Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το χαμόγελο δεν κάνει κάποιον να φαίνεται νεότερος, αλλά το αντίθετο!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το χαμόγελο δεν κάνει κάποιον να φαίνεται νεότερος, αλλά το αντίθετο!

Η διαδεδομένη αντίληψη ότι το χαμόγελο κάνει έναν άνθρωπο να φαίνεται νεότερος δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, όπως υποστηρίζουν ισραηλινοί ψυχολόγοι.

​Ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζβι Γκανέλ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Οπτικής Αντίληψης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychonomic Bulletin and Review», πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων, με τα οποία μελέτησαν πώς οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν την εκτιμώμενη ηλικία κάποιου.

​Σαράντα εθελοντές κλήθηκαν να δουν σε υπολογιστή διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων και να τις ταξινομήσουν ανάλογα με την ηλικία που πίστευαν ότι είχε καθένας από τους εικονιζόμενους. Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες είχαν τρεις βασικές εκφράσεις: χαμογελαστή, έκπληξης, και ουδέτερη.

Οι συμμετέχοντες «βαθμολόγησαν» τα χαμογελαστά πρόσωπα ως αυτά με την μεγαλύτερη ηλικία, ενώ αυτά με την έκπληξη ως τα πιο νεανικά. Οι ουδέτερες εκφράσεις ήσαν κάπου ανάμεσα.
​Το αξιοπερίεργο είναι ότι μετά το τέλος του πειράματος οι εθελοντές θυμούνταν εσφαλμένα πως είχαν θεωρήσει τα χαμογελαστά πρόσωπα ως τα πιο νεανικά, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κάνει το ακριβώς αντίθετο.

​«Τα μέσα ενημέρωσης προωθούν την ιδέα ότι το χαμόγελο κάνει κάποιον νεότερο. Μπορεί να το δει κανείς αυτό σε όλα αυτά τα χαμεγελαστά πρόσωπα στις διαφημίσεις. Και πόσοι από εμάς αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που δεν είναι χαμογελαστές;», δήλωσε ο ισραηλινός ψυχολόγος.

​Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χαμόγελο συχνά κάνει κάποιον να δείχνει μεγαλύτερος λόγω των ρυτίδων που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια του. Από την άλλη, ένα έκπληκτο πρόσωπο ωθεί το δέρμα του προσώπου προς τα πίσω, μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας έτσι τις ρυτίδες.

Άρα για να δείχνει κανείς νεότερος στη φωτογραφία, το «τρικ» είναι όχι να χαμογελάει, αλλά να καταφέρει να πάρει μια ωραία έκπληκτη έκφραση…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@