Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αλκοόλ & συκώτι: Πόσες φορές την εβδομάδα επιτρέπεται να πίνετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Assorted-Beers-In-A-Flight-84605042

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετίζονται μόνο την ποσότητα αλλά και τη συχνότητα που πίνει κάποιος.

Οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά τις μέγιστες συνιστώμενες ποσότητες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηπατοπάθεια σε σύγκριση με όσους πίνουν περιστασιακά ή 2-3 φορές την εβδομάδα.

Οι επίσημες συστάσεις θέτουν ως όριο τα 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και τα 21 για τους άντρες (έως 2 και έως 3 την ημέρα, αντιστοίχως).

Οι επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας ωστόσο, υποστηρίζουν πως πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και το πόσο συχνά πίνει κάποιος.

Αλκοόλ & συκώτι: Πόσες φορές την εβδομάδα επιτρέπεται να πίνετε

Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε νύχτα κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ πρέπει να ακολουθείται από δύο ή τρία 24ωρα δίχως οινόπνευμα, προκειμένου το ήπαρ να καταφέρει να συνέλθει.

Επίσης η σύσταση για 14 ή 21 ποτά την εβδομάδα αναλόγως με το φύλο, ισχύει εφ’ όσον δεν καταναλώνει κανείς τις ποσότητες αυτές μονομιάς ή σε δύο μέρες, και εφ’ όσον αφήνει κάθε εβδομάδα 2-3 μέρες δίχως να πιει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να υποστούν βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ, εξηγούν οι ειδικοί.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από τους ηλικιωμένους, το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων της Βρετανίας συστήνει 11 ποτά την εβδομάδα για τους άντρες και 7 για τις γυναίκες.

«Οι ισχύουσες οδηγίες βασίζονται πρωτίστως σε στοιχεία για νεώτερες ηλικιακές ομάδες και υπάρχουν ανησυχίες πως δεν είναι κατάλληλες για τους ηλικιωμένους», συνηγορεί η RCP.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika