Newsitamea.gr
ΔΥΣΛΕΞΙΑ

5 μύθοι για τη δυσλεξία: Αντιλήψεις που δεν ισχύουν

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πέντε μύθοι για τη δυσλεξία: Αντιλήψεις που δεν ισχύουν

Στην εποχή μας, υπάρχουν πολλές λάθος αντιλήψεις σχετικά με τη δυσλεξία.

Ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού τα συμπτώματα είναι διαφορετικά. Να σημειωθεί ότι αν κάποιος παρουσιάζει 1-2 από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχει δυσλεξία. Αν είναι περισσότερα, θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε ειδικό για να κάνουν την σχετική αξιολόγηση.

1. Δυσλεκτικά είναι τα άτομα που παρουσιάζουν αντιστροφή γραμμάτων. 
Η Δυσλεξία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και τα συμπτώματα της ποικίλλουν. Για παράδειγμα μπορεί ένα άτομο να παρατηρεί λέξεις που ξεφεύγουν από τη σειροθέτηση τους, ενώ ένα άλλο άτομο να εντοπίζει “θαμπές” λέξεις.

2. Οι δυσλεκτικοί άνθρωποι είναι χαμηλής νοημοσύνης.
Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ δυσλεξίας και νοημοσύνης. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές γνωστές προσωπικότητες με δυσλεξία και ιδιαίτερα υψηλό IQ όπως ο Albert Einstein, ο Thomas Edison και πολλοί άλλοι.

3. Η δυσλεξία εμφανίζεται μόνο στα αγόρια.
Λάθος, απλώς εντοπίζεται πιο εύκολα.Αναλογικά τα αγόρια με διαπιστωμένη δυσλεξία είναι 3 φορές περισσότερα από τα κορίτσια. Η διαφορά αυτή όμως οφείλεται στο εξής: Στα αγόρια οι ενδείξεις δυσλεξίας εντοπίζονται πιο εύκολα γιατί συνήθως συνδυάζονται με διάσπαση προσοχής ή/και υπερκινητικότητα. Αντίθετα στα κορίτσια μπορεί να υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα σε ανάγνωση και γραφή επειδή όμως η γενικότερη συμπεριφορά είναι φυσιολογική δεν εντοπίζονται συμπτώματα δυσλεξίας.

4. Τα συμπτώματα της δυσλεξίας φθίνουν με τον καιρό δίχως παρέμβαση.
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το δυσλεκτικό άτομο προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα του αναπτύσσει από μόνο του στρατηγικές και μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Έτσι, βλέποντας μια σχετική βελτίωση θεωρεί ότι έχει λύσει το πρόβλημα ενώ στη πραγματικότητα εξακολουθεί και πορεύεται με αυτό.

5. Οι δυσλεκτικοί είναι τεμπέληδες
Οι δυσλεκτικοί δεν είναι τεμπέληδες. Ο εγκέφαλος τους εργάζεται έως και 5 φορές εντονότερα απ’ότι στα άλλα παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση και την απογοήτευση ή οποία τους κάνει να εγκαταλείπουν αυτό που κάνουν. Αυτό δυστυχώς από κάποιους εκλαμβάνεται ως τεμπελιά.

Έχει το παιδί μου καθυστέρηση λόγου ή ομιλίας;

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιμπήματα – Δαγκώματα: Οι πρώτες βοήθειες για τα καλοκαιρινά ατυχήματα

Efi Nika

Ποιο είναι το προφίλ ενός μαθητή με δυσλεξία

Penni Syggrou

Μαμά αποστομώνει απαράδεκτη δασκάλα: Όχι κυρία ο δυσλεκτικός γιος μου δε μπορεί να κάνει πιο όμορφα γράμματα – ΦΩΤΟ

Penni Syggrou