Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές.

Μελέτες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια κατέληξαν σε συσχέτιση των αλλεργιών με συγκεκριμένες ψυχιατρικές ή συναισθηματικές διαταραχές.

Νέα έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ δύο συχνών αλλεργιών και του κινδύνου εκδήλωσης ψυχικής πάθησης.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 11% των ασθενών με δύο συχνές αλλεργικές παθήσεις, άσθμα και πυρετό εκ χόρτου, εκδήλωσαν ψυχιατρική διαταραχή εντός 15 ετών, συγκριτικά με μόλις το 6,7% αυτών χωρίς τις συγκεκριμένες αλλεργίες.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 46.647 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα σε βάση με αλλεργικές παθήσεις και 139.941 χωρίς. Σε αντίθεση με προηγούμενες σχετικές έρευνες, συμπεριλήφθηκαν άτομα κάθε ηλικίας.

Άσθμα & αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, σε ορίζοντα 15 ετών το 10,8% των ατόμων με αλλεργική πάθηση είχε εκδηλώσει ψυχιατρική διαταραχή, συγκριτικά με το 6,7% της ομάδας ελέγχου. Αυτό μεταφράζεται σε 1,66 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικής διαταραχής αν το άτομο έχει αλλεργία.

Μια πιο εστιασμένη εξέταση των στοιχείων αποκάλυψε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικής διαταραχής, ενώ εκείνοι με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα υψηλότερο κίνδυνο.

Πάντως, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για το άσθμα φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τον συσχετισμό, οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους, συνεπάγονται την ύπαρξη φλεγμονής. Οι αλλεργίες επίσης εριλαμβάνουν τη φλεγμονή και αυτή η κοινή συνισταμένη ίσως συντελεί στη συνύπαρξη των δύο καταστάσεων στον ασθενή. Το ψυχολογικό στρες μιας ψυχικής πάθησης επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι συντελεί στα σωματικά συμπτώματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychiatry.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika