Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

7 πράγματα ζωτικής σημασίας που όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

7 πράγματα ζωτικής σημασίας που όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν!

Και ποιος γονιός δεν θέλει να μεγαλώνει ένα ευτυχισμένο και γεμάτο αγάπη παιδί. Όλοι! Όλοι, θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα και να χαμογελούν πάντα.

Πολλές φορές όμως, τα «όρια», οι «νόμοι» του σπιτιού, η γκρίνια και η τριβή της σχέσης των γονιών μαζί τους, φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Τα παιδιά απαγορεύεται να κάνουν πράγματα μέσα και έξω από το σπίτι, καθώς οι γονείς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν την σωματική τους ακεραιότητα και προστασία. Πράγμα που είναι λάθος.

Δείτε παρακάτω επτά πράγματα που πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να κάνουν ελεύθερα, χωρίς να σκεφτείτε ο,τιδήποτε άλλο!

1. Να τρώνε χωρίς βοήθεια
Για να γίνουν ανεξάρτητα τα παιδιά σας, θα πρέπει να τα αφήσετε να τρώνε μόνα τους. Πάει ο καιρός, που τα κυνηγούσατε με το κουταλάκι από πίσω, για να φάνε μια μπουκιά. Πρέπει να μάθουν να τρώνε μόνα τους και ότι αν δεν το κάνουν, αναγκαστικά θα πεινάσουν!

2. Μην τα αποδοκιμάζετε
Πολλές φορές, ως γονείς μπορεί να λέτε: «Μην το πάρεις, αυτό θα πέσει και θα σπάσει!», «Μην πλησιάζεις εκεί θα κάνεις ζημιά!», «Μην προσπαθείς να το πιάσεις, δεν θα τα καταφέρεις!», πράγματα που εσάς θα σας γλιτώσουν από έναν πονοκέφαλο, (πχ, αν καεί θα κλαίει, αν σπάσει κάτι θα πρέπει να το μαζέψετε, αν ανέβει κάπου ψηλά μπορεί να πέσει). Από αυτά τα πράγματα όμως θα μάθει τι είναι οι «συνέπειες». Νιώθουν όμορφα όταν έχουν ευθύνες. Πιστεύουν ότι είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα αν τα καταφέρουν!

3. Αφήστε τα να ζωγραφίσουν ο,τιδήποτε υπάρχει μέσα στο μυαλό τους.
Τα παιδιά λατρεύουν τα χρώματα. Αφήστε τα να εκφραστούν μέσα από τις ζωγραφιές τους, είναι ωραίο να καλλιεργούν και να ενισχύουν τη φαντασία τους. Καθίστε μαζί τους μια μέρα και εσείς. Θα καταλάβετε πολλά περισσότερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μέσα από τις ίδιες τις ζωγραφιές τους.

4. Αφήστε τα να ξεσπάσουν
Τα παιδιά πολλές φορές καταπιέζουν όλα αυτά που νιώθουν. Θέλουν πολλές φορές να φωνάξουν, να τσιρίξουν, να χτυπήσουν ή να σπάσουν κάτι. Απλά αφήστε τα να εκτονωθούν. Αφουγκραστείτε αυτά που έχουν να σας πουν, δώστε τους την ευκαιρία να σας μιλήσουν. Φερθείτε τους σαν ενήλικες!

5. Ας τρέξουν, ας πηδήξουν και ας κάνουν κολοτούμπες μέσα στο σπίτι.
Και τι έγινε αν ξέστρωσαν το κρεβάτι σας; Και τι έγινε που έριξαν όλα τα μαξιλάρια του καναπέ στο πάτωμα; Τίποτε απολύτως. Τα παιδιά προσπαθούν έξω από το σπίτι να είναι τύπος και υπογραμμός, αφήστε τα τουλάχιστον στο σπίτι να είναι ο εαυτός τους, χωρίς επιπτώσεις και τιμωρίες για ο,τιδήποτε και αν κάνουν από τα παραπάνω!

6. Ας απολαύσουν την παιδική χαρά
«Μην ανεβαίνεις στην τσουλήθρα μόνος σου θα πέσεις!», «Μην κάνεις κούνια τόσο ψηλά!», «Μην ανεβαίνεις στο μονόζυγο!». Αν βγήκατε από το σπίτι για να φωνάζετε σαν την τρελή του δάσους «Μη, μη, μη», τότε γιατί πήγατε στην παιδική χαρά; Καλύτερα να μένατε στο σπίτι. Στη βόλτα τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς να εκτονωθούν. Δεν πειράζει αν πέσουν… Θα πρέπει να μάθουν να σηκώνονται! Ένα παιδί μπορεί να μην προσέχει πού και πού αλλά σίγουρα διασκεδάζει με την καρδιά του!

7. Να βλέπουν cartoon
Υπάρχει αφθονία τηλεοπτικών σκουπιδιών στην τηλεόραση – αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά κάποια από αυτά μπορούν να αναπτύξουν τη φαντασία των παιδιών πραγματικά και να τα κάνουν να μάθουν πολλά πράγματα που δεν γνώριζαν. Επιλέξτε κάποιες σειρές και κάποιες ταινίες εσείς για τα παιδιά σας και παρακολουθήστε τις μαζί.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika