Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Άσκηση στη μέση ηλικία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποτέ δεν είναι αργά για να φροντίσει κανείς το σώμα του, να σηκωθεί από τον καναπέ και να βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα νέας νορβηγικής μελέτης, η σωματική δραστηριότητα στη μέση ηλικία μειώνει θεαματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), στη Βαρκελώνη και σύμφωνα με αυτά, η άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις ετών αδράνειας μειώνοντας στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Άσκηση στη μέση ηλικία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ειδικότερα, για τους άντρες που άρχισαν να αθλούνται στην ηλικία των 40 και των 50 ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώθηκε κατά 50% φτάνοντας τα επίπεδα όσων ασκούνταν από νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με τον Erik Prestgaard, καρδιολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, ακόμη και μετά από δεκαετίες χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, οι άνθρωποι που αλλάζουν συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν θεματικά τις πιθανότητες για υγιή γεράματα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.000 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν αρχικά για επτά χρόνια για να διαπιστωθούν οι αλλαγές στη σωματική τους δραστηριότητα.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων -65%- έγιναν λιγότερο δραστήριοι σωματικά αυτά τα επτά χρόνια και μόνο το 35% αύξησε τη σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ομάδα για άλλα 23 χρόνια, διάστημα στο οποίο ο ένας στους οκτώ συμμετέχοντες υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσοι είχαν αυξήσει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε αυτά τα 7 χρόνια είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα σε σύγκριση με όσους είχαν γίνει σωματικά πιο αδρανείς.

Σύμφωνα με τον δρα Prestgaard τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι ακόμη και μέτρια αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας σε άνδρες μέσης ηλικίας, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ευρήματα είναι περιορισμένα επειδή οι επιστήμονες παρακολούθησαν μόνο άνδρες και δεν είναι σαφές εάν ισχύουν και για τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , MailOnline

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@