Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα διατρέχουν πιθανώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ενισχύει τις υποψίες ότι οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις έχουν και μια αυτοάνοση διάσταση.

Είχε ήδη προταθεί παλαιότερα ότι η αυτοάνοση και φλεγμονώδης δραστηριότητα μπορεί να παίζει ρόλο στην εκδήλωση Αλτσχάιμερ και άνοιας. Η νέα έρευνα φαίνεται να παρέχει νέες ενδείξεις περί αυτού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Μάικλ Γκολντέικρ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας Journal of Epidemiology and Community Health, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε διάστημα 15ετίας λόγω αυτοάνοσου νοσήματος (ρευματοειδής αρθρίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση, ελκώδης κολίτιδα, ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος κ.ά.).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν εισαγωγή για αυτοάνοσο νόσημα ήταν κατά μέσο όρο 20% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με όσους εισήχθησαν για άλλους λόγους. Από τα 25 αυτοάνοσα νοσήματα που εξετάστηκαν, τα 18 εμφάνισαν σαφή συσχέτιση με την εκδήλωση άνοιας πέντε ή περισσότερα χρόνια αργότερα.

Όσον αφορά τις αιτίες της άνοιας, διαπιστώθηκε ότι για όσους είχαν αυτοάνοση πάθηση, ο κατοπινός κίνδυνος ήταν 6% μεγαλύτερος για Αλτσχάιμερ και 28% μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια.

Οι άνθρωποι με αυτοάνοσο νόσημα ήταν 53% πιθανότερο να κάνουν αργότερα εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω στεφανιαίας νόσου και 46% πιθανότερο να κάνουν εισαγωγή εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την άλλη, ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ φαίνεται μικρότερος στην περίπτωση των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, πιθανώς επειδή επί χρόνια κάνουν θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη, παρακεταμόλη κ.ά.), τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Εξάλλου, ο κίνδυνος άνοιας είναι σημαντικά μεγαλύτερος στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά για τα άλλα αυτοάνοσα νοσήματα ο κίνδυνος είναι περίπου ίδιος για τα δύο φύλα.

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η σχέση αυτοάνοσων παθήσεων-άνοιας πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea