Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Αυχενική διαφάνεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυχενική διαφάνεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί η αυχενική διαφάνεια είναι από τις σημαντικότερες υπερηχογραφικές εξετάσεις της εγκυμοσύνης;

Ολες σχεδόν οι έγκυοι κάνουν υπερηχογραφήματα. Από τα πιο σημαντικά είναι αυτό της αυχενικής διαφάνειας. Πραγματοποιείται ανάμεσα στις 11 και 14 εβδομάδες, συχνά με το πρώτο υπερηχογράφημα. Μετρά το βάθος του υγρού στο πίσω μέρος του αυχένα του μωρού, την αυχενική πτυχή ή διαφάνεια.

Θεωρείται βασική εξέταση για όλες τις κυήσεις, γιατί μπορεί να ανιχνεύσει το 90% των εμβρύων με σύνδρομο Down, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο μητέρα και έμβρυο.

Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, ελέγχεται η πορεία της κύησης και υπολογίζεται η ηλικία της βάσει του κεφαλουριαίου μήκους.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα να έχει το έμβρυο σύνδρομο Down. Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται στην ηλικία, το ιστορικό (είναι σημαντικό να ενημερώνει η έγκυος εάν είχε προηγούμενη κύηση με παρόμοιο πρόβλημα ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό), τις μετρήσεις του εμβρύου και τις ορμόνες στο αίμα.

Ειδικότερα, από τον βιοχημικό έλεγχο, ο γιατρός βλέπει τα επίπεδα δύο ορμονών, της PAPP-A και β-hCG, και μαζί με το υπερηχογράφημα καταλήγει στις πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) και τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau). Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα σας προτείνει ή όχι μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση καρυότυπου.

Τα έμβρυα με αυξημένη αυχενική διαφάνεια και φυσιολογικά χρωμοσώματα είναι συνήθως φυσιολογικά.

Αυχενική διαφάνεια και συγγενείς ανωμαλίες

Ωστόσο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για συγγενείς ανωμαλίες διαφόρων οργάνων και ειδικότερα καρδιοπάθειες καθώς και για κάποιες σπάνιες αρρώστιες (γενετικά σύνδρομα). Πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να ελεγχθούν με λεπτομερή υπερηχογραφήματα, γι’ αυτό τα έμβρυα αυτά χρειάζονται πιο εξειδικευμένο έλεγχο.

Με το υπερηχογράφημα αυτό υπολογίζεται με ακρίβεια η ηλικία κύησης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες με ασταθή κύκλο. Στις πολύδυμες κυήσεις εκτιμάται η χοριονικότητα, δηλαδή το εάν τα έμβρυα έχουν ξεχωριστούς πλακούντες ή κοινό πλακούντα, πληροφορία η οποία καθορίζει την εξέλιξη της κύησης και τον τρόπο παρακολούθησης.

Τέλος, το υπερηχογράφημα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα μιας πρώτης αδρής εκτίμησης της ανατομίας του εμβρύου, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί ένα σημαντικό ποσοστό σοβαρών ανωμαλιών σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Photo: pinterest

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,   Mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε

Γιώργος Newsitamea