Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

«Άλμα προόδου» στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Την μεγαλύτερη πρόοδο «των τελευταίων δεκαετιών» στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη πιστεύουν ότι έκαναν επιστήμονες από τη Βρετανία, με τη βοήθεια εξελιγμένης απεικονιστικής εξέτασης.

Η εξέταση, που είναι μία προηγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας (MRI), διπλασίασε τον αριθμό των επιθετικών όγκων που κατόρθωσαν να αναγνωρίσουν οι γιατροί, σε σύγκριση με την βιοψία που είθισται να γίνεται στους ασθενείς.

Η σχετική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 576 άνδρες και δημοσιεύεται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη βοήθειά της περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τη βιοψία, η οποία έχει αρκετές ατέλειες.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) εξετάζει ήδη τα ευρήματα της μελέτης για να αποφανθεί αν θα μπορούσε να διατεθεί ευρέως η νέα μαγνητική.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, αλλά οι προληπτικές εξετάσεις γι’ αυτόν μόνο τέλειες δεν είναι. Έτσι, αν βρεθούν ύποπτα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, ο άνδρας πρέπει να κάνει βιοψία για να εξακριβωθεί αν έχει καρκίνο ή όχι.

Η βιοψία γίνεται με λήψη αρκετών ιστικών δειγμάτων από διάχυτα σημεία του προστατικού αδένα με τη χρήση λεπτών βελονών. Ωστόσο η μέθοδος αυτή έχει αρκετά υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων, επομένως μπορεί να χρειασθεί επανάληψη της βιοψίας, ενώ μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες, όπως αιμορραγία, προστατίτιδα και στυτική δυσλειτουργία, λένε οι ερευνητές.

«Η λήψη τυχαίας βιοψίας από τον μαστό δεν είναι αποδεκτή, αλλά είναι αυτό ακριβώς που κάνουμε στον προστάτη», υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χασίμ Αχμέντ, ειδικός στον καρκίνο του προστάτη από το Τμήμα Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου (UCL).

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 11 νοσοκομεία της Βρετανίας, με τους συμμετέχοντες άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα PSA να υποβάλλονται σε μία πολυπαραμετρική MRI.

Με βάση τα ευρήματα της μαγνητικής, το 27% των ανδρών δεν χρειάζονταν βιοψία διότι δεν είχαν καρκίνο. Απ’ όσους, δε, είχαν επιθετικό καρκίνο, η μαγνητική είχε ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης 93% έναντι του μόλις 48% της βιοψίας με την κλασική, τυχαία λήψη ιστικών δειγμάτων.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν άλμα προόδου στον τρόπο διάγνωσης του προστατικού καρκίνου», δήλωσε στο BBC ο δρ Αχμέντ, ο οποίος εργάζεται στο Νοσοκομείο του UCL. «Εκκρεμεί, βέβαια, να εξετάσουμε τον αντίκτυπο της καλύτερης διάγνωσης στην μακροπρόθεσμη επιβίωση, αλλά η γνώμη μου είναι ότι βελτιώνοντας την ανίχνευση απειλητικών καρκίνων, τους οποίους αυτή τη στιγμή χάνουμε, θα έχουμε σημαντικά οφέλη στην επιβίωση των ασθενών μας.

»Τέτοιου είδους οριστικά αποτελέσματα, όμως, θα έχουμε σε 10 έως 15 χρόνια».

Η νέα μελέτη, που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο PROMIS, διεξάγεται από την Μονάδα Κλινικών Μελετών του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) της Βρετανίας και ήδη αξιολογείται από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE) που θα αποφανθεί αν το κόστος της υπερκαλύπτεται ή όχι από τα δυνητικά οφέλη της.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika