Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Άσκηση εναντίον λεμφώματος: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το λέμφωμα είναι μια κακοήθης νεοπλασματική νόσος του λεμφικού συστήματος, το οποίο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιλαμβάνει τα λεμφαγγεία, που διακλαδώνονται στον οργανισμό όπως τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και μικρά όργανα που διατάσσονται κατά μήκος αυτού του δικτύου και ονομάζονται λεμφαδένες.

Μέσα στα λεμφαγγεία κυκλοφορεί η λέμφος, ένα άχρωμο υδαρές υγρό που περιέχει κύτταρα της άμυνας του οργανισμού, τα λεμφοκύτταρα. Οι δε λεμφαδένες σχηματίζουν ομάδες στις μασχάλες, στον τράχηλο, στο θώρακα, στη βουβωνική χώρα και στην κοιλία. Τέλος, μέρος του λεμφικού συστήματος είναι και ο σπλήνας, ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές και ο μυελός των οστών.

Το λέμφωμα παρουσιάζεται όταν, για κάποιο άγνωστο λόγο, ένα λεμφοκύτταρο υποστεί καρκινική εξαλλαγή και αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε έναν λεμφαδένα ή οπουδήποτε αλλού απαντάται λεμφικός ιστός, δηλαδή σχεδόν παντού, και με αφετηρία αυτό το σημείο να επεκταθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τα αίτια της νόσου παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Άσκηση εναντίον λεμφώματος: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Νέα έρευνα της Mayo Clinic σε 4.100 πάσχοντες από λέμφωμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μπορεί να παρατείνει την ζωή τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μέσω ερωτηματολογίων τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων στην έρευνα πριν τη διάγνωση καρκίνου και μέχρι 3 χρόνια μετά.

Οι άνθρωποι με επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πάνω από το φυσιολογικό πριν τη διάγνωση, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από λέμφωμα ή άλλα αίτια σε σχέση με όσους ήταν λιγότερο ενεργοί.

Άνθρωποι που αύξησαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μετά τη διάγνωση λεμφώματος, ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν πεθάνει στο διάστημα των 3 ετών μετά τη διάγνωση σε σχέση με όσους δεν είχαν αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα.

Άνθρωποι των οποίων η φυσική δραστηριότητα μειώθηκε μετά τη διάγνωση είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από λέμφωμα και άλλα αίτια σε σχέση με όσους δεν είχαν αλλάξει τα επίπεδα άσκησης.

Η Dr. Priyanka Pophali, δήλωσε ότι οι γιατροί συνιστούν την άσκηση σε όλους τους επιζώντες από καρκίνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά δεν γνώριζαν αν αυτή θα είχε επίδραση στην επιβίωση ασθενών με λέμφωμα.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην επιβίωση ασθενών με λέμφωμα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας στην Ατλάντα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@