Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αυτός ο οδηγός ανίχνευσης του Καρκίνου του Δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυτός ο οδηγός ανίχνευσης του Καρκίνου του Δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Ο καρκίνος του δέρματος προκύπτει όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος αυξάνονται υπερβολικά και προκαλείται πιο συχνά από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Υπάρχουν διαφορετικά είδη καρκίνου του δέρματος και το πιο επικίνδυνο είναι το μελάνωμα, το οποίο, παρόλο που ευθύνεται για λιγότερο από το 1% όλων των τύπων καρκίνου, αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και σε μέρη που δεν εκτίθενται συνήθως στον ήλιο.

Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε το δέρμα σας σε τακτική βάση όπως και τις πατούσες σας, την περιοχή ανάμεσα από τα δάχτυλα του χεριού και το κεφάλι σας. Χρησιμοποιείτε μεγάλο σε μήκος καθρέφτη σε συνδυασμό με ένα καθρεφτάκι χειρός για να μπορείτε να ελέγχετε τις δυσκολότερες περιοχές. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συγγενούς ή φίλου. Οι περισσότερες κηλίδες ή ελιές είναι φυσιολογικές και αβλαβείς. Επομένως, όταν ελέγχετε το δέρμα σας, έχετε κατά νου τις παρακάτω πέντε ενδείξεις:

α. Ασυμμετρία

Σε αυτήν την περίπτωση, ψάχνουμε για ελιές ή κηλίδες που είναι σημαντικά ασύμμετρες σε σχήμα. Ελέγξτε εάν η μία πλευρά τους ταιριάζει με την άλλη.

β. Όρια

Τα όρια των ελιών πρέπει να είναι σχετικά ομαλά. Εάν είναι ανομοιόμορφα ή έχουν εγκοπές, αναζητείστε ιατρική συμβουλή.

γ. Χρώμα

Μία υγιής ελιά έχει ήπια απόχρωση. Οι καφέ ή μαύρες ελιές όπως και οι επιφάνειες που έχουν χρώμα ροζ, λευκό ή κόκκινο είναι λόγοι ανησυχίας.

δ. Διάμετρος

Παρόλο που το μελάνωμα συνήθως είναι μικροσκοπικό, θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας εάν έχετε κηλίδες που είναι μεγαλύτερες από το μέγεθος μίας σβήστρας μολυβιού.

ε. Εξέλιξη

Αλλάζουν κάποιες από τις ελιές ή τις φακίδες σας με τον καιρό; Αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα τους. Θα πρέπει επίσης να έχετε το νου σας για μεταβολές στην επιφάνεια των ελιών, όπως για παράδειγμα εάν ξεφλουδίζονται, εάν σχηματίζονται κακάδια, εάν φαγουρίζονται ή αιμορραγούν. Δοκιμάστε να συγκρίνετε τις ελιές σας με κάποιο πρότυπο όταν αυτοεξετάζεστε και παρατηρείστε τις ελιές που πιστεύετε ότι είναι ύποπτες, σημειώνοντας κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την εμφάνισή τους. Να έχετε ως αναφορά κάποιο πρότυπο όταν εξεταστείτε την επόμενη φορά έτσι ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε με ακρίβεια οποιεσδήποτε μεταβολές στο δέρμα σας.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος σε σχέση με περιστατικά καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Ένας στους πέντε Αμερικανούς θα εμφανίσει καρκίνο του δέρματος έστω μία φορά στη ζωή του και κάποιος πεθαίνει από μελάνωμα κάθε 54 λεπτά. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν περίπου 9.730 θάνατοι από μελάνωμα μέσα στο 2017. Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε την έκθεσή σας στον ήλιο και να προστατευτείτε καλά, καλύπτοντας κυρίως το κεφάλι και την εξωτερική πλευρά των χεριών σας. Ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά και παρατηρείτε οποιεσδήποτε μεταβολές. Και πάντα να έχετε κατά νου αυτές τις πέντε ενδείξεις.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea