Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

6 πληροφορίες που δεν γνώριζες για τους φίλους σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9633309124616070377

Μπορεί να γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι απαραίτητοι, υπάρχουν ωστόσο και κάποιες πληροφορίες για αυτούς, τις οποίες πολλοί αγνοούμε…

Μαζέψαμε, λοιπόν, μερικές πληροφορίες σχετικά με τις φιλίες και τη σχέση τους με την υγεία και την ευεξία μας, οι οποίες είναι σχετικά άγνωστες, έτσι για να δούμε το θέμα φιλία με άλλο μάτι.

Εσείς, πόσα από τα παρακάτω γνωρίζατε για τους φίλους σας;

Χαρίζουν μακροζωία

Οι πολλοί και καλοί φίλοι, ωφελούν σε σημαντικό βαθμό την υγεία. Σύμφωνα με μελέτη, μας βοηθούν να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το να έχει κανείς πολύ λίγους φίλους, είναι το ίδιο επιζήμιο για την επιβίωσή του όσο 15 τσιγάρα την ημέρα ή ο αλκοολισμός.

6 πληροφορίες που δεν γνώριζες για τους φίλους σου

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brigham Young, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά σχεδόν 150 δημοσιευμένες μελέτες για τις πιθανότητες επιβίωσης και τον κοινωνικό ιστό. Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 300.000 άτομα από τέσσερις ηπείρους.

Όπως προέκυψε, το να έχει κανείς ένα εκτεταμένο δίκτυο καλών φίλων αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες επιβίωσης σε όλες τις ηλικίες.

Αποτελούν ασπίδα για την υγεία μας (αλλά και μας αρρωσταίνουν)

Οι υγιείς σχέσεις είναι το ίδιο σημαντικές για την υγεία μας με την ισορροπημένη διατροφή και την επαρκή ξεκούραση. Δεν είναι καλή ιδέα, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας, να έχουμε από κοντά “φίλους”, με τους οποίους η σχέση μας είναι τοξική, γιατί μελέτη δείχνει ότι τέτοιες σχέσεις συσχετίζονται με καρκίνο, κατάθλιψη και καρδιοπάθεια.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα υγείας (καρδιοπάθεια, καρκίνο, υπέρταση, κατάθλιψη κ.α.).

Όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ειλικρινείς σχέσεις αποτελούν ασπίδα για την υγεία, σύμφωνα με τα τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματά τους. Ωστόσο, όσοι έχουν αρνητικά βιώματα με τους “φίλους” τους, έχουνν υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων επιβλαβών πρωτεϊνών.

Μας μοιάζουν γενετικά

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι φίλοι μοιάζουν γενετικά μεταξύ τους. Οι ειδικοί προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα ανέλυσαν το DNA 1.930 ατόμων και συνέκριναν ζευγάρια φίλων και αγνώστων μεταξύ τους ατόμων.

6 πληροφορίες που δεν γνώριζες για τους φίλους σου

Μεταξύ των εθελοντών δεν υπήρχε βιολογική συγγένεια. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε άτομο έχει πιο πολλές γονιδιακές ομοιότητες με τους φίλους που διαλέγει, απ’ ό,τι έχει με τους αγνώστους.

Οι ακριβείς μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από τη γενετική αυτή ομοιότητα είναι άγνωστοι, αλλά φαίνεται ότι οι φίλοι μεταξύ τους έχουν περίπου γενετική συγγένεια όμοια με εκείνη που έχουν δύο τετάρτου βαθμού ξαδέλφια (1% κοινά γονίδια).

Μπορούν να αλλάξουν την ένδειξη της ζυγαριάς σας

Οι έρευνες λένε ότι όσοι έχουν υπέρβαρους φίλους έχουν και περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν και οι ίδιοι περιττά κιλά. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι ειδικοί αποκαλούν “μιμητική παχυσαρκία” και έχει παρατηρηθεί στα πλαίσια σχετικών μελετών.

Δεν είναι βέβαια καλή ιδέα να προδώσετε τους φίλους σας που έχουν μερικά παραπανίσια κιλά. Μπορείτε ωστόσο να περιορίσετε τις εξόδους μαζί τους σε…επικίνδυνα μέρη όπως π.χ. είναι η ταβέρνα ή ακόμα καλύτερα, να σταθείτε στο πλάι τους, για να χάσουν το επικίνδυνο -για την υγεία όλων- βάρος.

Καθορίζουν τη σχέση μας με το αλκοόλ

Όσοι κάνουν παρέα με άτομα τα οποία πίνουν, έχουν αυξημένες πιθανότητες να υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κοινωνικός ιστός είναι εξίσου σημαντικός, όσον αφορά το αλκοόλ, με το οικογενειακό ιστορικό και τα γονίδια.

6 πληροφορίες που δεν γνώριζες για τους φίλους σου

Η μελέτη στηρίχθηκε σε στοιχεία από 12.000 εθελοντές, οι οποίοι για περισσότερα από 30 χρόνια παρείχαν στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ και τον κοινωνικό περίγυρό. Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι ότι όσοι είχαν φίλους οι οποίοι έπιναν πολύ, αντιμετώπιζαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν και οι ίδιοι την ίδια τάση.

Κάνουν τους άνδρες ευτυχισμένους

Οι άντρες πρέπει να βλέπουν κάθε εβδομάδα τους φίλους τους, διαφορετικά μπορεί να είναι δυστυχισμένοι και με χαμηλά επίπεδα υγείας και ευεξίας, υποστηρίζει Βρετανός ειδικός.

Σε έκθεσή του, ο δρ Ρόμπιν Ίαν Ντάνμπαρ, καθηγητής στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους φίλους τους είναι πολύτιμη για τους άνδρες, αλλά δεν είναι επαρκής.

Για να αποκομίσουν όλα οφέλη της φιλίας, είναι απαραίτητο να βλέπουν τέσσερις φίλους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να επιδοθούν σε δραστηριότητες που τους ευχαριστούν όπως π.χ. να δουν ποδόσφαιρο.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika