Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Άγχος: Πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Άγχος: Πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου

Άγχος: Πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου

Πολλοί άνθρωποι με αυξημένο άγχος ή κακή διάθεση παραπονούνται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λειτουργία του εντέρου.

Οι εικασίες ότι η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου, αποκτά επιστημονική βάση που σχετίζεται με τα βακτήρια που υπάρχουν σε αυτό.

Σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι η διαφοροποίηση των βακτηρίων του εντέρου σε ζώα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του άγχους τους και να γίνουν πιο ήρεμα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Psychopharmacology υποδεικνύει πως η ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα συμβάλει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και θα μπορούσε να βοηθά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Ποια είναι όμως τα καλά βακτήρια; Πρόκειται για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, δύο κατηγορίες τροφίμων που περιέχουν είτε προβιοτικά συστατικά, ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς που αποικούν το έντερο και αποτελούν την επιθυμητή χλωρίδα του, είτε πρεβιοτικά, τα οποία δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς αλλά συστατικά που τους τρέφουν και ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους.

Άγχος: Πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου

Η ομάδα ερευνητών του καθηγητή ψυχιατρικής στην Οξφόρδη, Philip Burnet, προσπάθησε να ανακαλύψει το πώς η ύπαρξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα κάποιου θα μπορούσε να βελτιώσει την ανταπόκρισή του σε ψυχιατρικά φάρμακα.

Μετά από μελέτη όπου η ομάδα έδωσε σε ασθενείς είτε προβιοτικά είτε πρεβιοτικά είτε placebo, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ που έγιναν μέσω υπολογιστών τα οποία επέτρεψαν στην ομάδα να καταγράψει τον τρόπο που ο κάθε ασθενής επεξεργαζόταν την κεντρική πληροφορία – και αν της προσέδιδε αρνητικό ή θετικό χαρακτήρα. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγμα πρωινού σίελου από τους συμμετέχοντες στο οποίο μέτρησαν την περιεκτικότητα σε κορτιζόλη -την ορμόνη του άγχους- πριν και μετά τη δόση τους σε πρεβιοτικά ή placebo.

Το αποτέλεσμα όπου κατέληξαν ήταν πως οι άνθρωποι που πήραν τα πρεβιοτικά έτειναν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις θετικές πληροφορίες και το επίπεδο της κορτιζόλης στο σάλιο τους ήταν σημαντικά χαμηλότερο.

Η μελέτη καταλήγει πως η ομάδα των πρεβιοτικών είχαν «λιγότερο άγχος σε αρνητικά ή απειλητικά ερεθίσματα». Ωστόσο δεν βρέθηκε κάποια διαφοροποίηση στον τρόπο και το επίπεδο του αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες το επίπεδο του άγχους τους. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το στοιχείο στο σύντομο διάστημα της έρευνας, τρεις εβδομάδες, και θεωρούν πως ο συσχετισμός τους έχει βάση καθώς τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα προωθούν ένα πιο υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@