Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

4 μύθοι γύρω από τα άτομα με αναπηρία και ποια είναι η πραγματικότητα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν κάτι δε το γνωρίζουμε έχουμε την τάση να το εκλογικεύουμε με όσα γνωρίζουμε. Ή να το αφορίζουμε, να το απομακρύνουμε. Άλλες φορές να το θεωρούμε ως δεδομένο. Ότι δεν μάθαμε από το σπίτι ή το σχολείο ή δεν εκπαιδευτήκαμε ποτέ πάνω σε αυτό, να είναι θέμα ταμπού ή να αποκτά μια αρνητική χροιά. Και συνήθως επηρεαζόμενοι από τις εμπειρίες άλλων, που ποτέ δε ψάξαμε αν έχουν και μια αντικειμενικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με την αναπηρία. Οι περισσότεροι δε τη γνωρίζουν, δεν την πλησιάζουν, δεν την έχουν καν εξερευνήσει. Γιατί κάνεις δεν τους έμαθε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι, ότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας στο μέλλον. Έτσι με τα χρόνια, ζούμε σε ένα ¨πολιτισμένο¨ πλανήτη που κάνεις δε γνωρίζει ότι δεν τον αφορά! Και κάπως έτσι δημιουργούνται οι μύθοι!

myths-about-disability

Μύθοι για τα Αμεα, συνήθως με άσχημο αντίκτυπο προς αυτά, αδίκως σχεδόν τις περισσότερες φορές! Συγκέντρωσα 4 βασικούς μύθους που αφορούν τα Αμεα, και σας παρουσιάζω την πραγματικότητα.

  • Τα άτομα με αναπηρία προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με άλλα άτομα με αναπηρία

Μύθος! Τα άτομα με αναπηρία μπορούν και θέλουν να μιλούν με τον καθένα μας, είτε έχει κάποια αναπηρία είτε όχι. Επιζητούν τη φιλία μας και ίσως να την έχουν περισσότερο ανάγκη, μιας και ο καθένας μας που βιώνει μια δύσκολη κατάσταση χρειάζεται να έχει καλούς φίλους γύρω του!

regionaltrainingmanual1

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε παρέες με Αμεα, γιατί οι υπόλοιποι, οι αυτοονομαζόμενοι φυσιολογικοί άνθρωποι τους έχουν απομακρύνει! Από παιδιά ακόμα δεν δέχτηκαν την φιλία από τα παιδιά της γειτονιάς, από τους συμμαθητές τους, από τον κοινωνικό περίγυρο. Άρα είναι αναπόφευκτο να στραφούν σε παρέες που θα μπορούν να μιλήσουν πιο άνετα, δε θα τους κοροϊδέψουν και δε θα τους εμπαίξουν.

Επιβεβαιωμένα σας λέω πως τα περισσότερα άτομα με αναπηρία έχουν απίστευτο χιούμορ και κάνουν τα πιο πετυχημένα σχόλια αυτοσαρκασμού για την κατάσταση τους. Μη μπερδεύετε όμως το χιούμορ με τη σκληρή και αναίτια κριτική.

  • Είναι λιγότερο παραγωγικοί στο χώρο εργασίας λόγω της αναπηρίας τους

Μύθος! Ήδη είναι τόσο δύσκολο για ένα Αμεα να βρει δουλειά, πιστεύει κάποιος στα αλήθεια πως όταν του δοθεί η ευκαιρία ότι θα τεμπελιάζει; Αποδεδειγμένα σε όσους χώρους εργασίας έχουν βρεθεί, έχουν διαπρέψει και είναι παράδειγμα προς μίμηση. Σέβονται τους συνάδελφους τους, αναγνωρίζουν την δυνατότητα που τους δόθηκε και κάνουν το μέγιστο για να αποδώσουν όσο μπορούν.

Αν κάποιος θεωρεί ότι ένα Αμεα δεν είναι παραγωγικό γιατί μπορεί κάποιες μέρες του χρόνου να είναι πιο δύσκολες λόγω της αναπηρίας του, θα πρέπει να αναλογιστεί πόσες δύσκολες μέρες έχει και ο ίδιος με ένα πονοκέφαλο, λόγω κούρασης ή προσωπικών προβλημάτων. Κάποιες αναπηρίες επηρεάζουν το σώμα του ατόμου λόγω αλλαγής του καιρού ή της κατάστασης τους. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και στα άτομα με αναπηρία ότι όπως όλοι μας έτσι και αυτά, έχουν μέρες που λόγω της ασθένειας τους είναι πιο δύσκολο να είναι πλήρως λειτουργικά.

disabled-employee

Ένα άτομο με αναπηρία για να μπορέσει να εργαστεί, θα πρέπει να του δοθούν οι ανάλογες εκπαιδευτικές υποδομές. Όταν έχουν τα απαραίτητα εφόδια, τότε τα Αμεα μπορούν να αγγίξουν την κορυφή ως αφοσιωμένοι και ικανοί εργαζόμενοι. Να προσθέσω επίσης πως ήδη έχετε αρκετούς συναδέλφους που πάσχουν από κάποια αναπηρία όμως εσείς δε το ξέρετε…οι λεγόμενες αόρατες ασθένειες!

  • Είναι λάθος να ρωτήσεις ένα άτομο με αναπηρία για την κατάσταση σου και γενικώς για την αναπηρία

Εκτός από μύθος είναι και λάθος να μην ρωτήσεις! Κανείς μας δε γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα. Πόσο μάλλον για μια άγνωστη προς εσένα κατάσταση. Το καταλληλότερο άτομο για να μάθεις ότι θες για την αναπηρία είναι ένα άτομο που την αντιμετωπίζει καθημερινά, είτε εκ γεννητής είτε επίκτητη.

archio-lipsis

Αρκεί φυσικά να ρωτήσεις με σεβασμό προς το άτομο και με την ανάλογη ευαισθησία. Με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες να ρωτήσουν εσένα να περιγράψεις ένα κομμάτι της ζωής σου που βίωσες και βιώνεις με δύσκολο τρόπο. Τότε ο καθένας θα είναι πρόθυμος να σου εξηγήσει την κατάσταση του, ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις περί Αμεα, ακόμα και για την καθημερινότητα του. Είναι προτιμότερο από το να προσπαθείς να μαντεύεις από μονός σου και να βγάζεις λανθασμένα συμπεράσματα.

  • Είναι γενναίοι και δυνατοί όσοι έχουν κάποιου είδους αναπηρία

Εδώ υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Είναι μύθος γιατί ειδικά τα άτομα με εκ γεννητής αναπηρία, έχουν μεγαλώσει και έχουν μάθει να ζουν με αυτή. Είναι κάτι δεδομένο για τα Αμεα, δεν μπορούν να έχουν συγκριτικό για παράδειγμα: πως θα ήταν αν δεν είχαν τύφλωση, κώφωση, αν ήταν αρτιμελής κλπ.

121114160052039_151232635

Είναι επίσης πραγματικότητα γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες που μεγάλωσαν, ωρίμασαν και τα κατάφεραν. Και τα καταφέρνουν καθημερινά. Γιατί μια αναπηρία(αναλόγως τη φύση και το βαθμό της αναπηρίας) έχει κάθε μέρα δυσκολίες που δε φαντάζεστε! Και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό δε θα τους ακούσετε καν να παραπονιούνται για αυτή.

Βογιατζής Ηλίας

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

Πήγε εκδρομή και κατέληξε σε επείγον χειρουργείο: Πώς χάρη σε μια σέλφι 33χρονη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika