ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Black Friday σήμερα 25 Νοεμβρίου η πρώτη Μαύρη Παρασκευή

blakfriday

Black Friday και στη Ελλάδα. Τρελές εκπτώσεις σήμερα 25 Νοεμβρίου,ε μπορικά καταστήματα διαθέτουν τα προϊόντα τους με μεγάλες εκπτώσεις, σηματοδοτώντας την έναρξη των προσφορών για την αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Γνωστές αλυσίδες καταστημάτων καθώς η μία μετά την άλλη, αλλά και τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν την στρατηγική εκτεταμένων προσφορών. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες δεν θα πραγματοποιήσουν μόνο σήμερα, τις προσφορές αυτές, αλλά κάποιες ξεκίνησαν από σήμερα και μερικές θα συνεχίσουν τις προσφορές και το Σάββατο ή τη Δευτέρα.

Πως ξεκίνησε ο θεσμός

Ως θεσμός ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά δεν άργησε να εξαπλωθεί και στις χώρες στης Ευρώπης για προφανείς λόγους.

Έχει πάρει το όνομά του από την ημέρα, κατά την οποία διεξάγεται και το «Black», πίσω από το οποίο κρύβεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Έτσι, η μέρα αυτή παρουσίαζε αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Loading...
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών που μέλη του διοικητικού συμβουλίου του είχαν εκφράσει την αντίδρασή τους αρχικά στην Black Friday,ωστόσο άλλαξαν στάση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Στο εξωτερικό, ειδικά στις ΗΠΑ, η «Μαύρη Παρασκευή» οριοθετεί την έναρξη των αγορών της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Στην Ελλάδα, βάσει του Νόμου 4177/2013 & του Κώδικα Δεοντολογίας ΦΕΚ Β’ 3107/2014 επιτρέπεται σε όλα τα καταστήματα να πραγματοποιούν προσφορές, αρκεί να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο πλαίσιο του νόμου και να λειτουργούν στο νόμιμο ωράριο (Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-21.00, Σάββατο 09.00-20.00).

Οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος απέστειλε επιστολή στα μέλη του στην οποία ενημερώνει για τον θεσμό της Black Friday, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος είναι η αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης ενόψει Χριστουγέννων, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές προϊόντων με μοναδικές προσφορές». Στην επιστολή αναφέρεται επίσης: «Οσοι εκ των μελών μας επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν προσφέροντας είδη της επιχείρησής τους στους πελάτες – καταναλωτές σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές. Υπενθυμίζουμε, ότι για την διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, σύμφωνα με την οποία:

Η ποσότητα των προσφερόμενων ειδών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

Θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Η Black Friday προκάλεσε και την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «Μαύρη Παρασκευή για εργαζομένους, καταναλωτές και εμπόριο».

Όπως υπογραμμίζει η ομοσπονδία, «η Μαύρη Παρασκευή είναι εντελώς αμερικάνικος θεσμός, ο οποίος υποτίθεται ότι κηρύσσει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών και προκαλεί υστερία στους καταναλωτές (κυρίως χαμηλής αγοραστικής δύναμης) με τις «απίθανες προσφορές». Στην ουσία, η Μαύρη Παρασκευή στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθη καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας. Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των μεγάλων εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο τζίρο από μια αγορά που δεν έχει εισοδήματα, από μια αγορά όπου η φτώχεια και η ανεργία κάνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών »κυνηγό προσφορών»».

Η ομοσπονδία δηλώνει ότι καταγγέλλει αυτές τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων, τύπου Black Friday, «που εισάγουν οι μεγαλοεργοδότες», και οι οποίες, «όχι μόνο καταστρέφουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, αλλά επιπλέον εκμεταλλεύονται καταναλωτές και εργαζόμενους, που καλούνται να είναι συνεχώς ελαστικά εργαζόμενοι».

Τέλος, η ομοσπονδία δεσμεύεται ότι μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους, «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να υπάρξει ισορροπημένη, ορθολογική και δίκαιη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσα από την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες».

Οι επιχειρήσεις που κάνουν εκπτώσεις ακόμη και 80% στην Black Friday

Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στην Black Friday είναι τα εμπορικά κέντρα River West, Athens Metro Mall, τα εκπτωτικά χωριά στα Σπάτα McArthurGlen και SmartPark, οι αλυσίδες τεχνολογικών προϊόντων Public και Πλαίσιο, ο Γερμανός με εκπτώσεις 65%, η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών Media Markt, η αλυσίδα επίπλων Εντός, η αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Jysk με εκπτώσεις 75%, η αλυσίδα κοσμημάτων και αξεσουάρ Folli Follie και πολλές άλλες ακόμη επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για αλυσίδες είτε για μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα.

Προσφορές έως και 80% για μία μόνο ημέρα στο εκπτωτικό πολυκατάστημα,F actory Outlet που ντύνεται στα «μαύρα». Αγαπημένα brands προσφέρονται στις χαμηλότερες τιμές όλου του χρόνου και οι πόρτες ανοίγουν από τις 8:00 το πρωί με δωρεάν πρωινό μέχρι τις 10:00 π.μ.

Στα καταστήματα της Axel θα βρείτε τα αγαπημένα σας είδη outlet έως -80%! Το outlet section στο ηλεκτρονικό κατάστημα ή ένα από τα outlet καταστήματά μας στο One Salonica Outlet Mall ή το Εκπτωτικό Χωριό McArthur Glen έχουν ετοιμάσεις super Black Friday προσφορές.

Την επόμενη της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving) στην Αμερική, οι αγορές γιορτάζουν την Black Friday. Kάθε χρόνο, την τέταρτη και τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, καταγράφονται ρεκόρ πωλήσεων και στα καταστήματα επικρατεί η απόλυτη φρενίτιδα με τις πόρτες να ανοίγουν χαράματα, ενίοτε από τις 4.00 τα ξημερώματα. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη την έναρξη της εορταστικής περιόδου για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ η φράση «Black Friday» (Μαύρη Παρασκευή) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1961 στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α..

Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τη μεγάλη και χαοτική κίνηση που αναμενόταν να προκαλέσουν χιλιάδες πεζοί και οχήματα λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας που καταγράφεται στα μαγαζιά την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.


 

www.madata.gr

loading...
loading...