Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

5 λόγοι που «πετάει» το μάτι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Female-Eye-With-Long-Eyelashes-141193175

Το πετάρισμα του ματιού, το οποίο ονομάζεται επίσημα μυοκυμία βλεφάρου, οφείλεται σε ακούσιο σπασμό που προκαλείται από νεύρο ενός μυός του ματιού. Τα βλέφαρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες δομές του ανθρώπινου σώματος, επομένως οι μύες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή επηρεάζονται εύκολα από εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα.

Συνήθως το πετάρισμα υποχωρεί από μόνο του μέσα σε μερικά λεπτά και δεν είναι ανησυχητικό. Εάν όμως εμφανίζεται συχνά και επιμένει για αρκετή ώρα, ίσως ευθύνεται κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες.

Πέντε λόγοι που «πετάει» το μάτι

1. Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης

Οι διεγερτικές ιδιότητες της καφεΐνης οδηγούν σε αύξηση των καρδιακών παλμών και του μεταβολικού ρυθμού και ενεργοποιούν τους μυς. Οι μύες των ματιών είναι σε γενικές γραμμές πιο ευαίσθητοι από άλλους μυς του σώματος, οπότε η επίδραση της καφεΐνης σε αυτούς είναι πιο εμφανής. Κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, οπότε η ποσότητα καφέ και άλλων καφεϊνούχων προϊόντων (π.χ. καφεϊνούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, σοκολάτα) που πρέπει να καταναλωθεί για να επηρεαστούν οι μύες των ματιών είναι… προσωπική υπόθεση!

2. Στρες

Ο οργανισμός αντιδρά στο στρες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και το πετάρισμα του ματιού είναι ένας από αυτούς. Η αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας του στρες με τεχνικές και μεθόδους όπως η γυμναστική και η γιόγκα βοηθά να υποχωρήσει κάθε ψυχοσωματική εκδήλωσή του.

3. Αλλεργίες

Η αντίδραση στη γύρη, στα φιστίκια, στη σκόνη ή οποιονδήποτε άλλο αλλεργιογόνο παράγοντα συνεπάγεται απελευθέρωση ισταμίνης στον οργανισμό. Αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνονται ποικίλα συμπτώματα που αφορούν τα μάτια, όπως το πετάρισμα, το πρήξιμο, η φαγούρα και το κοκκίνισμα.

4. Έλλειψη ύπνου

Όπως ήδη είπαμε, οι μύες των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητοι, οπότε επηρεάζονται από κάθε είδους καταπόνηση.
Η ανεπαρκής ξεκούραση (λιγότερες από 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ) είναι ένα είδος καταπόνησης και μάλιστα αποτελεί «μάστιγα» στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

5. Αύξηση μυωπίας/αστιγματισμού/πρεσβυωπίας

Εάν το πετάρισμα εκδηλώνεται κυρίως όταν διαβάζετε ένα βιβλίο ή όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, ίσως το σύμπτωμα οφείλεται στην υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν τα μάτια για να εστιάσουν σωστά. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα σας δείξει εάν χρειάζεται να αλλάξετε γυαλιά.

Εάν η μείωση στην πρόσληψη καφεΐνης, η λήψη αντιισταμινικών, ο καλός ύπνος και τα λοιπά συμβατικά μέτρα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της μυοκυμίας, μια πιο δραστική λύση είναι το μπότοξ. Το μπότοξ αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για τους μυϊκούς σπασμούς.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , womenshealthmag.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea