Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

AIDS: 10χρονη φορέας ζει εννέα χρόνια χωρίς φάρμακα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα δεκάχρονο κορίτσι που μολύνθηκε με τον ιό του AIDS κατά τη γέννησή της, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της χωρίς θεραπεία, ανακοίνωσαν γιατροί από τη Νότιο Αφρική.

Το κορίτσι είχε υποβληθεί σε αντιρετροϊκή θεραπεία από την 9η έως την 40η εβδομάδα της ζωής της, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, αφού το 2007 που γεννήθηκε δεν είχε ακόμα τεκμηριωθεί η αξία της χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων αμέσως μετά τη μόλυνση.

Έκτοτε, δεν ξαναχρειάστηκε φάρμακα, αφού ο ιός δεν υπάρχει σε ενεργό μορφή στον οργανισμό της ούτε έχει αναπτύξει ύποπτα συμπτώματα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά της μελέτης τα οποία συνεχίζουν να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι γονείς της δηλώνουν ενθουσιασμένοι, ενώ οι γιατροί της προσπαθούν να καταλάβουν πως και γιατί είναι προστατευμένη από τον ιό.

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του AIDS που παρατηρείται σε μικρούς ασθενείς ύφεση χωρίς φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η πρώτη περίπτωση ήταν ένα κοριτσάκι από το Μισισιπή, το οποίο άρχισε αντιρετροϊκή αγωγή μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννησή του και κατόρθωσε να περάσει 27 μήνες χωρίς φάρμακα πριν αναζωπυρωθεί η λοίμωξη και ξαναρχίσει θεραπεία.

Η δεύτερη περίπτωση είναι μία νεαρή κοπέλα από τη Γαλλία, η οποία έχει κλείσει 11 χρόνια χωρίς φάρμακα.

Η περίπτωση της μικρούλας από το Γιοχάνεσμπουργκ αποτέλεσε θέμα στο διεθνές συνέδριο για το AIDS (IAS2017) που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Όπως είπε ο δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του ομοσπονδιακού Εθνικού Κέντρου Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ το οποίο είχε χρηματοδοτήσει την κλινική μελέτη του 2007, ίχνη του ιού HIV εντοπίστηκαν σε μικρό αριθμό κυττάρων του ανοσοποιητικού της συστήματος, αλλά κανένα δεν φαίνεται ικανό για αναπαραγωγή. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ο ιός να μην αναζωπυρωθεί στο μέλλον.

Το κορίτσι δεν φέρει κάποια γενετική μετάλλαξη που να της χαρίζει φυσική προστασία εναντίον του ιού, πρόσθεσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παρατεταμένη ύφεσή της πιθανότατα οφείλεται στην πρώιμη θεραπεία. Ωστόσο η παρακολούθησή της συνεχίζεται έως ότου εξακριβωθεί τι συμβαίνει.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika