Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

4 απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου ενώ κοιμάσαι!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

4 απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου ενώ κοιμάσαι.

Αν μας ρωτούσε κανείς ποιο είναι το πιο απολαυστικό και όμορφο πράγμα στον κόσμο, τότε αμέσως και χωρίς αμφιβολία θα σου απαντούσαμε: ο ύπνος.

Εντάξει, μετά το φαγητό είναι σίγουρα το επόμενο. Νιώθεις κάποια άλλη στιγμή καλύτερα από αυτή που βρίσκεσαι ανάσκελα στο κρεβάτι σου και τεντώνεσαι, όντας έτοιμη να κοιμηθείς ύπνο ελαφρύ (ή και βαθύ);

Σίγουρα όχι, γι’ αυτό και παρακάτω θα διαβάσεις 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όσο εσύ κοιμάσαι και που σίγουρα δεν φανταζόσουν ποτέ.

#1. Οι μύες σου παραλύουν

Όταν κοιμάσαι βαθιά οι μύες των άκρων σου παραλύουν εντελώς και είναι προσωρινά αδύνατο να μετακινηθείς. Υπάρχει μια διαταραχή στο ύπνο, στην οποία αυτή η παράλυση διατηρείται για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά το ξύπνημα. (Αυτή η τρομακτική αίσθηση της παράλυσης αντιμετωπίζεται κυρίως από άτομα με ναρκοληψία).

#2. Τα μάτια σου κινούνται με υπερβολική ταχύτητα
Όλες οι φάσεις του ύπνου εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό, να διατηρήσουν το σώμα και τον εγκέφαλό σου υγιή και χαλαρό. Υπάρχουν πέντε στάδια ύπνου, το καθένα είναι βαθύτερο από το προηγούμενο και όταν περάσουμε και τις πέντε φάσεις, ο κύκλος ξεκινά ξανά. Ο τελευταίος (REM) είναι ο πιο ενεργός και ξεκινά περίπου 60 ή 90 λεπτά αφού σε πάρει ο ύπνος. Σε αυτό το στάδιο τα μάτια σου κινούνται με πλήρη ταχύτητα εμπρός και πίσω, χωρίς να το γνωρίζεις, επειδή το μυαλό σου επικεντρώνεται σε αυτό που ονειρεύεσαι.

#3. Ο λαιμός σου κλείνει
Όταν κοιμάσαι, οι μύες που κρατούν το λαιμό σου ανοικτό όταν είσαι ξύπνια χαλαρώνουν και το μέγεθος του λαιμού σου μειώνεται. Αυτή είναι και μια από τις αιτίες του ροχαλητού. Βέβαια αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό (όπως η ρινική απόφραξη) η σύσφιξη του λαιμού έχει να κάνει αρκετά και με τους ενοχλητικούς θορύβους που κάνουν μερικοί άνθρωποι όταν κοιμούνται.

#4. Ο εγκέφαλος σου απελευθερώνει συσσωρευμένες πληροφορίες και συνθέτει ιστορίες

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται τα όνειρά παραμένει ένα επιστημονικό μυστήριο. Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας κατασκευάζει όνειρα από τις μνήμες που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και στο βαθύ μας υποσυνείδητο. Έτσι, οι πρόσφατες εμπειρίες συνδυάζονται με τις πληροφορίες που έχουμε αποθηκεύσει εδώ και χρόνια: αναμνήσεις, τραύματα, συναισθήματα, για να δημιουργήσουμε μυστήρια και μερικές φορές παράλογα όνειρα.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα δυνατό να καθορίσουμε γιατί το μυαλό μας ταξιδεύει σε ορισμένα μέρη τη νύχτα ή γιατί επιλέγει συγκεκριμένες αναμνήσεις, χρώματα, φωνές, σκηνές ή ανθρώπους.

Παρά τις μεγάλες προόδους της επιστήμης, τα όνειρα παραμένουν ένα μεγάλο παζλ που δεν έχει ακόμη λυθεί.

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@