Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ανήλικος σημαίνει μικρότερος…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ανήλικος σημαίνει μικρότερος. Πιο μικρός. Κατώτερος …μια θεωρία πολλών ‘’μεγάλων’’.

Έχει χαρακτηρισθεί ως ο εφιαλτικότερος τρόπος έκφρασης της παιδικής κακοποίησης. Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελεί το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό. Περιλαμβάνει όχι μόνο τα σεξουαλικά αγγίγματα αλλά και την έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό και ακατάλληλες για την ηλικία του εικόνες και καταστάσεις.

Πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί σοκ, ένα θέμα που υπάρχει και στη χώρα μας χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που έχουν υποστεί αυτού του είδους την κακοποίηση , γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς αυτά τα περιστατικά κρατούνται μυστικά στο πλαίσιο της κάθε οικογένειας. Οι έρευνες μας έχουν δείξει ότι οι θύτες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον ή πρόκειται για οικεία πρόσωπα της οικογένειας .

Οι θύτες είναι συνήθως άτομα που τα παιδιά εμπιστεύονται και για αυτό τον λόγο μπορούν και τα καθοδηγούν με έναν πιο έμμεσο και οικείο τρόπο.Έναν τρόπο που στα μάτια των παιδιών φαντάζει αδιανόητο να τους συμβεί κάτι άσχημο όταν βρίσκονται πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους . Τα παιδιά υφίστανται σοβαρότατους τραυματισμούς τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η πλειοψηφία των παιδιών δεν μιλά δημόσια σχεδόν ποτέ , ούτε και όταν φτάσουν στο στάδιο της ενηλικίωσής τους. Ο φόβος και η δυσπιστία προς οποιαδήποτε σχέση με ενήλικο κυριαρχούν στη ζωή τους.

Μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές στη συμπεριφορά τους όπως επιθετικότητα, έντονο άγχος, απομόνωση, επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακά προβλήματα και συχνά ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Στην εφηβεία μπορεί να έχουν ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και ροπή προς τις καταχρήσεις. Η σεξουαλική κακοποίηση δημιουργεί μια σημαντική αναπηρία στη μετέπειτα ζωή του παιδιού και στη σχέση του με το άλλο φύλο, διότι αισθάνεται ότι δε μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, οι σχέσεις που κάνει είναι επιφανειακές και πολλές φορές η συμπεριφορά του μέσα στη σχέση είναι αυτοκαταστροφική.

Πρόκειται για την πιο τραυματική εμπειρία που μπορεί να βιώσει ένα παιδί στην πιο τρυφερή του ηλικία. Η συχνότητα της σεξουαλικής κακοποίησης ανέρχεται στο 10% των περιπτώσεων κακοποίησης του παιδιού.

Συνηθέστερα είναι ενδοοικογενειακές υποθέσεις, διαρκούν συνήθως πολλά χρόνια και μπορεί ν’ αφορούν περισσότερα από ένα παιδιά της ίδιας οικογένειας. Στο 80% των περιπτώσεων αφορούν τα κορίτσια. Τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά είναι συνηθέστερα οι άνδρες της οικογένειας, δηλαδή πατέρας, θείος, αδελφός, αλλά επίσης και φίλοι ή και σπανιότερα κάποιο ξένο άτομο.

Χαμαλίδου Μαρία

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika