Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

8 λόγοι που νιώθεις ανήσυχος (και δεν φταίει η καθημερινότητα)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9636685338278004490

Οι γρήγοροι ρυθμοί και μία σειρά από σκέψεις με καθήκοντα και “πρέπει” κατακλύζουν τον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καμιά φορά λίγο παραπάνω “ζορισμένοι”. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους μας.

Ποιες είναι αυτές; Καιρός να προσέξουμε τις κακές συνήθειες που αμβλύνουν το αίσθημα της ανησυχίας. Ποιες είναι οι αιτίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε άγχος;

Πίνουμε πολύ καφέ

Όπως σημειώνεται στο Reader’s Digest η Dr Nikki Martinez λέει: “Η καφεΐνη κάνει το σώμα νευρικό και μας δημιουργεί εκνευρισμό. Ενεργοποιείται στο σώμα η κατάσταση fight or flight”. Ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry, η αρκετή κατανάλωση καφέδων όπως ο espresso αποδείχθηκε ότι προάγουν συμπτώματα που είναι δυσδιάκριτα από την αγχώδη διαταραχή.

Έχουμε hangover

8 λόγοι που νιώθεις ανήσυχος (και δεν φταίει η καθημερινότητα)

Ο πονοκέφαλος και η ναυτία είναι μερικές από τις μετά επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας τμήμα της Ιατρικής, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα από τα κύρια εναύσματα του άγχους, ενώ μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς στις διαταραχές του άγχους. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει ή και να στερήσει τον καλό ύπνο, πράγμα που αυξάνει τα επίπεδα του άγχους μας, σύμφωνα με έρευνα από το UC Berkeley.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά

“Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καταστάσεις πίεσης και άγχους, έχουν συχνά την αίσθηση ότι τους κλείνει η όρεξη. Ωστόσο η παράλειψη γευμάτων οδηγεί σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία μας κρατά ανήσυχους. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος”, σημειώνει ο Dr Hafeez.

Δεν είναι ισορροπημένη η διατροφή μας

8 λόγοι που νιώθεις ανήσυχος (και δεν φταίει η καθημερινότητα)

“Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που στερούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, χόρτων, κοτόπουλο, χοιρινό, ξηρούς καρπούς και αυγά μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν ξαφνικά αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή τους μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι και οξύθυμοι”, προσθέτει ο Dr Hafeez.

Δεν πίνουμε νερό

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη διάθεση μας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition.

Είμαστε ακατάστατοι

Ένα βρώμικο σπίτι μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι μία ύπουλη πηγή άγχους. Η ακαταστασία προκαλεί άγχος σύμφωνα με άρθρο από το Psychology Today.

8 λόγοι που νιώθεις ανήσυχος (και δεν φταίει η καθημερινότητα)

Ένα ακατάστατο περιβάλλον δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε, και να χαλαρώσουμε, με αποτέλεσμα να μας προσθέτει επιπλέον άγχος. Το περιβάλλον είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία, για αυτό είναι καλό να το κρατάμε οργανωμένο και τακτοποιημένο, για να αποφευχθεί η περιττή ένταση.

Ζούμε στον ψηφιακό κόσμο

Το να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι πιθανά να είναι διασκεδαστικό, αλλά η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να μας προκαλέσει άγχος.

Σύμφωνα με έρευνα από μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειοψηφία των χρηστών των social media τείνουν να συγκρίνουν με αρνητικό τρόπο τους εαυτούς τους με τους άλλους χρήστες, ενώ παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου μετά την συνεχή περιήγησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτός από την Blue Monday υπάρχει και η Blue Sunday

Το τέλος της Κυριακής μπορεί να επηρεάσει την ευημερία μας. Ο Dr Hafeez λέει: “Όταν το μυαλό σας αρχίζει να επικεντρώνεται στα καθήκοντα, στις δραστηριότητες των παιδιών και στις to do lists, είναι εύκολο να γλιστρήσει σε μία ανήσυχη κατάσταση”.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika