Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

7 απλές χειροποίητες θεραπείες για να έχετε πυκνά και υγιή μαλλιά και για να μειωθεί η τριχόπτωση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

7 απλές χειροποίητες θεραπείες για να έχετε πυκνά και υγιή μαλλιά και για να μειωθεί η τριχόπτωση

Τα όμορφα πυκνά μαλλιά δεν είναι απλώς ωραία στην όψη. Είναι και δείκτης καλής υγείας. Είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 100 τρίχες ημερησίως (τις περισσότερες δεν τις παρατηρούμε) όμως πρέπει να ανησυχούμε όταν αρχίζουν να πέφτουν τούφες όταν βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας ή όταν βρίσκουμε πολλές τρίχες στο μαξιλάρι μας.

Εάν αρχίζετε να χάνετε πολλές τρίχες ξαφνικά, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας. Η απώλεια μαλλιών και η αδυναμία των τριχών σχετίζονται επίσης και με ορμονικές μεταβολές (ιδιαιτέρως κατά την εμμηνόπαυση), με διαταραχές του θυρεοειδούς όπως και με έλλειψη βιταμινών.

Υπάρχουν πολλά ακριβά προϊόντα διαθέσιμα για τη θεραπεία των εύθραυστων και αδύναμων τριχών. Όμως, δεν είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμινών και τον τρόπο ζωής, τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε εύκολα στο σπίτι, εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

  1. Αναθεωρήστε τη διατροφής σας. Υπάρχουν πολλοί διατροφικοί παράγοντες που συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ενδυνάμωση των μαλλιών. Καλές πηγές είναι και το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φασόλια. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι επίσης σημαντικά καθώς μειώνουν τις λοιμώξεις και αυξάνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Στα θρεπτικά στοιχεία περιλαμβάνονται και τα καρύδια, οι σπόροι, τα αυγά και το ψάρι. Το ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σε βιταμίνη Β5 (που ονομάζεται και παντοθενικό οξύ. Το ίδιο συστατικό περιέχεται και σε πολλά προϊόντα για τα μαλλιά).

 

  1. Παίρνετε συμπληρώματα διατροφής. Συνιστάται πάντοτε να συζητάτε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε συμπληρώματα. Ορισμένα είναι χρήσιμα για την αντιμετώπισης της απώλειας των μαλλιών όταν χορηγούνται καταλλήλως. Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια μαλλιών λόγω αναιμίας, μπορείτε να παίρνετε σίδηρο για να την καταπολεμήσετε. Παρομοίως, όσοι πάσχουν από μεταβολικές διαταραχές ενδέχεται να έχουν λεπτές και εύθραυστες τρίχες. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και βιοτίνης.

 

  1. Μειώστε την έκθεσή σας σε χημικές ουσίες. Οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα στο κεφάλι μας, από σαμπουάν και κοντίσιονερ μέχρι προϊόντα φροντίδας μαλλιών. Το τριχωτό της κεφαλής ορισμένων ανθρώπων παρουσιάζει άσχημη αντίδραση στις ενώσεις του θείου και χρειάζεται να έχουμε υγιές τριχωτό για να αναπτυχθούν σωστά τα μαλλιά. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οργανικά ή φυσικά προϊόντα για τα μαλλιά. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε και το δικό σας.

 

  1. Κάνετε μασάζ στο κρανίο σας. Το απαλό μασάζ με τις άκρες των δακτύλων σας ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι σας, διεγείρει τους θύλακες της τρίχας, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη νοητική διαύγεια. Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με λάδι καρύδας ή αμυγδάλου. Και τα δύο προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

 

  1. Χρησιμοποιήστε αλόη βέρα. Η αλόη βέρα περιέχει ένζυμα που ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη της τρίχας και οι αλκαλικές της ιδιότητες μπορούν να εξισορροπήσουν το pH του τριχωτού της κεφαλής σας. Επίσης, η αλόη δρα ενάντια στις λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής και στους ερεθισμούς που μπορεί να συμβάλουν στο αδυνάτισμα της τρίχας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τζελ ή χυμό αλόης απευθείας στο κεφάλι σας και αφήστε το για λίγες ώρες. Στη συνέχεια, ξεβγάλετε με ζεστό νερό.

 

  1. Μειώστε τη θερμότητα. Εάν χρησιμοποιείτε πιστολάκι, σίδερο ισιώματος ή ρολά, καταστρέφετε τα μαλλιά σας. Υπάρχουν προϊόντα που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα μαλλιά σας από τη θερμότητα. Ωστόσο, ο ασφαλέστερος τρόπος προστασίας είναι η μείωση της θερμοκρασίας στα προϊόντα στάιλιγκ όπως και η μείωση της συχνότητας με την οποία τα χρησιμοποιείτε. Στη συνέχεια, δοκιμάστε την παρακάτω θεραπεία για να ενυδατώσετε τα ξηρά σας μαλλιά: αναμείξτε έναν κρόκο αυγού με ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο και εφαρμόστε τη μάσκα στα μαλλιά σας. Αφήστε την να δράσει έως 30 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη και το λάδι συμβάλουν στην αναδόμηση των κατεστραμμένων μαλλιών έτσι ώστε να γίνουν πυκνότερα και πιο υγιή.

 

  1. Να αγχώνεστε λιγότερο. Το συναισθηματικό στρες επηρεάζει τη σωματική σας υγεία και τα μαλλιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Εάν αγχώνεστε τόσο πολύ που αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου και όρεξης, ενδέχεται να απελευθερώνετε επιπλέον ορμόνες άγχους που θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση όπως και στην απώλεια των μαλλιών.

 

Όλοι θέλουμε να έχουμε όμορφα μαλλιά. Όμως, το σημαντικότερο είναι να είναι υγιή. Οι τρίχες γίνονται συχνά ξηρές, εύθραυστες ή λεπτές λόγω του υπερβολικού άγχους, της χρήσης χημικών προϊόντων και αυξημένης θερμοκρασίας όπως και λόγω έλλειψης βιταμινών και διατροφικών διαταραχών. Σκεφτείτε καλά πριν καταναλώσετε ακριβά προϊόντα που υποτίθεται ότι επιδιορθώνουν τα μαλλιά σας εν μία νυκτί. Αντιθέτως, βελτιώστε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika