρούτο).

Μπρόκολο

Ένα φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει 81 mg βιταμίνη C. Το μπρόκολο επίσης περιέχει μία υγιή δόση βιταμίνης K, η οποία προάγει την υγεία των οστών μας και τη σωστή πήξη του αίματος.

Μάνγκο

Χειμώνας: 9 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Ένα μάνγκο περιέχει 122 mg βιταμίνη C. Αυτό το φρούτο είναι αντιοξειδωτικό ενώ προάγει την υγεία των ματιών μας.

Πιπεριές

Οι κόκκινες, οι πράσινες και οι κίτρινες πιπεριές περιέχουν από αρκετά έως πολύ περισσότερη ποσότητα βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Μία πράσινη πιπεριά έχει 95 mg βιταμίνη C, μία κόκκινη έχει 190 mg βιταμίνη C και μία κίτρινη έως και 341 mg βιταμίνη C. Οι πιπεριές είναι, επιπλέον, μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και είναι χαμηλές σε θερμίδες.

Ακτινίδιο

Χειμώνας: 9 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Δύο ακτινίδια έχουν 128 mg βιταμίνη C. Τα ακτινίδια είναι, επίσης, πλούσια σε χαλκό και κάλιο, ενώ προάγουν την καλή ποιότητα του ύπνου.

Λαχανάκι Βρυξελλών

Ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών έχει 75 mg βιταμίνη C -όση και ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Αυτό το “μίνι” λαχανικό έχει φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Λαχανίδα Kale

Χειμώνας: 9 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Ένα φλιτζάνι λαχανίδας Kale έχει 80 mg βιταμίνη C, ενώ είναι μία καλή πηγή βιταμίνης K και A. Αν η γεύση της δεν σας αρέσει ιδιαιτέρως, μπορείτε να τη σοτάρετε με ελαιόλαδο και σκόρδο.

Ανανάς

Ο ανανάς έχει 79 mg βιταμίνη C, ενώ βοηθάει στην πέψη και αποτρέπει το φούσκωμα. Λειτουργεί ως ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορεί να μειώσει το οίδημα μετά από μία προπόνηση ή έναν τραυματισμό.

Παπάγια

Χειμώνας: 9 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Η παπάγια έχει 95 mg βιταμίνη C και προάγει την υγεία των οστών. Φωτίζει την επιδερμίδα μας και καθαρίζει τα ιγμόρειά μας.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι δεν έχει μόνο φυτικές ίνες αλλά και 128 mg βιταμίνη C. Βραστό, ψητό ή σε πουρέ το κουνουπίδι είναι ένα υγιεινό superfood.

Καλή όρεξη!

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος – Απολαύστε το άρωμά του και ηρεμήστε στη στιγμή

Efi Nika

Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Efi Nika

Το παγωτό δε βλάπτει, αλλά ωφελεί την υγεία σου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Efi Nika