Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

8 ενδείξεις ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα αλατιού!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γνωρίζατε ότι πράγματι χρειάζεστε αλάτι (χλωριούχο νάτριο) για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας; Το αλάτι πράγματι βοηθάει και συμβάλει στη διατήρηση των υγρών του οργανισμού σας σε φυσιολογικά επίπεδα έτσι ώστε να μπορούν και οι μύες να λειτουργούν σωστά. Εάν η ποσότητα του νατρίου στον οργανισμό σας δεν είναι αρκετή, η πίεση του αίματος μπορεί να πέσει πάρα πολύ.

Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι μπορεί να εμφανίσετε εάν καταναλώνετε πολύ αλάτι.

  1. Διψάτε όλη την ώρα.

Όταν καταναλώνετε υπερβολικό αλάτι, ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερα υγρά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά τόσο οι μύες όσο και άλλα όργανα. Ο οργανισμός σας σας δείχνει εάν χρειάζεστε περισσότερα υγρά, μέσω της δίψας. (Και πρέπει να πίνετε νερό επειδή, εάν ο οργανισμός σας κάνει χρήση νερού από άλλες περιοχές, θα αφυδατωθείτε).

  1. Πρήξιμο

Εάν σας σφίγγουν τα δαχτυλίδια στα χέρια, έχουν πρηστεί τα πόδια σας ή έχετε πρησμένα μάτια το πρωί, ίσως καταναλώνετε πολύ αλάτι. Το αλάτι συντελεί στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό. Η υπερβολική κατακράτηση υγρών ενδέχεται να οδηγήσει στο πρήξιμο των χεριών, των αστραγάλων, των ποδιών όπως και της περιοχής κάτω από τα μάτια.

  1. Κόκαλα που πονάνε

Όταν πίνετε πολύ νερό για να αναπληρώσετε το χαμένο, θα ουρείτε συχνότερα. Η συχνή ούρηση οδηγεί στην απώλεια επιπλέον ασβεστίου. Τα κόκαλα (όπως και τα δόντια σας) χρειάζονται το ασβέστιο για να παραμείνουν ισχυρά. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

  1. Πέτρες στους νεφρούς

Εάν καταναλώνετε πολύ αλάτι, θα έχετε περισσότερο ασβέστιο στα ούρα σας. Ο συνδυασμός αλατιού και ασβεστίου που συνυπάρχουν στους νεφρούς μπορούν να οδηγήσουν σε πέτρες.

  1. Υψηλή πίεση του αίματος

Η ισορροπία νατρίου / υγρών στον οργανισμό σας είναι πολύ σημαντική επειδή επηρεάζει το αίμα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τους μύες. Όταν καταναλώνετε πολύ αλάτι, ο οργανισμός σας κατακρατεί περισσότερο νερό. Το επιπλέον νερό συμβάλει στην αύξηση της πίεσης του αίματος (καθώς έτσι καταπονούνται περισσότερο οι φλέβες).

  1. Αδυναμία συγκέντρωσης

Η υψηλή πίεση του αίματος που είναι αποτέλεσμα μίας πλούσιας σε νάτριο διατροφής, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο. Έτσι, καθίσταται δυσκολότερη η καθημερινή ικανότητα για συγκέντρωση. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άνοια ή σε θρόμβωση.

  1. Λιγούρα

Το αλάτι είναι νόστιμο και, εάν καταναλώνετε πολύ, ο οργανισμός σας αρχίζει να αναζητά όλο και περισσότερο για να ικανοποιηθεί η όρεξή του. Το αλάτι (και η ζάχαρη) ενεργοποιούν το αίσθημα της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και έτσι οι γεύσεις τους συνδέονται με χαρά. Μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος (όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν όλοι όσοι το έχουν ζήσει).

  1. Συχνοί πονοκέφαλοι

Ενώ οι ερευνητές δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το λόγο για τον οποίο το νάτριο προκαλεί πονοκέφαλο, σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins, αποδείχθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 1500mg νατρίου είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πονοκέφαλο σε σχέση με όσους κατανάλωναν 2500 mg.

Παρόλο που δεν είναι εύκολο να σταματήσει κανείς να καταναλώνει αλάτι, μπορείτε να ξεκινήσετε διαβάζοντας τις ετικέτες από τα προϊόντα που καταναλώνετε  και προτιμώντας την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών παρά τυποποιημένων προϊόντων.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης