Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου, οι Αμερικανοί είναι εξουθενωμένοι, καθώς το 35% των ενηλίκων υποφέρουν από σύντομα συμπτώματα αϋπνίας, ποσοστό 20% υποφέρουν από βραχυπρόθεσμη αϋπνία και 10% από χρόνια αϋπνία.

Οι αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές, σύμφωνα με τη Judith Davidson, ερευνήτρια ύπνου και κλινική ψυχολόγο στο Queen’s University, στο Οντάριο του Καναδά.

«Η αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε μια απώλεια, στα προβλήματα στη σχέση, το εργασιακό στγρες, σε ασθένεια ή πόνο. Στις αιτίες μπορεί να περιλαμβάνονται επίσης οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αϋπνίας» σημειώνει η ερευνήτρια.

Η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί επίσης να σας κρατά ξύπνιους: η έκθεση στο τεχνητό φως των τηλεοράσεων, των υπολογιστών και των τηλεφώνων πριν τον ύπνο ενισχύει την εγρήγορση και καταστέλλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Τα έντονα συναισθήματα και ο εμμηνορροϊκός κύκλος αποτελούν τέλος παράγοντες που δικαιολογούν γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία από ότι οι άνδρες.

Δείτε οκτώ παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αϋπνίας:

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Έχετε κατάθλιψη

Όπως συμβαίνει με την όρεξη, οι μεταβολές στη διάθεση μπορεί να φτάσουν στα άκρα. Μπορεί να διαπιστώσετε ξαφνικά ότι είστε κουρασμένοι και θέλετε να κοιμάστε όλη την ημέρα ή ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καθόλου. Μια συνηθισμένη εκδοχή στέρησης ύπνου είναι να ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας.

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Δεν χαλαρώνετε πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, στο διάστημα της μίας ώρας που προηγείται του ύπνου, περίπου το 60% των ανθρώπων κάνει δουλειές του σπιτιού, το 37% φροντίζει τα παιδιά, το 36% κάνει δραστηριότητες με άλλα μέλη της οικογένειας, το 36% σερφάρει στο διαδίκτυο και το 21% κάνει πράγματα σχετικά με την εργασία του. Αυτό όμως δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, ώστε το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο.

Πάρτε τον χρόνο σας πριν τον ύπνο, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα μπάνιο ή οτιδήποτε άλλο θα σας κάνει να νιώσετε πιο χαλαροί και θα σας προετοιμάσει για ένα ποιοτικό και ευχάριστο ύπνο.

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Ορμονικές αλλαγές

Οι αλλαγές στα επίπεδα κάποιων ορμονών μπορεί να αποτελεί την αιτία της αϋπνίας σας. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον κακό ύπνο τις ημέρες της περιόδου λόγω του πόνου και των αλλαγών στη διάθεση.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί επίσης γνωστή αιτία διαταραχών του ύπνου. Η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης στον οργανισμό, μπορεί να σας ξυπνά συχνά για επισκέψεις στην τουαλέτα, ενώ το φούσκωμα της κοιλιάς θα σας δυσκολέψει στον ύπνο, ειδικά το τρίτο τρίμηνο.

Στην περιεμμηνόπαυση τέλος, δηλαδή το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η πτώση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως νυχτερινές εξάψεις και αϋπνία.

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Καπνίζετε

Η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να σας κρατά ξύπνιους για μεγαλύτερο διάστημα. Ειδικά αν καπνίζετε πριν τον ύπνο, είναι πιθανότερο να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Κοιμάστε μέσα στη μέρα

Να είστε προσεκτικοί με το πόσο κοιμάστε μέσα στην ημέρα. Αν κοιμάστε μέχρι αργά ή κοιμάστε το μεσημέρι προς το απόγευμα, είναι αναμενόμενο να μη σας παίρνει ο ύπνος το βράδυ.

Εάν θέλετε οπωσδήποτε να κοιμηθείτε στη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε ο ύπνος να μην ξεπερνάει τα 30 λεπτά.

Αποφεύγετε επίσης να σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση και προσπαθήστε να βρίσκεστε στο κρεβάτι την ώρα του ύπνου.

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Έχει απορρυθμιστεί το βιολογικό σας ρολόι

Το ξενύχτι το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου και ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι το Σάββατο και την Κυριακή, είναι συχνά η ανταμοιβή για μια εβδομάδα σκληρής εργασίας. Έτσι όμως απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι. Ακόμη και αν πάτε στο κρεβάτι νωρίς το βράδυ της Κυριακής, δεν θα σας πάρει εύκολα ο ύπνος και αυτό θα σας δυσκολέψει στην  εργασία σας τη Δευτέρα.

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Είστε εθισμένοι στην τεχνολογία

Θέλετε όλες τις νέες εφαρμογές που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, αυτό όμως απαιτεί τον χρόνο σας και την προσοχή σας. Μην μεταφέρετε τη δουλειά του γραφείου στο σπίτι και μην τσεκάρετε τα e-mail σας πριν τον ύπνο. Κρατώντας την τεχνολογία έξω από την κρεβατοκάμαρα, θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε καλύτερο ύπνο.

Αϋπνίες: 8 απίθανοι λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ

Πίνετε πολύ καφέ

Μπορεί να νιώθετε ότι χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα καφέ για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά η καφεΐνη μπορεί να σας στερήσει τον ύπνο. Αποφεύγετε τον καφέ ή το τσάι το απόγευμα και το βράδυ, καθώς επηρεάζουν τη φάση του βαθέως ύπνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Reader’s digest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea