Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία το καρπούζι εάν το τρώτε καθημερινά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η εποχή του καρπουζιού πλησιάζει και είναι καιρός να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτό το νόστιμο φρούτο καθώς είναι καλύτερο από μπάρμπεκιου ή μία φρουτοσαλάτα. Το καρπούζι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία εάν το βάλετε στη διατροφή σας.

Μία κοινή παρανόηση είναι να πιστεύουμε πως επειδή το καρπούζι αποτελείται από μεγάλη ποσότητα νερού δεν έχει να μας προσφέρει και πολλά. Αντιθέτως, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Επιπλέον, είναι απίστευτα εύγευστο. Επομένως, δεν είναι δύσκολο καθόλου να το καταναλώνετε σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Παρακάτω, θα δείτε όλα τα οφέλη του καρπουζιού που ποτέ δεν φανταστήκατε:

  1. Σας κρατάει ενυδατωμένους. Το καρπούζι αποτελείται από νερό (92%) για την ακρίβεια). Γι’ αυτό το λόγο, όταν το καταναλώνετε, διατηρήστε ενυδατωμένοι, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και επίσης σας βοηθάει να έχετε καθαρή επιδερμίδα.
  1.  Σας βοηθάει στην πέψη. Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε ίνες οι οποίες, σε συνδυασμό με το νερό, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.
  1. Χαμηλό σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα εάν ψάχνετε κάτι που είναι χαμηλό σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι με χυμό καρπουζιού περιέχει μόλις 46 θερμίδες, πολύ λιγότερες σε σχέση με τα μούρα.
  1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο καρπούζι βοηθούν τον οργανισμό έτσι ώστε να αποβάλει πιθανές βλαβερές οξειδωτικές ουσίες. Στο καρπούζι περιέχονται και καροτενοειδή τα οποία ο οργανισμός απευθείας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Επίσης, περιέχεται και λυκοπένιο το οποίο θεωρείται πως συμβάλει στην καταπολέμηση του άσθματος και στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του εγκεφάλου.  Τέλος, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κουκουρμπιτασίνη Ε που έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
  1. Ωφελεί την επιδερμίδα και τα μαλλιά. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C οι οποίες όταν συνδυάζονται θα σας βοηθήσουν να είστε υγιείς και φρέσκοι. Η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό να δημιουργήσει κολλαγόνο, αυτήν την καταπληκτική πρωτεΐνη που διατηρεί την επιδερμίδα φρέσκια και τα μαλλιά υγιή. Η βιταμίνη Α συμβάλει στην επανόρθωση των κυττάρων της επιδερμίδας.  
  1. Συμβάλει στην ανακούφιση των μυών. Ύστερα από επίπονη άσκηση, καταναλώστε καρπούζι αντί για αθλητικό ποτό. Όχι μόνο θα σας αναζωογονήσει αλλά επίσης η βιταμίνη C θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να δημιουργήσει κολλαγόνο, μία πρωτεΐνη που θα συμβάλει στην ελαστικότητα της επιδερμίδας και στην υγεία των μαλλιών σας.

           Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος καθώς συμβάλει στη δημιουργία και την           επανόρθωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Το αμινοξύ κιτρουλίνη που περιέχεται σ’ αυτό το φρούτο            συμβάλει στην ανακούφιση των μυών.  

  1. Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, βρέθηκε ότι το καρπούζι συμβάλει στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθηκε από το South Central Agricultural Research Laboratory  στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ, ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου των οξειδίων του αζώτου στον οργανισμό. Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα οξείδια του αζώτου βοηθούν στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι μειώνεται η πίεση του αίματος.
  1. Περιέχει μία χημική ένωση που θεωρείται πως καταπολεμά τον καρκίνο. Ερευνητές έχουν μελετήσει μεταξύ άλλων ουσιών και το λυκοπένιο, για την αντικαρκινική του δράση. Θεωρείται πως η κατανάλωση λυκοπενίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου και ιδιαιτέρως του καρκίνου που προσβάλει το πεπτικό σύστημα. Το λυκοπένιο μειώνει την ινσουλίνη, σημαντικό παράγοντα της κυτταρικής διαίρεσης  και τα υψηλά επίπεδα της αυξητικής ορμόνης (IGF) που  ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα 

.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγά, πατάτες, καφές, ποπ κορν: Τα τρόφιμα που δεν κατηγορούμε αδίκως

Efi Nika

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Γιώργος Newsitamea