Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

5 ενδείξεις ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

5 ενδείξεις ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό

Δεν χρειάζεται να φάτε ένα ολόκληρο κέικ για να φτάσετε στα όρια της συνιστώμενης καθημερινής κατανάλωσης ζάχαρης. Ακόμη και κάποιες τροφές που δεν είναι επιδόρπια περιέχουν επιπρόσθετες γλυκαντικές ύλες.

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η μειωμένη λήψη ζάχαρης, η υπερβολική κατανάλωσή της είναι πιο συχνή από όσο ίσως φαντάζεστε.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 22 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ημερησίως!

Παρόλο που η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται φυσιολογική, μπορεί στ’ αλήθεια να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την υγεία σας. Ας ρίξουμε μία ματιά στο τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωσή της. Ίσως εκπλαγείτε εάν μάθετε το πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σας. Παρακάτω, αναφέρουμε 5 ενδείξεις υπερβολικής χρήσης της.

  1. Συνεχής επιθυμία για κατανάλωση τροφής

Όση περισσότερη ζάχαρη καταναλώνετε τόση περισσότερη ζητάει ο οργανισμός σας. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου ο οργανισμός σας παρουσιάζει ανοχή στη ζάχαρη και αρχίζει να «σκέφτεται» ότι χρειάζεται περισσότερη για να λειτουργήσει. Είναι όπως συμπεριφέρεται ένας εθισμένος στα ναρκωτικά με του αρχίσει να τα καταναλώνει.

  1. Φτωχός μεταβολισμός

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα που είναι γνωστά ως «μεταβολικό σύνδρομο». Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αύξηση του βάρους, το αυξημένο σάκχαρο, η παχυσαρκία και πολλά ακόμη.

  1. Δερματικές διαταραχές

Το δέρμα σας είναι πιθανότερο να εμφανίσει διαταραχές εάν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και της σοβαρότητας της ακμής.

  1. Συχνά σφραγίσματα

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τη στοματική σας υγεία. Όπως πολλοί γνωρίζουμε, η έκθεση στη ζάχαρη μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας και να οδηγήσει σε σφραγίσματα.

  1. Μειωμένη ενέργεια

Η ζάχαρη μπορεί παροδικά να ενισχύσει την ενέργειά σας. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά ποσοστά ενέργειας καθώς και σε πονοκέφαλο.

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης;

Όπως βλέπετε, η υπερβολική ζάχαρη δεν ωφελεί τον οργανισμό. Πώς μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψή της; Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Πίνετε νερό.

Πίνετε μόνο νερό για ρόφημα. Τα σακχαρούχα ροφήματα δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία. Αντίθετα, αυξάνουν την καθημερινή σας πρόσληψη σακχάρων. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε κάτι γλυκό, πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό.

  1. Καταναλώνετε πλήρεις τροφές.

Η καθημερινή πρόσληψη πλήρων τροφών πρέπει να συνιστά περίπου το 90% της διατροφής σας. Το υπόλοιπο 10% μπορεί να περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές που είναι πιθανό να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης.

  1. Μην κάνετε μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης.

Κρατήστε την κατανάλωση ζάχαρης στα 25 (ή και λιγότερα) γραμμάρια ημερησίως. Να έχετε υπόψη σας ότι τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και περιλαμβάνονται και αυτά στην ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης.

  1. Μειώστε την επιθυμία σας για ζάχαρη.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μεγάλη επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης και ειδικά εάν την καταναλώνουν συχνά. Μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτήν σας την επιθυμία με βελονισμό, γιόγκα, διαλογισμό και άλλες μορφές καταπολέμησης του άγχους.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Εάν αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και την επιλογή των τροφών σας θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@