Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Η απώλεια αυτής την ικανότητας μπορεί να είναι σοβαρό σύμπτωμα άνοιας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του γνωστού ιατρικού περιοδικού Lancet σχετικά με την πρόληψη, την παρέμβαση και τη φροντίδα της άνοιας και του Αλτσχάιμερ αποκάλυψε, ότι το 35% όλων των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν εξαλειφθούν πλήρως εννέα τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου.

Νόσος Alzheimer – Αυτοί περιλαμβάνουν:

— την εκπαίδευση (παράγοντας υπεύθυνος για το 8% του κινδύνου άνοιας)

— την απώλεια ακοής (παράγοντας υπεύθυνος για το 9% του κινδύνου άνοιας)

— την αρτηριακή υπέρταση (παράγοντας υπεύθυνος για το 2% του κινδύνου άνοιας)

— την παχυσαρκία (παράγοντας υπεύθυνος για το 1% του κινδύνου άνοιας)

— το κάπνισμα (παράγοντας υπεύθυνος για το 5% του κινδύνου άνοιας)

— την κατάθλιψη (παράγοντας υπεύθυνος για το 4% του κινδύνου άνοιας)

— την σωματική αδράνεια (παράγοντας υπεύθυνος για το 3% του κινδύνου άνοιας)

— την κοινωνική απομόνωση (παράγοντας υπεύθυνος για το 2% του κινδύνου άνοιας)

— και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (παράγοντας υπεύθυνος για το 1% του κινδύνου άνοιας)

Τώρα, ερευνητές επάνω στην τεχνολογία της ακοής, προτείνουν να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για την πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, σε σχέση με την απώλεια της ακοής.

Τα μέλη της βρετανικής και ιρλανδικής ένωσης κατασκευαστών οργάνων ακρόασης (British and Irish Hearing Instrument Manufacturers Association – BIHIMA) χαιρετίζουν μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, η οποία αναγνωρίζει την απώλεια ακοής ως έναν από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη της άνοιας. Μία μορφή άνοιας είναι και το Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αναφέρει ότι η εξάλειψη της απώλειας ακοής είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση του αριθμού των νέων περιπτώσεων άνοιας. Η BIHIMA ενέκρινε την έμφαση στην πρόληψη που είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι εκτιμά την αναγνώριση της έκθεσης ότι η απώλεια ακοής είναι ένας τομέας έρευνας όπου έχουν γίνει ελάχιστες επενδύσεις στο παρελθόν.

«Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχουν γίνει συστηματικές έρευνες για την σύνδεση ανάμεσα στην απώλεια ακοής και την άνοια», αναφέρει η έκθεση στο Lancet.

Και προσθέτει ότι «η αναγνώριση της απώλειας της ακοής ως παράγοντα κινδύνου για την άνοια είναι σχετικά νέα και δεν υπήρξε προτεραιότητα στη διαχείριση των ατόμων που απειλούνται με γνωστική δυσλειτουργία».

Γιατί η απώλεια ακοής συνδέεται με την άνοια;

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί η απώλεια της ακοής μπορεί να οδηγήσει σε άνοια και Αλτσχάιμερ.

Η έκθεση στο περιοδικό Lancet αναφέρει ότι μπορεί να προσθέσει στο «γνωστικό φορτίο» ενός ευάλωτου εγκεφάλου, γεγονός που επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί έχουν επίσης πει ότι η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απεμπλοκή ή κατάθλιψη και επιταχυνόμενη ατροφία (ο εκφυλισμός των κυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της γνωσιακής παρακμής). Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν πει ότι αυτά τα συμπεράσματα απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Η ΒΙΗΙΜΑ έχει ζητήσει περισσότερες έρευνες για το ρόλο της τεχνολογίας ακοής στην πρόληψη της άνοιας.

Οι ειδικοί ενδιαφέρονται επίσης να δουν αν η τεχνολογία, όπως τα βοηθήματα ακοής, μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.express.co.uk , www.bbc.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea