Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία: Έτσι θα την καταπολεμήσετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρό αντίκτυπο τόσο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού όσο και στην ποιότητα ζωής μας.

Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, με την ιδανική διάρκεια ύπνου να ποικίλλει ελαφρώς από άτομο σε άτομο. Από αϋπνία «υποφέρουν» συχνά οι περισσότερες μητέρες μωρών. Ο συνεχόμενος βραδινός ύπνος είναι όνειρο θερινής νυχτός, αφού πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν ούτε ένα 4ωρο χωρίς διακοπές.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε την αϋπνία:

Καταναλώστε ένα snack πριν κοιμηθείτε. Ειδικότερα, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, ένα μικρό snack πριν τον ύπνο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να απολαύσετε έναν καλύτερο ύπνο. Προσοχή όμως απαιτείται στο είδος του snack που θα επιλέξετε. Κάποιες καλές προτάσεις είναι 1 κεσεδάκι γιαούρτι με μέλι, 1 φρούτο ή 1 ποτήρι γάλα.

Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Παρόλο που η πίτσα και τα burgers μπορεί να είναι ο ιδανικός τρόπος για εσάς να τελειώσετε την ημέρα σας, ωστόσο ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και να διακόψει τον ύπνο σας.

Μην καταναλώνετε καφεΐνη πριν κοιμηθείτε. Όπως όλοι ξέρουμε οι καφεΐνη έχει διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα και κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου. Πέρα από τον καφέ, να θυμάστε και να αποφεύγετε και τις υπόλοιπες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, τη σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου cola.

Αποφύγετε τα πικάντικα και καυτερά τρόφιμα για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι την ώρα του ύπνου. Οι καυτερές σάλτσες και τα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στον οισοφάγο επιδρώντας έτσι στην ποιότητα του ύπνου σας. Για το λόγο αυτό μην ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι για να αποφύγετε την παλινδρόμηση της τροφής προς τον οισοφάγο.

-Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών το βράδυ, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά διασπώνται πιο αργά σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Έτσι λοιπόν προσπαθήστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά.

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Μπορεί να νομίζετε ότι το αλκοόλ θα σας χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα όμως το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους. Μείνετε λοιπόν στο ένα ποτηράκι και αφήστε τουλάχιστον 2-3 ώρες να μεσολαβήσουν μέχρι να κοιμηθείτε.

Αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο ή τον ύπνο στον καναπέ. Στην πρώτη περίπτωση είναι λογικό να μην νυστάζετε το βράδυ, ενώ στη δεύτερη, αν σηκωθείτε να πάτε στο κρεβάτι σας είναι πιθανό να μην μπορεί να σας πάρει ξανά ο ύπνος.

Διαβάστε ένα βιβλίο. Η συνήθεια της ανάγνωσης πριν από τον ύπνο προκαλεί υπνηλία σε πολλούς. Αν πάλι έχετε παθιαστεί με την πλοκή του βιβλίου και θέλετε να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια, μάλλον ο ύπνος θα αρχίσει να έρθει.

Πιείτε ένα χαμομήλι ( όχι τσάι). Το χαμομήλι έχει καταπραϋντική ιδιότητα και παράλληλα σας χαλαρώνει. Φροντίστε να το πιείτε τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια. Αν γίνει η αρχή δύσκολα θα μπορέσετε να τα περιορίσετε.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Μothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea