Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Αλήθεια για την Αναπηρία! (μέρος 1ο) ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

main2

Είναι στιγμές που θεωρώ ότι έχουμε πει τα πάντα γύρω από την αναπηρία. Η πραγματικότητα έρχεται και με διορθώνει λίγο αργότερα όταν βλέπω πως όσα και αν έχουμε πει και γράψει, ότι η ενημέρωση για την αναπηρία σε αρκετό κόσμο είναι ακόμα ελλιπής. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για κάθε άλλη χώρα, όσο εξελιγμένη και αν τη θεωρούμε. Ο απλός πολίτης ακόμα ξέρει λίγα, απορίες υπάρχουν και είναι πολλές, το στίγμα της αναπηρίας μας κυνηγά και δε λέει να ξεθωριάσει.

Κάπως έτσι ξεκινά η ιδέα για το άρθρο που ακολουθεί, συλλέγοντας όσα περισσότερα κομμάτια της αναπηρίας και να διαλευκάνω τι είναι αυτό που τη σκιάζει. Θα έχω ως βοηθούς μου άτομα με αναπηρία, από την άλλη πλευρά του κόσμου, από τη Νέα Ζηλανδία. Μια χώρα που έχει αναπτύξει περισσότερες διευκολύνσεις για τα Αμεα, πιο ενεργητική νομοθεσία, πιο ανεκτική κοινωνία και παρόλα αυτά, αντιμετωπίζει ακόμα το στίγμα της αναπηρίας. Ο λόγος; Θέλω να δούμε όλοι μαζί ότι δεν είναι μόνο η χώρα μας, που συναντά καθημερινά δυσκολίες στον τομέα αυτό.

Πριν από μια εβδομάδα δημοσιεύτηκαν από το www.attitude.com, 3 βίντεο που αφορούν την αλήθεια για την αναπηρία. Το συγκεκριμένο site, μπορεί να είναι περήφανο για την θεματολογία του περί αναπηρίας και ακόμα περισσότερο για το προσωπικό που εργάζεται εκεί, καθώς 1 στους 4 είναι άτομο με αναπηρία. Έτσι μπορεί και κάνει εκ βαθέως ρεπορτάζ και έχει την απαραίτητη γνώση για να κάνει τη διαφορά στην θεματολογία από μια μοναδική οπτική. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις αλήθειες περί αναπηρίας!

Ταξίδια

Τα άτομα με αναπηρία δεν χρειάζονται πάντα τη βοήθεια μας για να ταξιδέψουν. Μπορούν να είναι ανεξάρτητα σε ότι κίνηση πραγματοποιούν ως επί το πλείστον και ανάλογα φυσικά την αναπηρία τους. Γιατί λοιπόν δεν ταξιδεύουν περισσότερο; Φοβούνται συνεχώς ότι θα αντιμετωπίσουν εμπόδια ή τι είδους συμπεριφορά θα συναντήσουν στο νέο προορισμό τους. Πως όμως θα καταφέρετε να βγείτε προς τα έξω, εάν σας διατρέχει ένας μόνιμος φόβος; Ακόμα και κάποιος χωρίς αναπηρία, θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και δυσκολίες.

Αντιθέτως θα πρέπει να δείτε τα ταξίδια ως μια μοναδική ευκαιρία για νέες εμπειρίες, φρέσκιες αντιλήψεις και γνωριμίες. Ευκαιρία επίσης να συναντήσετε φίλους από το παρελθόν που ζουν μακριά σας, να επανενωθείτε με κόσμο που ήδη γνωρίζετε ή να κάνετε νέους φίλους. Ευτυχώς στα περισσότερα μέσα μεταφοράς, τηρείται η προτεραιότητα των Αμεα. Μπορείτε να κάνετε πιο γρήγορα τσεκ ιν στη θέση σας, να δώσετε βαλίτσες, να πάρετε μια βίζα αν χρειάζεται. Ταξιδέψτε λοιπόν κάθε φορά που έχετε την οικονομική ή τη χρονική δυνατότητα. Άλλωστε κανένα ταξίδι μετά την επιστροφή μας, δε μας αφήνει ιδίους, είμαστε γεμάτοι και βλέπουμε τον κόσμο αλλιώς, διαφορετικό, καλύτερο!

Ψώνια και αγορές.

Το να κυκλοφορήσει ένα άτομο με αναπηρία για να πάει για τα ψώνια του στο σούπερ μάρκετ ή στην αγορά, είναι μια μεγάλη ένδειξη ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Δυστυχώς θα αντιμετωπίσετε διάφορα σχόλια από όσους δεν γνωρίζουν τη ζωή σας και περί αναπηρίας όπως: «μα τι θαύμα, πως μπορείς και τα καταφέρνεις κ.λπ.». Μόνο έτσι θα δώσετε όμως το σωστό παράδειγμα ότι μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας και για εσάς κάθε κίνηση σας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μην ξεχνάτε ότι παρόμοιο ρατσισμό θα αντιμετωπίσει και ένα άτομο με πολλά κιλά, ένας με χαμηλό ύψος, με διαφορετικό χρώμα. Έχει βρει όμως το θάρρος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στην καθημερινότητα του αυτό το άτομο, μπορείτε και οφείλετε να το κάνετε και εσείς!

4

Δουλειά και Εργασία  

Είναι σίγουρα η χαρά του να μπορείς να έχεις το δικό σου εισόδημα και να ξέρεις πως εσύ κατάφερες και το κέρδισες. Ακόμα και σε προηγμένες χώρες, το ποσοστό των Αμεα που εργάζεται είναι κατά μέσο όρο στο 6-10%. Αν είστε μάλιστα άτομο με επίκτητη αναπηρία θα σας ρωτούν ¨τι δουλειά έκανες πριν αποκτήσεις την αναπηρία σου¨.

Ξεκίνα να ασχολείσαι με αυτό που σου αρέσει λοιπόν και μπορείς να τους εκπλήξεις. Διέψευσε την εντύπωση που έχουν για σένα. Οι εργοδότες σε μια πιθανή συνέντευξη θα σε ρωτήσουν τι μπορείς να κάνεις. Πείτε τους πόσο σκληρά δουλεύετε ήδη κάθε μέρα για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στην αναπηρία σας, οπότε μπορείτε να ανταποκριθείτε και σε πιο σκληρές απαιτήσεις της δουλειάς που επιλέξατε να διεκδικήσετε!

Τι θα αλλάζατε;

Μέσα από τα βίντεο των ατόμων με αναπηρία η απάντηση ήταν σχεδόν κοινή: δε θα αλλάζαν την αναπηρία τους, είναι αρκετά ρεαλιστές στο τι έχουν στα χαρτιά τους. Αυτό όμως που ήθελαν να αλλάξει είναι η αντίληψη των άλλων, η κοινωνία και πως τους βλέπει, πως τους χαρακτηρίζουν οι γύρω τους. Και αυτό για να γίνει, είναι καθαρά στα δικά σας χέρια. Μην περιμένετε από ένα θαύμα να αλλάξει μια κοινωνία ή η πόλη που ζείτε. Βοηθήστε τους με το να είστε εκεί έξω, να σας δουν, να γίνει μια καθημερινή τους συνήθεια. Το διαφορετικό να πάψει να είναι σπάνιο και να γίνει συχνό και καθημερινό.

Ραντεβού

Τα περισσότερα άτομα με αναπηρία δε κάνουν το βήμα να βγουν προς τα έξω να γνωρίσουν άλλους. Σε συνδυασμό με το ότι οι αυτοαποκαλούμενοι ¨φυσιολογικοί¨ άνθρωποι νομίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους, αυτό έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Βγες έξω, γνώρισε κόσμο, χαλαρά όμως. Δε βγαίνεις με αυτοσκοπό να γνωρίσεις τον ερώτα από την πρώτη έξοδο ή από το πρώτο ραντεβού. Αυτό δε λειτουργεί για κανέναν μας, ανεξαρτήτως αναπηρίας. Ίσα ίσα παρουσιάζεις έτσι έναν αδύναμο χαρακτήρα που λίγοι θα ήθελαν στον φιλικό τους περίγυρο. Και ίσως να επιλέξουν να σας βάλουν στον κύκλο τους για τους λάθος λόγους: να έχουν κάποιον μόνο για να τους ακούει, να νιώθουν ότι είναι θύματα, να νομίζουν ότι βγαίνοντας μαζί σας κάνουν την καλή πράξη της εβδομάδας. Θα θέλατε κάτι τέτοιο για εσάς; Φαντάζομαι πως όχι.

Διεκδικήστε τους ανθρώπους που θα επιλέξετε και θα σας επιλέξουν για αυτό που είστε, θα μπορούν να δουν πέραν της αναπηρίας σας, θα είναι δίπλα σας γιατί είναι φίλοι και σύντροφοι αληθινοί και όχι με κάποια κρυφή και σκοτεινή επιθυμία προς εσάς.

Και όταν προκύψει μια ερωτική σχέση θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι όπως θέλετε να είναι και οι άλλοι απέναντι σας. Να ανοιχτείτε, να μιλήσετε, να εμπιστευτείτε όπως πολύ σωστά θα επιθυμείτε να κάνει και το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. Οι πραγματικές σχέσεις, είτε φιλικές είτε ερωτικές, θα έπρεπε να βασίζονται στην ειλικρίνεια και όχι σε μια ψεύτικη εικόνα του εαυτού σας που θα δημιουργήσετε.

5

Οικογένεια και φίλοι.

Με την πορεία της ζωής μας όλοι χάνουμε φίλους από κοντά μας. Μην το προσάπτετε στην αναπηρία σας και μόνο. Όλα στη ζωή είναι ένας κύκλος, κάποιες ανθρώπινες επαφές έχουν μικρότερη διάρκεια από άλλες. Είτε αυτές είναι με συγγενικά πρόσωπα είτε με φίλους. άλλωστε οι φίλοι είναι η οικογένεια που φτιάχνουμε μόνοι μας. Όσοι έφυγαν με αφορμή την αναπηρία σας, δεν ήταν φίλοι σας(όσο σκληρό και αν είναι αυτό) ήταν απλοί γνωστοί. Και να νιώθετε ευλογημένοι τώρα πλέον που είναι μακριά σας, που έφυγε η αρνητική ενέργεια από δίπλα σας.

Για τους γονείς και τα αδέρφια σας είναι δύσκολες επίσης να τηρηθούν οι ισορροπίες. Είναι λογικό το ενδιαφέρον της οικογένειας να πέσει πάνω σας και να φέρει τα αδέρφια σας σε κατώτερη θέση. Οφείλεται όμως και εσείς να το ανατρέψετε αυτό. Να αποδείξετε στους γονείς σας ότι μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας πολλά αν όχι τα πάντα. Και ότι καλό είναι να εστιάσουν και στα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού ή στις δικές τους ζωές. Όσο θα τα περιμένετε όλα έτοιμα και θα απαιτείτε εφ’όρου ζωής φροντίδα, εκεί που δεν την χρειάζεστε, ένα χάος θα επικρατεί σε ολονών τις ζωές καθημερινά με ένα χάσμα να μεγαλώνει συνεχώς.

Ανεξαρτησία.

Είναι κομμάτι της ύπαρξης σας. Ζήστε τη ζωή. Ζήστε με άλλους ανθρώπους όμως μην περιμένετε τα πάντα από αυτούς. Μην βασίζεστε μόνο σε τρίτους. Θα έρθουν στιγμές που θα είστε μόνοι σας στο σπίτι, στη δουλειά, σε ένα ταξίδι. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας όσο μπορείτε. Να ξέρετε τι είναι αυτό που χρειάζεστε και τι έχετε ανάγκη από τους άλλους πραγματικά.

Να είστε ρεαλιστές ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε και να χτίσετε την ανεξαρτησία σας. Κάτι που θα σας δυναμώσει, θα σας δώσει ένα τεράστιο αίσθημα χαράς και ικανοποίησης, ότι δε θα είστε μια ζωή εξαρτημένοι από τους άλλους. Έτσι θα καταφέρουν και αυτοί να μην σας νιώθουν ως βάρος, ως ένα εμπόδιο στο να προχωρήσουν τις δικές τους ζωές ή ότι έχουν την ευθύνη μόνιμα να ανακατεύονται στις δικές σας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Η αλήθεια για την αναπηρία! (μέρος 2ο) Βίντεο

Δείτε τα σχετικά βίντεο

   ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η αλήθεια για την αναπηρία! (μέρος 2ο) Βίντεο

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: attitude.com 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika