Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

5 σημάδια που φανερώνουν «συναισθηματικό φαγητό» και πώς να το σταματήσετε όσο είναι νωρίς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

5 σημάδια που φανερώνουν «συναισθηματικό φαγητό» και πώς να το σταματήσετε όσο είναι νωρίς

Η… ξαφνική πείνα είναι πάντα συναισθηματικής φύσεως

Αν στρέφεστε στο φαγητό κάθε φορά που στρεσάρεστε, βαριέστε ή θέλετε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας έπειτα από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, τότε το «συναισθηματικό φαγητό» σας χτυπά την πόρτα και σίγουρα η ζυγαριά σας θα αρχίσει να «διαμαρτύρεται».

Είστε στο σπίτι ενός φίλου, σε μια φιλική συγκέντρωση, και γεμίζετε συνεχώς το πιάτο σας, τρώγοντας ακατάπαυστα μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε φούσκωμα και άβολα; Είχατε δύσκολη ημέρα στη δουλειά και γυρνώντας σπίτι προσπαθείτε να αισθανθείτε καλύτερα με μπόλικη σοκολάτα ή γλυκά; Αν αυτά σας φαίνονται οικεία, τότε ίσως να τρώτε συχνά ασυναίσθητα, ψάχνοντας ψυχολογική ανακούφιση μέσα από την τροφή.

Όταν στρέφεστε στο φαγητό, όχι επειδή πεινάτε, αλλά λόγω συναισθηματικών παραγόντων, τότε μιλάμε για «συναισθηματικό φαγητό» και υπάρχουν 5 έξυπνοι τρόποι να το αναγνωρίσετε, αλλά και συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε.

Η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά
Όταν η ανάγκη σας για φαγητό πηγάζει από το συναίσθημα, τότε θέλετε να φάτε… τώρα! Σκεφτείτε πότε ήταν το τελευταίο σας γεύμα και αν ήταν πριν 1 ώρα, τότε μάλλον δεν πρόκειται περί πείνας η επιθυμία σας για κέικ σοκολάτας ή παγωτό.

5 σημάδια που φανερώνουν «συναισθηματικό φαγητό» και πώς να το σταματήσετε όσο είναι νωρίς

Όταν τρώτε ισορροπημένα, μένετε χορτάτοι για πολλές ώρες και δεν έχετε λόγο να πεινάσετε

Η πραγματική πείνα έρχεται σταδιακά
Αν φάγατε ένα ισορροπημένο γεύμα με υγιεινή πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, τότε ο οργανισμός σας θα παραμείνει χορτάτος για κάποιες ώρες, καθώς οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην πέψη.
Από την άλλη, αν η διατροφή σας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη, με έλλειψη πρωτεΐνών και καλών λιπαρών, τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε αυξομειώσεις στο σάκχαρο και να αισθανθείτε έντονη πείνα, σύντομα.

Τρώτε πολύ γρήγορα
Ο οργανισμός σας δεν μπορεί να χωνέψει σωστά το φαγητό αν βιάζεστε να το φάτε και δεν το μασάτε όπως πρέπει. Δεν θα προλάβετε να νιώσετε κορεσμό αν τρώτε «στο πόδι» κι αυτό θα σας οδηγήσει στο να τρώτε παραπάνω από όσο χρειάζεστε, ακριβώς γιατί δεν δώσατε στον οργανισμό σας το χρόνο να αισθανθεί ότι χόρτασε.

Βλέπετε το φαγητό μόνο σαν απόλαυση
Όταν θεωρείτε το φαγητό σαν μια πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που χαρίζουν καύσιμο στο σώμα σας και στα κύτταρά σας, τότε θα το σκεφτείτε 2 φορές πριν «βουτήξετε» σε εκείνο το κέικ σοκολάτας ή στο σακουλάκι με τα πατατάκια που σας «φωνάζουν» από την κουζίνα. Αν, όμως, βλέπετε το φαγητό σαν πηγή απόλαυσης, τότε η πιθανότητα είναι να προτιμάτε πολλές τροφές γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά, χωρίς θρεπτικά συστατικά, αφού είναι πιο νόστιμες. Σίγουρα το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο, αλλά ο πρωταρχικός λόγος που τρώμε είναι για τα θρεπτικά συστατικά κι όχι για τη γεύση.

5 σημάδια που φανερώνουν «συναισθηματικό φαγητό» και πώς να το σταματήσετε όσο είναι νωρίς

Μάθετε να τρώτε αργά για να προλαβαίνετε να ακούτε τον εαυτό σας όταν χορταίνει και να γλιτώνετε το φούσκωμα

Συνεχίζετε να τρώτε ακόμη κι όταν έχετε φουσκώσει
Όσο κι αν έχετε φάει, δυσκολεύεστε να φτάσετε στον κορεσμό κι όπως είναι φυσικό, η απώλεια βάρους δεν είναι καθόλου εύκολη κι εσείς μένετε να νιώθετε τύψεις, όταν καταναλώνετε ένα γεύμα δίχως τελειωμό. Σκεφτείτε αν θέλετε πάντα επιδόρπιο μετά το φαγητό ή αν γεμίζετε συχνά το πιάτο σας ξανά. Αν αυτά σας συμβαίνουν συχνά και φέρεστε σαν κάθε γεύμα σας να είναι και το τελευταίο, τότε χρειάζεται να σκεφτείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση.

Τι να θυμάστε για να ξεφύγετε από την «παγίδα» του συναισθηματικού φαγητού

  • Όταν αισθανθείτε ξαφνική λιγούρα, ρωτήστε τον εαυτό σας αν πεινάει στ’ αλήθεια. Όπως αναφέραμε πριν, η πραγματική πείνα έρχεται σταδιακά, οπότε αν σας πιάσει ξαφνική λιγούρα μόλις σας πήρε το αφεντικό για να κάνετε έξτρα δουλειά, τότε σίγουρα μιλάμε για «συναισθηματικό φαγητό».
  • Αναγνωρίστε τις τροφές που σας παρασύρουν. Μήπως έχετε εθισμό στη ζάχαρη; Μήπως υπάρχουν κάποια comfort food στα οποία δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Αναγνωρίστε τα και μείνετε μακριά τους, τουλάχιστον για το διάστημα που προσπαθείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο των συνηθειών σας.5 σημάδια που φανερώνουν «συναισθηματικό φαγητό» και πώς να το σταματήσετε όσο είναι νωρίς
  • Ένα διατροφικό ημερολόγιο μπορεί να αποκαλύψει ότι δεν τρώτε σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάνετε ανθυγιεινές επιλογέςΚρατήστε διατροφικό ημερολόγιο.Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο να αναγνωρίσει κάποιος τις συνήθειες και τα συναισθήματά του, όσον αφορά τη διατροφή, έτσι ώστε να καταλαβαίνει τι επιλέγει και γιατί. Σημειώστε, επίσης, τα συναισθήματά σας όταν τρώτε, το τι τρώτε και το πώς το καταναλώνετε.
    Αυτό μπορεί να αποκαλύψει πιθανές ελλείψεις στον οργανισμό σας, καθώς μπορεί να αποκαλυφθεί ότι δεν τρώτε σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχετε άγχος και τελικά επιλέγετε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες στο τέλος της ημέρας.
  • Φάτε αργά και απολαύστε το φαγητό. Η διάσπαση υδατανθράκων ξεκινά στο στόμα, όταν ξεκινάμε να παράγουμε το ένζυμο αμυλάση. Αν δεν παίρνουμε το χρόνο μας στο να μασήσουμε την τροφή μας σωστά, ο οργανισμός δεν παράγει τα κατάλληλα ένζυμα για την πέψη. Συν τοις άλλοις, όταν τρώμε γρήγορα, δεν προλαβαίνουμε να νιώσουμε ότι χορτάσαμε, καθώς αυτή η διαδικασία απαιτεί λίγο χρόνο που δεν τον δίνουμε στον εαυτό μας όταν πέφτουμε με… τα μούτρα στο παστίτσιο που έχουμε μπροστά μας.
  • Σκεφτείτε τι θρεπτικό προσφερετε στον οργανισμό σας με την κάθε σας επιλογή. Αν αλλάξετε τη σχέση σας με το φαγητό, θα κάνετε καλύτερες επιλογές, με περισσότερη ποιότητα και διατροφική αξία. Το φαγητό μας σίγουρα πρέπει να έχει καλή γεύση, αλλά όταν επιλέγουμε τρόφιμα με καλής ποιότητας υλικά, αντί για σνακ με ζάχαρη και τρανς λιπαρά, τότε βγαίνουμε διπλά κερδισμένοι, σε υγεία και σιλουέτα. Όταν προτιμάτε θρεπτικές τροφές, θα έχετε όχι μόνο περισσότερη ενέργεια, αλλά και υγιές βάρος. Αρχίστε από σήμερα κιόλας να αναθεωρείτε τη διατροφή σας και το μέλλον θα σας βρει πιο υγιείς, λεπτούς και λαμπερούς!

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος – Απολαύστε το άρωμά του και ηρεμήστε στη στιγμή

Efi Nika

Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Efi Nika

Το παγωτό δε βλάπτει, αλλά ωφελεί την υγεία σου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Efi Nika