Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Την σημερινή εποχή, μετά το κοινό κρυολόγημα και την οξεία μέση ωτίτιδα, η οξεία αμυγδαλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή παιδιατρική διάγνωση.

Αμυγδαλίτιδα τι είναι;

Ο όρος αμυγδαλίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών.
Η οξεία αμυγδαλίτιδα αποτελεί πάθηση κυρίως της παιδικής ηλικίας των 5-6 ετών, αλλά σπανιότερα προσβάλλει παιδιά κάτω των 2 ετών.

Υπάρχουν αρκετά μικρόβια αλλά και ιοί που ευθύνονται για την οξεία αμυγδαλίτιδα. Το πιο συχνό μικρόβιο είναι ο στρεπτόκοκκος [β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος].

Αμυγδαλίτιδα, πώς θα την αναγνωρίσετε:

Στην κλινική εικόνα του παιδιού με οξεία αμυγδαλίτιδα, κυριαρχεί ο πυρετός , η καταβολή δυνάμεων, ο πόνος στην κατάποση, η αλλοίωση της φωνής, η παροδική διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων, η δυσοσμία του στόματος και η σιελόρροια.Ο πόνος επιδεινώνεται με την κατάποση και αντανακλά στα αυτιά.

Η έναρξη της κλινικής εικόνας, είναι αιφνίδια και εντός 48 ωρών επιδεινούται. Στην κλινική εξέταση οι παρίσθμιες αμυγδαλές εμφανίζονται υπεραιμικές με λευκωπά «βύσματα» [λευκωπό εξίδρωμα].

Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Πέρα της κλινική εικόνας , η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το strept-test [αν το υπεύθυνο μικρόβιο είναι ο στρεπτόκοκκος] και από την καλλιέργεια εκκρίματος των αμυγδαλών[όταν χρειάζεται και υπάρχει πρόβλημα διάγνωσης], επί αρνητικού strept-test.

Η γενική εξέταση αίματος, θα επιβεβαιώσει την διάγνωση.

Υπάρχουν επιπλοκές, που δύναται να ακολουθήσουν την οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη θεραπευτική της αντιμετώπιση.
Η ιογενής αμυγδαλίτιδα αντιμετωπίζεται συμτωματικώς [δίχως χορήγηση αντιβιοτικών].

Αμυγδαλίτιδα αντιμετώπιση:

Η κύρια αγωγή για την οξεία αμυγδαλίτιδα [μικροβιακή] είναι η αντιβιοτική αγωγή και η διάρκεια της θεραπείας πρέπει να είναι 8-10 μέρες για την αποφυγή συχνών υποτροπών. Για τον πόνο και τον πυρετό μπορούν να δοθούν αντιπυρετικά και αντιφλεγμωνώδη. Επίσης η χρήση αντισηπτικών [γαργάρες με αλατόνερο] όταν είναι εφικτό, ανάλογα με την ηλικία, βοηθά στη ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει, μαλακές σε σύσταση τροφές αλλά και άφθονα υγρά.

Σεφερλής Φωκίων Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων

www.fokionseferlis.gr / ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika