Newsitamea.gr
AMEA news

Απόφαση – Ανάσα για Ασφαλισμένους με Αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μόνο προς τα πάνω μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά αναπηρίας η δευτεροβάθμια επιτροπή.

Απόφαση ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους με αναπηρία εξέδωσε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς αναλύοντας τη νομοθεσία αποφάνθηκε ότι η δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές που επιλαμβάνονται υποθέσεων ασφαλισμένων δεν μπορούν να μειώσουν το ποσοστό αναπηρίας το οποίο έκριναν ότι έχουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού.

Η απόφαση αυτή λύνει έναν γρίφο για πολλούς ασφαλισμένους με αναπηρία οι οποίοι προσέφευγαν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ελπίζοντας να αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας και άρα να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη, όμως έβλεπαν πως αυτά τελικά μειώνονταν, χωρίς μάλιστα να έχει υποβάλλει αντίθετη προσφυγή ο οργανισμός. Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό της υπ΄ αριθμ. 29/2017 απόφαση του ότι η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση” της υποψηφίας συνταξιούχου:

“…όταν η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή κρίνει επί προσφυγής ασφαλισμένου του Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ. κατά γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, η οποία (προσφυγή) δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση αυτού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αντίθετη ρύθμιση στη νομοθεσία του ως εν λόγω Ιδρύματος, ούτε προκύπτει άλλωστε από τη νομοθεσία αυτή η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να καταστήσει χειρότερη τη θέση του προσφεύγοντος ασφαλισμένου”.

Μάλιστα αναφέρουν πως η μοναδική περίπτωση μείωσης του ποσοστού είναι να προσφύγει ο ασφαλιστικός οργανισμός κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ζητώντας να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας και η προσφυγή να γίνει δεκτή.

Του Παναγιώτη Στάθη/ www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou