Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου ακόμα και με λίγα περιττά κιλά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά μόλις 5 κιλά πάνω από το φυσιολογικό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως ορισμένων μορφών καρκίνου κατά περισσότερο από 50%, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σε μεγάλη, συνδυασμένη ανάλυση που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF), με επικεφαλής μία ελληνίδα ειδικό, επιβεβαίωσαν ότι τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο 11 διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Οι πιθανότητες εκδηλώσεως των συγκεκριμένων μορφών αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με το περίσσιο βάρος.

Έτσι, ανά 5 κιλά πλέον των φυσιολογικών αυξάνονται κατά 56% οι πιθανότητες καρκίνου του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως σε άνδρες και γυναίκες, ενώ στους άνδρες αυξάνουν κατά σχεδόν 10% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου και στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες κατά 11% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

«Μετά το κάπνισμα, η απόκτηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους αποτελεί το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από τον καρκίνο», δήλωσε η διευθύντρια Έρευνας του WCRF δρ Παναγιώτα Μήτρου.

«Δεδομένου ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία να αποτελέσει υψίστη προτεραιότητα η αναχαίτισή της».

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), η νέα ανάλυση βασίσθηκε σε 204 μελέτες που εξέτασαν τη συσχέτιση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της αύξησης του σωματικού βάρους και της περιμέτρου μέσης με 36 διαφορετικές μορφές καρκίνου και τους υποτύπους τους.

Το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως το περίσσιο σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως 11 μορφών καρκίνου: του παχέος εντέρου, του ορθού, του ενδομητρίου, του μαστού, των ωοθηκών, του νεφρού, του παγκρέατος, του στομάχου, της συστήματος της χοληφόρου οδού (ήπαρ, χοληδόχος κύστη κ.λπ.) και ορισμένων μορφών καρκίνου του οισοφάγου και του μυελού των οστών.

ΠΗΓΗtanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε

Γιώργος Newsitamea