Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

6 εξαιρετικοί ηθοποιοί που τυχαίνει να έχουν σύνδρομο Down!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

6 εξαιρετικοί ηθοποιοί που τυχαίνει να έχουν σύνδρομο Down.

Το επιπλέον γενετικό υλικό από το χρωμόσωμα 21 που διαθέτουν δεν τους εμπόδισε να ακολουθήσουν τα όνειρα τους. Αντιθέτως!

Καθιερωμένη από το 2006, η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Το σύνδρομο Down περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Το σύνδρομο Down δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά μια ιδιαιτερότητα, η οποία χαρακτηρίζει τα άτομα αυτά και τα οποία μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και να έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία.  Παρακάτω, ακολουθούν 6 τρανά παραδείγματα ανθρώπων με σύνδρομο Down, που κατάφεραν να διακριθούν στην υποκριτική.

 

1. Λωξάνδρα Λούκας

Η Λωξάνδρα γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον – η μητέρα της είναι η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ελένη Δηµοπούλου και ο πατέρας της ο designer/σκηνογράφος Ρίτσαρντ Λούκας.

Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας, “Εν Δυνάμει» που ιδρύθηκε το 2008 και στην οποία εκτός των άλλων συμμετέχουν νέοι με αναπηρίες.

 


Είχαν δηλώσει οι δημιουργοί της ομάδας στο Glow: «Ξεκινήσαµε το 2008 κάνοντας µια διαπίστωση που αφορούσε στους νέους µε ιδιαιτερότητες. Καθένας χρειάζεται φίλους για να είναι χαρούµενος κι ευτυχισµένος. Κάθε νέος έχει δικαίωµα να είναι δραστήριος χωρίς εµπόδια και προκαταλήψεις. Να ασχολείται µε τον αθλητισµό, το χορό, το θέατρο, τη µουσική και να µην αναλώνεται ο ελεύθερος του χρόνος σε θεραπείες (µουσικοθεραπεία, λογοθεραπεία κ.λπ.).  Δηµιουργούµε ευκαιρίες για νέους µε ξεχωριστές ικανότητες, οργανώνοντας δραστηριότητες καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές. Τα µέλη των οµάδων είναι νέοι µε ξεχωριστές ικανότητες και συνοµήλικοι νέοι εθελοντές που προέρχονται από τους εκπαιδευτικούς οργανισµούς που ανέφερα και µας στηρίζουν µε κάθε τρόπο. Ο αυθορµητισµός, η ειλικρίνεια, η φαντασία και ο ενθουσιασµός των εθελοντών είναι κινητήρια δύναµη. Η όρεξή τους να συναντήσουν το καινούριο, να εξερευνήσουν το διαφορετικό, να προβληµατιστούν µαζί µας, να πειραµατιστούν και να µάθουν είναι πηγή έµπνευσης. Είναι κι αυτοί διαφορετικοί από τους «ώριµους ενήλικες», έχουν ιδανικά, όνειρα.»

Η Λωξάνδρα έχει, εκτός των άλλων εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η ίδια, σε συνέντευξη στην Κίρκη Καραλη το 2014 είχε μιλήσει για τον εαυτό της: «Με λένε Λωξάνδρα Λούκας και είμαι ηθοποιός. Μου αρέσουν, εκτός από το θέατρο, η μουσική και ο χορός. Επίσης, μου αρέσει πολύ να μιλάω στο skype με τα αδέρφια μου. Με τη Λώρα κάνουμε skype και τραγουδάμε. Μ’ αρέσει να βλέπω ταινίες. Αγαπημένες μου είναι η “Άννα Καρένινα”, το “Moulin Rouge” και ο “Ρωμαίος και Ιουλιέττα”. Επίσης, τρελαίνομαι για τη σειρά “Φιλαράκια”.

 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη έχω παράσταση στο θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης με την ομάδα “Εν Δυνάμει”. Λέγεται “Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πως να ντύσετε έναν ελέφαντα”. Στο μέλλον θέλω να συνεχίσω να παίζω θέατρο και να κάνω κινηματογράφο.» Η παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστηράς ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» έχει μία σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Αποτελεί μία σύμπραξη της μεικτής ομάδας «Εν δυνάμει» νέων με δυνητικές ικανότητες, συνομήλικων νέων, γονιών και φίλων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Επίσης, συμμετείχε στην εξαιρετική εγκατάσταση Home:

H Λωξάνδρα έχει κάνει κι άλλα πολλά, και θα κάνει και ακόμα περισσότερα. Μας αρέσει όμως πολύ και αυτό το βίντεο: «Το κορίτσι που πέρασε τον ωκεανό επειδή σ’ αγαπούσε».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Συμμετέχουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Λωξάνδρα Λούκας
Πλάνα αρχείου: Ελένη Δημοπούλου
Απαγγελία: Αναστασία Καραμφίλη
Μοντάζ: Δημήτρης Ζάχος

Συνεργασία με την Ελένη Δημοπούλου, την ομάδα ξεχωριστών νέων «Εν δυνάμει» και την Ηλιαχτίδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down.

Τα κείμενα είναι των:
Μαρίας Πολυδούρη, Μονο Γιατί Μ’Αγάπησες
Οδυσσέα Ελύτη, Μονόγραμμα
Σάρα Κέην, Λαχταρώ
Νικηφόρου Βρετάκου, Τα μάτια της Μαργαρίτας

2. Lauren Potter

 

Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στη γη που θα μπορούσαν να αντέξουν την περίεργη Sue Sylvester στην νεανική σειρά του FOX, Glee . Ένας από αυτούς είναι η Becky Jackson που υποδύεται εξαιρετικά η Lauren Potter.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

3. Jamie Brewer

Η σχέση της με την υποκριτική ξεκίνησε το 1999 ενώ η καριέρα της απογειώθηκε όταν έπαιξε στη σειρά «American Horror Story».

Επιπλέον, η Brewer είναι ακτιβίστρια. Έχει στηρίξει και εκπροσωπήσει άτομα με αναπηρίες ενώ το αποκορύφωμα της κοινωνικής της δράσης ήρθε όταν μίλησε με τους Γερουσιαστές της πολιτείας του Τέξας με στόχο να καταφέρει να «περάσει» ένα νόμο που θα καταργήσει τη λέξη «καθυστερημένος» από τη νομοθεσία της πολιτείας.

 

4. Tommy Jessop

Ο Jessop πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ του BBC «Three’s Growing Up Down’s». Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τρεις ηθοποιούς με σύνδρομο Down, οι οποίοι κάνουν πρόβες στο έργο του του Σαίξπηρ, Άμλετ. Ο Jessop έχει επίσης πρωταγωνιστεί μαζί με τον Nicholas Hoult στο «Coming Down the Mountain» και έχει συνεργαστεί αρκετά με τη βρετανική τηλεόραση ήδη από το 2007.

Στο ακόλουθο βίντεο η απίστευτη απόδοσή του ως Άμλετ:

5. Chris Burke

Ο Burke είναι πρεσβευτής καλής θελήσεως της Εθνικής Κοινότητας Ατόμων με Σύνδρομο Down όμως οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μέσα από το ρόλο του ως Corcky Thacher από τη τη σειρά του ABC «Goes On».

Η μακρά σταδιοδρομία του Burkes στο Χόλιγουντ περιλαμβάνει ρόλους σε ταινίες όπως το «Smile Mona Lisa» και τηλεοπτικές σειρές όπως «ER» και «Touched by an Angel». Έχει ταξιδέψει σε όλο τον και έχει χρησιμοποιήσει την εικόνα του για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γύρω από το σύνδρομο Down.

6. Edward Barbanell

Ο Barbanell είναι ένα αστέρι της κωμωδίας και εμφανιζόταν στις σειρές «The Ringer», «Workahiolics» και το «The New Normal». Ως στενός φίλος με τον Johnny Knoxville (ο οποίος υπερασπίζεται τα άτομα με σύνδρομο Down), εμφανίστηκε και στο Jackass 3D.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Το «ρούφηξε» η αντλία: Τραγωδία σε ξενοδοχείο, 8χρονη είχε μαρτυρικό τέλος στην πισίνα, σοκαρισμένοι οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika