Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΙV

Αντιμετώπισε τους ανθρώπους με HIV με σεβασμό, αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αντιμετώπισε τους ανθρώπους με HIV με σεβασμό, αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις! Πάρε μέρος στην καμπάνια για το 2017 #myrighttohealth!

Σημαντική ημέρα η 1η Δεκέμβριου, όχι μόνο για να φορέσουμε την κόκκινη κορδέλα, να μοιραστούμε μια φωτογραφία σχετική με το AIDS και την επόμενη μέρα να τα έχουμε προσπεράσει όλα. Μπορούμε και καλύτερα! Κάτι που μπορούν να προσφέρουν οι εορτασμοί της παγκόσμιας ημέρας είναι την αφύπνιση και την ορθή ενημέρωση σε σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν όλους.

Φέτος η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα για την υγεία. Δημιουργήθηκε το hashtag #myrighttohealth (το δικαίωμα μου στην υγεία) όπου μέχρι την 1 Δεκέμβριου η καμπάνια θα προμηθεύει πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία και τις επιπτώσεις που έχει στις ζωές των ανθρώπων. Άλλος ένας στόχος είναι να αυξηθεί η αναγνώριση γύρω από την ανάγκη για πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος στην υγεία από όλους και παντού.

Έχει ξεκινήσει ήδη από τις 6 Νοέμβριου μια καμπάνια που προσφέρει χώρο σε όλους ώστε να εκφράσουν το δικαίωμα της υγείας και πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Βγάλτε μια φωτογραφία την ώρα που γυμνάζεστε, που λαμβάνετε τα φάρμακα σας, που πίνετε καθαρό νερό, αναπνέετε τον καθαρό αέρα, αγοράζετε προφυλακτικά, δεν βιώνετε διακρίσεις ή ενημερώνεστε σχετικά με το πως να αποφύγετε ή να προφυλαχτείτε από μια ασθένεια. Συμπεριλάβετε το #myrighttohealth και στείλτε τη φωτογραφία με ένα μικρό κείμενο που να κάνει μια αναφορά σε ένα θέμα υγείας. Στη σελίδα UNAIDS του Facebook ανεβάστε τις φωτογραφίες σας στο event που έχει δημιουργηθεί: 2017 World Aids Day #myrighttohealth. Μετά μπορείτε να το μοιραστείτε και στον προσωπικό σας λογαριασμό ώστε να μοιραστείτε με όλο τον κόσμο τη σκέψη σας.

Μη τα θεωρούμε όλα δεδομένα, ειδικά την υγεία μας.

Στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. είμαστε τυχεροί που οι ασθενείς και φορείς του HIV/AIDS διαθέτουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο όχι απλά δεν υφίσταται αλλά είναι και θύματα διακρίσεων, προκαταλήψεων, ενίοτε θυματοποιούνται μέσα από εκδηλώσεις μίσους και ρατσισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δυστυχώς και στις πιο εξελιγμένες χώρες, το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού δεν γνωρίζει αρκετά για την ασθένεια και οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται να μιλήσουν ακόμα και στα πιο κοντινά τους πρόσωπα.

Η φοβική αντιμετώπιση και ο οίκτος που δέχονται τους αποτρέπει από το να ανοιχτούν και να μιλήσουν. Θέλω να θυμάστε πως όταν κάτι δεν είναι πρόβλημα σας σήμερα, δε σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα σου αύριο. Οι ασθένειες δεν δρουν επιλεκτικά, ούτε είναι απαραίτητο πως το AIDS δε θα σου χτυπήσει την πόρτα. Είτε μια ατυχής ερωτική επιλογή, είτε ένα δυσάρεστο γεγονός(π.χ. θύμα σεξουαλικής κακοποίησης) μπορεί να σε φέρει στην ίδια θέση με οποιονδήποτε άλλον.

Η επίσημη ανακοίνωση από την καμπάνια UNAIDS σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε.

Το δικαίωμα στην υγεία είναι το δικαίωμα του καθενός να απολαμβάνει το υψηλότερα εφικτό επίπεδο της σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως αυτό κατοχυρώθηκε το 1966 με το Διεθνές Σύμφωνο περί οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα όλων, ακόμα και των ανθρώπων που ζουν ή έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV, στην πρόληψη και θεραπεία της κακής υγείας, να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους και να τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό, αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις.

Όλοι, ανεξάρτητα με το ποιοι είναι ή που κατοικούν, έχουν το δικαίωμα στην υγεία το οποίο εξαρτάται επίσης από επαρκή υγιεινή και στέγαση, θρεπτικό φαγητό, υγιείς συνθήκες εργασίας και πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Το δικαίωμα στην υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένο και με ένα ευρύτερο φάσμα δικαιωμάτων. Χωρίς την πρόσβαση σε ένα καθαρό περιβάλλον, στη δικαιοσύνη, στην ελευθερία από κάθε είδους βία ή στο δικαίωμα μόρφωσης, δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε το δικαίωμα μας στην υγεία.

Για να τερματίσουμε το AIDS ως δημόσιο κίνδυνο υγείας, μπορεί να συμβεί μόνο αν τα παραπάνω δικαιώματα τοποθετηθούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας υγείας, ώστε η ποιότητα της φροντίδας υγείας να είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη για όλους και χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Η υγεία μου, το δικαίωμα μου!

  • Σε πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο τους αρνούνται το δικαίωμα στην υγεία. Ειδικά οι άνθρωποι με HIV επηρεάζονται περισσότερο.
  • Το δικαίωμα στην υγεία είναι κάτι παραπάνω από την ποιότητα των παροχών υγείας και φαρμάκων, συμπεριλαμβάνει ένα εύρος σημαντικών διαβεβαιώσεων όπως:
  • Να τους φέρονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ελεύθεροι από διακρίσεις.
  • Ισότητα των φύλων
  • Επαρκής υγιεινή και στέγαση
  • Θρεπτική διατροφή
  • Εκπαίδευση για την υγεία
  • Υγιής εργασιακές συνθήκες
  • Ένα καθαρό περιβάλλον
  • Να νιώθουν ελεύθεροι από κάποιον που θέλει να τους βλάψει και να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη
  • Να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις για την ίδια τους την υγεία.

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί απο τον HIV είναι συχνά οι πιο περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασχολούνται με τη σεξουαλική εργασία, τους ομοφυλόφιλους και άλλους άντρες που έχουν ερωτική επαφή με άντρες, χρήστες ναρκωτικών, φυλακισμένοι, μετανάστες κλπ. Είναι συνήθως και αυτοί που τους αρνούνται το δικαίωμα στην υγεία.

Το ίδιο ισχύει και για άτομα που ζουν με τον ιό HIV. Τους αρνούνται την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας λόγω ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή HIV status. Αρκετοί δεν γνωρίζουν την κατάσταση τους (HIV status) από φόβο να μην στιγματιστούν και περιθωριοποιηθούν.

Το σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους και να μπορούν να το καλύψουν οικονομικά ή να είναι δωρεάν. Να είναι διαθέσιμο σε καθαρές υποδομές και προσωπικό. Να λειτουργεί με αποδοχή και με ποιότητα.

Τα κράτη θα πρέπει να:

  • Έχουν σεβασμό και να μην επεμβαίνουν στο δικαίωμα του ατόμου να ικανοποιήσει το δικαίωμα του στην υγεία
  • Προστατεύουν και να δρουν αναλόγως ώστε να αποτρέψουν από τρίτους να επέμβουν στο δικαίωμα υγείας του ατόμου
  • Να εκπληρώσουν υιοθετώντας τα κατάλληλα νομοθετικά , δικαστικά, προωθητικά, και άλλα μέτρα ώστε να ενεργοποιήσουν τους πάντες να αντιληφθούν πλήρως τα δικαιώματα υγείας για όλους μας.

 

Ας σταματήσουμε τις διακρίσεις, τον ρατσισμό, την άσχημη συμπεριφορά, τα γρήγορα και χωρίς σκέψη συμπεράσματα. Ας ακούσουμε τον συνάνθρωπο μας, ας φερθούμε ευγενικά, με αγάπη, με σεβασμό σε όλους. Ας αναδείξουμε τη συμπεριφορά που θα επιθυμούσαμε να λάβουμε.

Κείμενο – μετάφραση: Ηλίας Βογιατζής

Πηγή: www.unaids.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika