Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

5 τρόποι για την καταπολέμηση της αϋπνίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εάν υποφέρετε από βραδινή αϋπνία, ίσως να αντιμετωπίζετε πιο σοβαρά προβλήματα από όσο φαντάζεστε. Τη δεκαετία του 1940, Ρώσοι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα ύπνου σε 5 άτομα. Σύμφωνα με το πείραμα, τα 5 άτομα παρέμειναν ξύπνια σε ένα δωμάτιο για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούσαν έτσι ώστε να γίνουν φανερές οι συνέπειες της αϋπνίας στον οργανισμό. Έπειτα από δεκαπέντε μέρες, το πείραμα τελείωσε. Οι ερευνητές θορυβήθηκαν καθώς είδαν τρομερά πράγματα, ακόμη και νεκρούς μέσα στο δωμάτιο, όταν άνοιξαν την πόρτα.

Οι συνέπειες της αϋπνίας στον οργανισμό είναι πολύ άσχημες και ειδικά για τον εγκέφαλο. Το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται είναι η πνευματική διαύγεια και έπειτα η συγκέντρωση. Τέλος, τρελαίνεται τελείως κανείς και αρχίζει να υποψιάζεται τους πάντες. Άλλες συνέπειες της αϋπνίας είναι η κατάθλιψη, η ταραχή και οι σωματικοί πόνοι. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας έτσι ώστε να βελτιωθεί και η συγκέντρωσή σας και να είστε πιο υγιείς και χαρούμενοι.

1. Αγοράστε καλύτερο στρώμα.

Η καλή ποιότητα του στρώματος βοηθάει πολύ το σώμα σας. Τα καλά στρώματα είναι ειδικά σχεδιασμένα καθώς βελτιώνουν τη στάση του σώματος ενώ κοιμάστε. Συνεπώς, η κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό όπως και η αναπνοή σας βελτιώνονται. Επίσης, το καλής ποιότητας στρώμα συντελεί στην μείωση των σωματικών πόνων. Έτσι, θα κοιμάστε πολύ καλύτερα στο ίδιο πλευρό για περισσότερο χρονικό διάστημα και όταν θα ξυπνάτε δεν θα πονάτε.

2. Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Ίσως να δυσανασχετείτε στην ιδέα της ρουτίνας, όμως η ρουτίνα στον ύπνο θα σας βοηθήσει στα σίγουρα όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να κοιμηθείτε το βράδυ. Όταν ο οργανισμός σας συνηθίζει να κοιμάται ορισμένη ώρα, αυτόματα αρχίζετε να αισθάνεστε κουρασμένοι όταν φτάσει εκείνη η στιγμή. Ο οργανισμός σας θα συνηθίσει να κοιμάται ορισμένες ώρες και θα γνωρίζετε πότε θα κοιμηθείτε και πότε θα ξυπνήσετε.

3. Αποφύγετε ορισμένα ροφήματα.

Ροφήματα όπως ο καφές, ορισμένα είδη τσαγιού καθώς και ορισμένα σακχαρούχα ροφήματα είναι κατάλληλα για να σας ενεργοποιούν και να σας κρατούν ξύπνιους. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυτά τα σακχαρούχα ροφήματα με καφεΐνη, 1-2 ώρες πριν κοιμηθείτε. Μπορείτε να καταναλώνετε εναλλακτικά ροφήματα όπως νερό, ζεστό γάλα ή και κακάο χωρίς ζάχαρη όταν διψάτε. Το ζεστό γάλα βοηθάει στη χαλάρωση του οργανισμού και έχει αποδειχθεί πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό εάν το πίνετε μισή ώρα πριν κοιμηθείτε.

4. Δημιουργήστε ένα καλύτερο περιβάλλον ύπνου.

Ο θόρυβος από το δρόμο και το φως ενδέχεται να επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του ύπνου σας εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες. Θα ήταν ίσως καλύτερο να δημιουργήσετε ένα καλύτερο περιβάλλον ύπνου. Το δωμάτιό σας θα πρέπει να είναι σκοτεινό και ήσυχο όταν θέλετε να κοιμηθείτε. Μπορείτε επίσης να βάλετε να παίζει απαλή μουσική ή να ακούγονται ήχοι ύπνου στο δωμάτιό σας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον. Μπορείτε ακόμη και να «μιλήσετε» στο σώμα σας, λέγοντάς του πως είναι ώρα να χαλαρώσει.

5. Γυμναστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα καλό πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα, καθώς ο οργανισμός σας θα κουραστεί πολύ περισσότερο και εσείς θα είστε πιο υγιείς. Όταν είστε πιο υγιείς και αναπνέετε ευκολότερα, διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό σας, στον οποίο θα περιέχονται λιγότερες τοξίνες και θα βελτιωθεί και η ποιότητα του βραδινού σας ύπνου.

Ο καλός ύπνος δεν σας κάνει μόνο να αισθάνεστε φρέσκοι και αναζωογονημένοι καθημερινά αλλά και επηρεάζει όλη τη σωματική και πνευματική σας υγεία. Όσοι κοιμούνται καλά τη νύχτα έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και, ως εκ τούτου, η ζωή τους είναι πιο χαρούμενη και υγιεινή.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας – lifehack.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika