Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ NEWS ΧΡΗΣΙΜΑ

Από τι αποτελείται ένα τσιγάρο; Η λίστα των χημικών ουσιών και των συστατικών του επιβεβαιώνει την επικινδυνότητά του

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

cigarette-ingredients-picture

Πάνω από 3.200 Αμερικανοί κάτω των 18 ετών καπνίζουν αρχίζοντας με ένα τσιγάρο καθημερινά και οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν τους κινδύνους που διατρέχουν. Πολλοί νέοι καπνιστές ίσως να μη γνωρίζουν το πόσο γρήγορα η νέα τους συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, διαβήτη, πνευμονοπάθειες και ορισμένους τύπους καρκίνου. Εάν προσπαθήσει κανείς να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ο καπνός του τσιγάρου επιφέρει περισσότερους από 480.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να εξετάσει τίποτε άλλο πέρα από τα συστατικά του. Το μέσο τσιγάρο αποτελείται από περισσότερα από 600 διαφορετικά συστατικά εκτός των 7.000 χημικών ουσιών που παράγονται από τον καπνό του. Εάν γίνει γνωστό το πού αλλού μπορεί κανείς να συναντήσει αυτά τα συστατικά και τις χημικές ουσίες ίσως κάποιοι καπνιστές σοκαριστούν και το κόψουν εντελώς.

Η λίστα των χημικών ουσιών και των συστατικών του επιβεβαιώνει την επικινδυνότητά του από το FDA

«Το πρόβλημα με τα τσιγάρα είναι ότι αποτελούνται από εκατοντάδες επιπλέον συστατικά, όχι απλώς από αυτά που βρίσκονται εκ φύσεως στον καπνό», ανέφερε ο Δρ. Λουζ Κλαούντιο, ειδικός στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας, από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai.  «Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση ακόμη περισσότερο είναι ότι όταν αυτές οι χημικές ουσίες καίγονται δημιουργούν άλλες που ίσως προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στην υγεία».

Ενώ οι εταιρείες καπνού όπως η R. J. Reynolds, επιμένουν ότι πολλά από τα συστατικά των τσιγάρων μπορούν επίσης να βρεθούν στα εγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα του Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), κάποια από αυτά συναντώνται επίσης σε προϊόντα που δεν σκεφτόταν κανείς ποτέ να τα βάλει στο σώμα του σε άλλη περίπτωση. Πάρετε για παράδειγμα το αρσενικό, μία ανόργανη ουσία που συναντάται στα συντηρητικά ξύλου και στα ποντικοφάρμακα. Σύμφωνα με την Εγκεκριμένη Λίστα των Βλαβερών και Πιθανώς Βλαβερών Συστατικών  των Προϊόντων Καπνού και του Καπνού του Τσιγάρου, το αρσενικό έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο καθώς είναι: καρκινογόνο, τοξικό για το καρδιαγγειακό σύστημα, την αναπαραγωγή  ή και την ανάπτυξη.

Ίσως γνωρίζουμε περισσότερο κάποια από τα βλαβερά συστατικά και τις χημικές ουσίες του τσιγάρου, όπως για παράδειγμα το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να βρεθεί στα προϊόντα καύσης του αυτοκινήτου και τη νικοτίνη που συναντάται επίσης στα εντομοκτόνα. Υπάρχει επίσης η φορμαλδεΰδη,  ένα καρκινογόνο συστατικό του υγρού ταρίχευσης. Άλλα ίσως να μη φαίνονται τόσο επικίνδυνα εκ πρώτης όψεως, όπως το κάδμιο, ένα ενεργό υλικό που συναντάται στις μπαταρίες ή το εξανθράκωμα που συναντάται κάποιες φορές στους αναπτήρες μπάρμπεκιου. Περίπου 70 από τις χημικές ουσίες και συστατικά του τσιγάρου θεωρείται  πως προκαλούν καρκινογένεση και  αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Σχεδόν όλα από αυτά τα συστατικά μπορούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο να επιφέρουν το θάνατο.

«Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει την προσφορά οξυγόνου στον οργανισμό μας με δύο τρόπους», ανέφερε ο πνευμονολόγος Δρ. Μπράιαν, ειδικευθείς στην πνευμονική αποκατάσταση στην κλινική City of Hope. «Αρχικά, το μονοξείδιο του άνθρακα δεσμεύεται στο μόριο της αιμοσφαιρίνης, κάτι το οποίο παρεμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου με τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Επίσης, τα κυανιούχα του τσιγάρου παρεμποδίζουν την ικανότητα των ιστών ως προς την πρόσληψη και χρήση του οξυγόνου. Οι ιστοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτή τη σταθερή παροχή οξυγόνου».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καπνός του τσιγάρου ευθύνεται για το τουλάχιστον 30% όλων των θανάτων που προκλήθηκαν από τον καρκίνο στις ΗΠΑ. Σ’ αυτό το ποσοστό, περιλαμβάνεται και το 87% των θανάτων αντρών όπως και το 70% των θανάτων γυναικών, οι οποίοι προκλήθηκαν από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες πνευμονοπάθειες όπως το εμφύσημα, τη βρογχίτιδα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Σήμερα, περισσότεροι από 16 εκ. Αμερικανοί υποφέρουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Εάν δεν εφαρμοστούν ορισμένες κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης για να περιοριστεί το ποσοστό των νέων Αμερικανών που αρχίζουν το κάπνισμα, θα επέλθει πρόωρος θάνατος για περίπου 5,4 εκ. ανθρώπους κάτω των 18 ετών εξαιτίας κάποιας ασθένειας που θα έχει προκληθεί από αυτόν.

Επιμέλεια κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή άρθρου  Medical Daily

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διέγραψε στα «μουγκά» χρέη η εφορία: Αυτοί είναι οι υπερτυχεροί που δεν θα πληρώσουν – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika

Προσοχή: Φορτίζεις το κινητό σου στο αυτοκίνητο; Δεν υπάρχει χειρότερο λάθος, σοβαρός κίνδυνος

Efi Nika