Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Unfocused-Man-Drinking-Alcohol-139649423

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κανείς τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Στόκγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα καρκίνου BMC Cancer, αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 27 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση αλκοόλ και καρκίνου του προστάτη.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με σχετικά λίγο αλκοόλ (έως δύο ποτά ή μερίδες τη μέρα), ο κίνδυνος για καρκίνο στον προστάτη αυξάνεται κατά 8% σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου (περιλαμβάνει τόσο τους πρώην πότες, όσο και όσους ποτέ δεν ήπιαν) και κατά 23% σε σχέση μόνο με όσους δεν έχουν πιει ποτέ στη ζωή τους (εξαιρούνται εν προκειμένω οι πρώην πότες). Όσο η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος καρκίνου.

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο παγκοσμίως, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ακόμη πιο συχνός. Δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το ζήτημα είναι σημαντικό από άποψη δημόσιας υγείας.

Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού και για καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, του παγκρέατος και του προστάτη – κάτι που επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές είναι οι συμπεριφορές ενός ερωτευμένου άντρα

Γιώργος Newsitamea

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika