Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

5 συμπεριφορές που Στιγματίζουν το Παιδί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

unhappy-child

Υπάρχουν διαφόρων ειδών λανθασμένες συμπεριφορές με αποδέκτη το παιδί, μερικές από τις οποίες αναπόφευκτες.
Τι γίνεται όμως με εκείνες που τελικά παίζουν σημαίνοντα (αρνητικό) ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του;

Συγκρίσεις: Από όπου κι αν προέρχονται οι συγκρίσεις, συνήθως μόνο ζημιά κάνουν στη ψυχοσύνθεση των παιδιών, πόσο μάλλον όταν αυτές προέρχονται από τους γονείς. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου να αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι καλύτερο από άλλα παιδάκια και δεν κοιτάζει να κάνει τις δικές του επιλογές ανεπηρέαστο.

Υποτίμηση: Όταν οι συγκρίσεις έχουν διαρκώς υποτιμητικό τόνο προς το παιδί ή γενικότερα οι άνθρωποι που συναναστρέφεται του φέρονται έτσι, νομοτελειακά θα γίνει ανασφαλές, δε θα πιστεύει στις δυνατότητές του και-σε πιο ακραίες καταστάσεις-μπορεί να εμφανίσει ψυχολογικά προβλήματα μεγαλώνοντας.

Αδιαφορία: Πραγματικά η αδιαφορία μπορεί να «σκοτώσει» ψυχολογικά ένα παιδί, ιδιαίτερα αν προέρχεται από τους γονείς του. Είναι σε τρυφερή ηλικία και θα πρέπει να νιώθει διαρκώς ότι το αγαπάτε και ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας.

Βία: Είτε πρόκειται για σωματική, είτε για ψυχολογική (bullying), η παιδική ψυχούλα στιγματίζεται για πάντα. Και φυσικά αναφερόμαστε σε περιπτώσεις παιδιών που υφίστανται ανάλογες συμπεριφορές συστηματικά…

Χειραγώγηση: Μην προσπαθείτε μέσω του παιδιού να πραγματοποιήσετε δικά σας απωθημένα, ανεκπλήρωτα όνειρα και στόχους. Θα πρέπει να το βοηθήσετε να δομήσει τη δική του προσωπικότητα και όχι να το αντιμετωπίζετε ως…μαριονέτα!

ΠΗΓΗ: www.mother.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika