Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΩΦΩΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Αρκετά μείναμε στη σιωπή! Η Ελληνική εταιρεία HandsUp προσφέρει καθολική πρόσβαση στα άτομα με προβλήματα ακοής.(Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αρκετά μείναμε στη σιωπή! Η Ελληνική εταιρεία HandsUp προσφέρει καθολική πρόσβαση στα άτομα με προβλήματα ακοής.

Ο τομέας της αναπηρίας έχει ελλείψεις, πάσχει από ανθρώπους που πραγματικά να επιθυμούν να προσφέρουν και όχι με απώτερο σκοπό πάντα το κέρδος. Σαφώς και κάθε επιχείρηση για να επιβιώσει χρειάζεται και έσοδα αλλά όχι μόνο. Η θέληση, το πάθος, η αφοσίωση και το μεράκι μπορεί και συνθέσει τις καλύτερες ομάδες. Με αυτά τα υλικά φαντάζομαι ότι δημιουργήθηκε η HandsUp!

Είναι μοναδική στο είδος της για την Ελλάδα! Για πρώτη φορά μια ομάδα επαγγελματιών στο χώρο της αναπηρίας και ειδικά της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας συγκεντρώθηκαν και γεμίζουν το μεγάλο κενό που υπάρχει στην αγορά, αυτό της επικοινωνίας! Ο ακρογωνιαίος λίθος που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Με τον Γιώργο Στάθη γνωριστήκαμε πριν κάποιους μήνες, όταν συμμετείχε σε μια θεατρική παράσταση ως διερμηνέας – σκιά των ηθοποιών. Άρτιος επαγγελματίας, γεμάτος ενέργεια, συνεργάσιμος και χαμογελαστός, παρά τις πολύωρες πρόβες.

Είχε μια ιδέα που επιτέλους πήρε σάρκα και οστά, τη δημιουργία ενός πρακτορείου διερμηνέων της Νοηματικής Γλώσσας. Δεν είναι όμως μια εταιρεία που στοχεύει μόνο στο οικονομικό όφελος, καθώς το εθελοντικό έργο ολόκληρης της ομάδας προσφέρει δωρεάν πολλά στα άτομα με προβλήματα ακοής.

Πως γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση της Hands Up; Τι σε ώθησε στο να δημιουργήσεις την εταιρεία;

Η HandsUp ξεκίνησε σαν ιδέα στο μυαλό μου πριν 2 χρόνια, άλλαξε πολλές φορές μορφές και την έπλασα με πολλά διαφορετικά σχήματα μέχρι να βρω την τελική της μορφή. Ένας λόγος επίσης ήταν πως χρειάστηκα χρόνο για να βρω τους ιδανικούς ανθρώπους που μαζί τους θα την έκανα πραγματικότητα, και τους βρήκα! Η εταιρεία δουλεύει με διερμηνείς και τεχνικούς που μπορώ να πω ότι στα περισσότερα θέματα ένα βλέμμα αρκεί για να συνεννοηθούμε.

Η ιδέα προέκυψε μέσα από μεγάλες ανάγκες, καθημερινά οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας γινόμαστε μάρτυρες στον αποκλεισμό και την έλλειψη ενημέρωσης που βιώνουν οι Κωφοί στην καθημερινότητα τους και παράλληλα της άγνοιας των ακουόντων σε σημαντικά θέματα, όπως τι είναι πραγματικά η αναπηρία της κώφωσης, ποιες είναι οι ανάγκες τους, τι είναι ο διερμηνέας νοηματικής γλώσσας.

Όλα αυτά δήλωναν ότι πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο και να ακολουθήσουμε κάποια ευρωπαϊκά πρότυπα, που τα αποτελέσματα τους καταμαρτυρούν ότι μπορούν να πετύχουν και να φέρουν λύσεις.

Ξέρω πως έχεις μαζέψει μερικούς από τους καλύτερους διερμηνείς στην Hands Up. Υπάρχουν επαρκείς επαγγελματίες στον χώρο; Ασχολούνται αρκετά άτομα επαγγελματικά στο χώρο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας;

Είμαι πραγματικά περήφανος για την ομάδα διερμηνέων που έχει αυτήν την στιγμή το πρακτορείο μας, καθώς όχι μόνο αποτελούν τους κορυφαίους του είδους αλλά παράλληλα η επαγγελματική τους στάση και συμπεριφορά αντανακλούν τον χαρακτήρα της HandsUp. Γενικά στην Ελλάδα υπάρχει ένα μητρώο 100 διερμηνέων που έχουν περάσει τις εξετάσεις αλλά είμαστε ελάχιστοι εν ενεργεία και πολλοί λιγότεροι απασχολούμενοι full time.

Οι λόγοι είναι ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις που παρέχουν δωρεάν ώρες διερμηνείας σε κωφούς, συχνά κόβονται και αν δεν κοπούν τότε οι διερμηνείς μένουν για μήνες απλήρωτοι λόγω της καθυστέρησης που συχνά οφείλεται στην γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα κάποιος να μην μπορεί να βασιστεί σε αυτό πλήρως. Έτσι δυστυχώς κάποιοι απασχολούνται περιστασιακά και κάποιοι προσπαθούν να κάνουν τρομακτική διαχείριση χρημάτων για να μπορέσουν να κρατηθούν σε πλήρη απασχόληση.

Εγώ είμαι ένας από αυτούς που είναι το κύριο επάγγελμά μου και πραγματικά βιοποριστικά έρχομαι πολύ συχνά σε αδιέξοδο. Φυσικά όλο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με συναδέλφους στο εξωτερικό όπου το κράτος θα αναγνωρίσει τη σκληρή και απαιτητική δουλειά τους και τους συμπεριφέρεται με τον ανάλογο τρόπο σε όλα τα επίπεδα.

Πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσει μια εταιρεία μόνο για Αμεα στην Ελλάδα, μια χώρα χωρίς πολλές προσβάσιμες υπηρεσίες σε γενικό επίπεδο;

Η Ελλάδα ομολογουμένως όσον αφορά την αντιμετώπιση και τις υπηρεσίες της προς τα ΑμεΑ, βρίσκεται σε ένα χαμηλό επίπεδο. Φυσικά εταιρείες που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο έχουν ένα σκληρό έργο μπροστά τους και πρέπει να παλέψουν με κύματα. Ωστόσο παράλληλα έχουν  την δυνατότητα να ανοίξουν καινούργιους δρόμους και να δείξουν πόσο απαραίτητες είναι για την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών.

Τι ακριβώς προσφέρει η Hands Up; Ποιες είναι ακριβώς οι υπηρεσίες σας; Έλειπε κάτι ανάλογο από την ελληνική αγορά, σωστά;

Η HandsUp είναι το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα και προσφέρει προσβάσιμες υπηρεσίες για κωφούς και βαρήκοους πολίτες. Παρέχουμε Διερμηνεία στη Νοηματική, υποτιτλισμό, χειλεανάγνωση, κάνουμε προσβάσιμες ιστοσελίδες όπου τα κείμενα μεταφράζονται στη Νοηματική με την μορφή βίντεο, και τέλος φτιάχνουμε διαφημιστικά βίντεο στη νοηματική για εταιρείες και οργανισμούς.

Η εταιρεία μας μέσα από την ιστοσελίδα hands-up.org παρέχει ενημέρωση σε όλους τους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας σε μία τεράστια θεματολογία όπου τα άρθρα μας είναι οπτικοποιημένα αφού γίνονται με παράλληλη διερμηνεία και υποτιτλισμό σε μορφή βίντεο. Καθημερινά ανεβάζουν ειδήσεις, παράξενα νέα, συνεντεύξεις, εξειδικευμένα θέματα και πρόσφατα ξεκινήσαμε και ένα εβδομαδιαίο δελτίο στη Νοηματική όπου προβάλουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας!

Όλη αυτή η δουλειά αναφορικά με την ενημέρωση γίνεται σε εθελοντικό επίπεδο, μέχρι να καταφέρουμε να χρηματοδοτηθεί και να το φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε και είναι ανάγκη να γίνει.

Πως μπορεί να έρθει σε επαφή κάποιος μαζί σας και να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες σας και τον σχετικό τιμοκατάλογο των υπηρεσιών;

Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας hands-up.org στον τομέα επικοινωνία όπου απαντάμε πολύ άμεσα, καθώς και στο Facebook της εταιρείας μας. Λειτουργούμε από 9 το πρωί μέχρι και 9 το βράδυ.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το χώρο της αναπηρίας και τι αλλαγές έχεις δει να συμβαίνουν σε επίπεδο βελτίωσης της ζωής των Αμεα;

Ξεκίνησα να μαθαίνω τη Νοηματική στα 19 μου και δουλεύω σαν επαγγελματίας διερμηνέας εδώ και 5 χρόνια. Οπότε συνολικά έχει περάσει μια δεκαετία. Πρέπει να ομολογήσω πως αν και δειλά έχουν γίνει κάποια βήματα βελτίωσης αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο! Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία κυρίως με κινητικές συνεχίζουν να παραμένουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους. Είμαστε όλοι εν δυνάμει ανάπηροι, επομένως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προσβάσιμο περιβάλλον για όλους μας!

Μια προσωπική μου πεποίθηση είναι πως η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα έπρεπε να διδάσκεται στο σχολείο, έστω και ως προαιρετικό μάθημα. Ποια είναι η δική σου γνώμη σε αυτό το θέμα;

Η Νοηματική γλώσσα τον Σεπτέμβριο του 2017 αναγνωρίστηκε με νόμο από την ελληνική βουλή ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους, ισότιμης με την ελληνική, επομένως σαφώς θα έπρεπε να είναι μία από τις γλώσσες που θα διδάσκεται σε όλα τα σχολεία. Παράλληλα η Νοηματική είναι ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης που σου ξεκλειδώνει πολλές πτυχές του εαυτού σου, συνεπώς μόνο να κερδίσει κάποιος έχει μέσω της εκμάθησης της.

Τι σε ενοχλεί στο χώρο της αναπηρίας, είτε από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία είτε από όσους αποφασίζουν για αυτά; Τι αλλαγές θα πρότεινες;

Γενικά με ενοχλεί όχι μόνο στον χώρο των ΑμεΑ αλλά γενικά στην ζωή όταν ακούω: “τι να κάτσουμε έτσι είναι! εμείς θα το αλλάξουμε;”! Προσωπικά θα ήθελα περισσότερη διεκδίκηση και τόλμη, πρέπει να απαιτούμε αυτό που μας ανήκει και μας αξίζει και όχι να περιμένουμε κάποιον να μας το δώσει! Μείναμε όλοι για πολλά χρόνια στη σιωπή, καιρός να φωνάξουμε είτε με το στόμα μας είτε με τα χέρια μας!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την επίσημη παρουσίαση της HandsUp στη νοηματική και με υπότιτλους. Δείτε το βίντεο

Βογιατζής Ηλίας

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika